Miyop (Uzağı Görememe) Nedenleri ve Tedavisi

Uzağı görememeye miyop denilmektedir. Uzakta olan nesneler ya hiç görünmez ya da bulanık birer leke olarak görünürler. Bu durumda pek çok hasta gözünü kısmaktadır. Çocuklarda miyop, çocuğun gözlerini kısmasıyla anlaşılabilmektedir. Latincede manası kapalı göz olan miyop, yetişkin oluncaya kadar büyür ve bir süre sonra durur.

Miyop kalıtımsaldır ve yaklaşık olarak 8 ya da 10 yaşlarında ortaya çıkar. Yaş ilerledikçe miyop artar, fakat bir noktada sabit bir şekilde kalır. Aşırı okuma, gözlerin az ışıkta sürekli kullanılması, yetersiz beslenme miyopinin oluşmasını sağlayabilir. Uzağı görmeme bir hastalık değildir. Sadece normalden uzaklaşılan bir durum sonucu ortaya çıkmaktadır. Miyop olan kişilere, önde oluşan görüntüyü geriye retina üzerine düşürmek için, kalın kenarlı mercek gözlük verilir.

Miyopinin nedenleri nedir?

Göz yuvarlağının şeklinde olan değişim miyopa neden olabilir. Uzağı görmede sorun yaşanması, göze giren ışınların retina önünde odaklanması ile olur. Normal olan durum, ışığın retinada odaklanmasıdır.

Miyop doğuştan oluşabilir. Aynı zamanda çok okuma, yetersiz ışık altında çalışma ve bilgisayara çok bakmak miyop oluşmasına neden olabilir.

Miyop belirtileri nelerdir?

Gözleri kısarak uzağı görmeye çalışmak başlıca belirtidir. Genelde okul döneminde ortaya çıkar. Miyopi, ergenlikle birlikte ilerler ve erişkinlikte de ilerlemeye devam edebilir. Bazen de bir anda durur. Çocuklarda uzağı net görmemek psikolojik sorun yaratabilir. Kültürel ve sosyal açıdan zorluk yaşatabilir. Bu nedenle erken anlaşılması çok önemlidir.

Miyop tanısı:

Miyop, göz doktorunda yapılacak olan bir muayenede ortaya çıkmaktadır.  Oftalmoskopi, tonometre, lamba muayenesi ve diğer görme testleri ile teşhis doktor tarafından koyulur. Hafif ve orta şiddette oluşmuş olabilir.

Miyop tedavisi nasıl yapılır?

Genelde miyop olanlara verilen gözlük ve lenslerle tedavi yapılmaktadır. Uzağı görmeme derecesini azaltmak için, göze yapay lensler de takılabilmektedir. Kalın kenarlı içbükey camlar miyoplara verilir. Bu mercekler, göze gelen ışınların yayılarak retinada net görüntü oluşmasını sağlamaktadır. Kontak lensler de aynı şekilde etki etmektedir.

Cerrahi tedavi;

Gözde miyop numarasını düşürmek için, küçük yaşlarda bir ameliyat uygulanabilir. Bu ameliyatta göz yüzeyinde olan konjunktiva isimli zar kaldırılır ve bir materyal içeri koyulur. Bu ameliyat %100 başarı sağlamasa da, çok etkili bir sonuç yaratır.

Kornea ve lens içinde yapılan bu girişimlerle kalıcı tedaviler sağlanabilir. Bunlar arasında başarılı olanlar; radyal keratotomi, astigmatik keratotomi ve göz içi lens uygulamasıdır. Tüm bu uygulamalar iyi sonuç versede, eksimer lazer kadar tam bir başarı sağlayamamaktadır.

Lazerle tedavi;

En çok kullanılan tedavi yöntemidir. Kırılma sorunlarında kullanılan eksimer lazer, korneanın belli kısımlarının inceltilmesi ile etkisini gösterir. Hastanın gözünde olan kusura göre farklı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar, bilgisayarla otamatik yapılmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, hemensaglik.com/makale/miyop-uzagi-gorememe kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply