Miyalji (Kas romatizması) Nedenleri ve Tedavisi

miyalji

Miyalji, kas romatizmasına verilen isimdir. Kasların aşırı kullanılması ile oluşan kas sakatlanmaları, fiziksel travmalarla ve virüs enfeksiyonları ile oluşur. Sürekli oluşan kas ağrıları kaynaklı hastayı yorar. Hepimiz orta şiddette kas ağrıları yaşarız. Fakat, uzun süren ağrılar,  kas romatizması kaynaklıdır. İşte; Kronik yorgunluk, metabolik hastalıklar kaynaklı olabilen kas romatizmasının nedenleri ve tedavisi;

Miyalji nedenleri

Kasların çok kullanılması, sakatlıklar ve virüs enfeksiyonları

Miyaljinin ana nedeni kasların kontrolsüz çok kullanılması, kasılma ve burkulmalar gelir. Sakatlıklar yanı sıra grip ve nezle gibi virüs enfeksiyonlarında burun akıntısı, kaslarda ağrılar ve öksürük de görülür.

Elektrolit dengesizliği

Bacaklarda özellikle gece oluşan kramplar, elektrolit dengesizliği kaynaklı oluşabilir. Kalsiyum ve potasyum minerallerinde olan düzensizlik, kaslarda kramplara neden olur. Vücudun aşırı terlemesi, kusma ve ishal bu minerallerin azalmasına neden olur.

Metabolik düzensizlikler

Böbrek, kalp, kan damarları ve sinir sistemi gibi hastalıklar kasları direk olarak etkilemektedir. Bu hastalıklarla kaslarda zayıflama, kas kaybı oluşabilir.

Kronik yorgunluk sendromu

Kronik yorgunluk sendromunda, sürekli yorgunluk vardır. Kas ağrıları yanı sıra, bilinç bulanıklığı, eklem ağrıları, baş ve boğaz ağrıları, sinirlilik ortaya çıkabilir. 40-50 yaş arasında olan kadınlarda çok daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Fibromiyalji

Kronik kas ağrısı, yorgunluk, uyku sorunları, uyuşuk olma hali, karıncalanma, eklemlerde oluşan sertliklere verilen isimdir. Hormonal hastalıklardan, kimyasal dengesizlik, stres kaynaklı bazı hastalıklar nedeni ile oluşur.

Diğer nedenler

Miyalji bazen, sıtma, miyozit, deri veremi, trişinoz, kas absesi, dang humması, çocuk felci ve AIDS kaynaklı oluşabilir.  Alkol almak, barbiturateler ve benzodiazepinler gibi ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilirler.

Miyalji tedavisi

Kasların çok kullanılması ile oluşan miyaljide, sıcak ve soğuk kompres yapılabilir. Sıcak duşta etkili bir tedavi yöntemidir.

Kaslarda ağrı çok fazlaysa, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Kas gevşeticiler ise ağrı kesicilere destek verir. Fakat, miyalji bakteriyel ise, antibiyotik kullanılmalıdır.

Kas ağrılarının olduğu noktalara yapılan masajlar ağrıyı yavaşlatır. Fibromiyalji kaynaklı kas ağrıları da masajla düzelir. Antidepresan ve kas gevşeticiler kullanılabilir.

Kronik yorgunluktaysa hem psikolojik tedavi hem de ağrı kesiciler kullanılır.

Düzenli fiziksel aktiviteler ve egzersizler miyaljiyi tedavi etmekte faydalıdır. Düzenli esneme ve gerdirme hareketleri kaslarda esnekliği sağlar. Böylece kas gerilmeleri ve tutulmaları engellenmiş olur.

Leave a Reply