Migren nedir, Migren nasıl oluşur ve Migrenin tedavisi

Şiddetli baş ağrıları ile başlayan ataklar migren olarak tanımlanır. Migren mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi ile birlikte seyreder. Yoğun ışık, kokular, aşırı aktivite, üzüntü, uyku sorunları, sigara, alkol, adet dönemi, tansiyon yükselmesi ve düşmesi ile bazı yiyecekler migreni tetiklemektedir. Migren atağında özel ilaçlar kullanılır, çünkü normal ağrı kesiciler etkili olmamaktadır.

Migren nasıl oluşur?

Beyin hücrelerimiz, yağ ve proteini kullanarak enerji sağlayamaz. Beyin dokusu sadece glikozdan enerji sağlar.  Beynimiz kesintisiz enerji ihtiyacı duymaktadır. Beynimizin dış ortamdan yardım alması imkansızdır ya da çok ısındığında dışarıya ısısını veremez. Beyin için gerekli olan enerjinin sağlanması soğutma ve damar dolaşımı ile yapılır. Beyinde ısı artışı damarlarda genişleme ile sonuçlanır. Bu genişleme, kan akışında yavaşlamaya neden olur. Bu nedenle atık maddelerin atılması ve beyin hücrelerinin beslenmesinde aksaklıklar oluşmaktadır. Dolayısıyla ağrılar hafif bir şekilde başlar. Damarlarda olan bu duruma tepki olarak, kılcal damarlar daralır ve küçük tansiyon yükselir. Beyne giden oksijen ve kan hızla artar, keskin ve belirgin ağrı meydana gelir. Migren, bu durumun kronik halidir.

Migren belirtileri nelerdir?

Migrenin başlıca belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Ağrı o kadar şiddetlidir ki, kişi hiçbir işini yapamaz. Ağrı genelde tek bir noktada ya da bölgede oluşur. Sıklıkla şakaklara ve bazen göz ve gözün arkasına kayabilir. Alın, başın arka kısmı ve kulağın arkası migren ağrılarının en fazla olduğu noktalardır.

Aşırı duyarlılık, depresiflik, durgunluk, donukluk, dikkatte azalma, kelime bulma zorluğu, esneme, uyku isteği, ışık ve sese duyarlı olma, iştah ve iştahsızlık, aşırı su içme, kabızlık ve ishal oluşabilir. Bazen çok sevilen bir koku bile kusmaya neden olabilir.

Migrenin bir diğer önemli belirtisi aurasıdır. Şiddetli baş ağrıları öncesinde hasta titrek ve parlayan ışıklar gördüklerini söylerler. Yaklaşık 10-30 dakika kadar bu durum oluşabilir. Bazen de el ve dillerde şişme, ağız ve çenede uyuşma, karıncalanma yani duygusal aurada oluşur.  Fakat auralı migren hastası olanlarda da aurasız migren atakları oluşabilir.

Migren tedavi edilebilir mi?

Migrenin bilinen bir tedavisi ne yazık ki yoktur. Fakat kontrol altına alınarak, belirtiler engellenebilmektedir. Akupunktur migren tedavisinde çok etkilidir. Özellikle kulak akupunkturu, migren tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Yaklaşık 12 seans kadar süren akupunkturda, haftada 2 seans yeterli olmaktadır. Tedavide sinir sistemi dengesi sağlanarak, beynin oksijen ve enerji kullanımı düzenleniyor. Bu sayede migrende kalıcı başarı sağlanmış oluyor.

Leave a Reply