Mide Üşütmesi nedir? Mide üşütmesine hangi bitkiler iyi gelir?

Mide üşütmesi, midede parazit ve bakteriler kaynaklı oluşan bir rahatsızlıktır. Genelde soğuk içecek ve yiyecek tüketenlerde, uzun süre soğukta kalanlarda oluşmaktadır. Mideden çok bağırsaklar çok fazla etkilenir. Bağışıklık sisteminin çökmesi ile virüs ve bakterilerin çoğalması ile de oluşabilir.

Mide üşütmesi ve olası belirtileri nelerdir?

Karında ve midede oluşan ağrılar, midede bulantı, kusma, iştah sorunları, halsiz olma, ishal, mideye giren kramplar, ağızda kötü koku, midede şişlik, gaz, ateşlenme, midede yanma, geğirme, şişkinlik, hazımsızlık, yeşil dışkı yapma, terleme ve baş ağrısı olarak sayılabilir.

Mide üşütmesi neden olur?

Soğuk yiyecek ve içecek tüketmek, soğuğa maruz kalmak, soğuk algınlığı ve grip, hijyen eksikliği, çok yemek yemek, fazla sıvı almak, bağışıklığın zayıflaması, psikolojik stres ve üzüntü, kışa geçişte üşütme kaynaklı olarak oluşabilir.

Mide üşütmesinde faydalı yiyecek ve içecekler:

Mide üşütmesi için, Nane limon karışımı;

Nane’nin içinde olan antispazmik ve antibakteriyel maddeler, midenin rahatlamasını sağlamaktadır. Nane’nin içinde ayrıca, sindirimi rahatlatan ve safra akımını düzenleyen maddeler de vardır. 1 bardak suyu kaynatın ve ocaktan alın. İçine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane yaprağı ekleyin. 3-5 dakika kaynattıktan sonra, içine 3-4 damla limon suyu ekleyin ve günde 1-2 defa bu çaydan tüketin.

Mide üşütmesi için Yoğurt;

Yoğurdun içinde bulunan faydalı bakteriler, mide üşütmesine çok iyi gelmektedir. Yoğurt yedikçe, faydalı bakteriler artar ve mide bağırsak hastalıklarına iyi gelir. Mide üşütmesi hastalığı olanlara günde 2-3 kase yoğurt yemesi önerilir.

Mide üşütmesi için Papatya çayı;

Papatya, antiinflamatuar ve antispazmik özellikleri olan bir bitkidir. Papatya çayı, mide üşütmesine çok iyi gelmektedir. 1 çay kaşığı kuru papatya çiçeği ve bir nane yaprağı, bir bardak su ile kaynatılır. 15 dakika kadar sonra karışım süzülür ve bir kaşık bal eklenerek içilir. Günde 3 defa bu çay tüketilebilir.

Mide üşütmesi için Zencefil;

Zencefil çok kuvvetli bir ağrı kesici, bakteri önleyici ve spazm alıcıdır. Mide hastalıklarında çok başarılı sonuçlar verir. Mide ağrısını alır, hazımsızlığı giderir. 1 bardak suya yarım tatlı kaşığı zencefil eklenir ve 3-4 dakika kadar kaynatılır. İçine bal katılarak içilir.

Mide üşütmesi için Muz;

Hazımsızlık, midede üşütme ve mide ağrısı gibi sorunlarda etkili bir meyvedir. Muz doğal bir antiasittir. Mide asitlerini nötrolize eder ve mideyi rahatlatır. Sindirim kolaylaşır ve midede oluşan tahribat düzelir. Pektin açısından zengin olduğundan dışkıya kıvam verir. Mide üşütmesi ağrılarını giderir.

Mide üşütmesi için Elma sirkesi;

Elma sirkesi doğal bir mide ilacıdır. İçeriğinde yüksek pektin olduğundan, tahriş olan mideyi rahatlatır. Mide bulantısını giderir, mide ağrısına ve mide üşütmesine iyi gelir. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi koyup, içine bal ilavesi ile günde 3 defa bu karışımı tüketebilirsiniz.

Mide üşütmesi için Rezene;

Rezene, mikrop öldürücü ve anti spazm önleyicidir. Mide üşütmesine, kusmaya ve mide ağrısına iyi gelir. 1 bardak su kaynatılır ve 2 tatlı kaşığı rezene tohumu içine ilave edilir. 5 dk. kadar bekledikten sonra süzülür  ve içilir.

Mide üşütmesi için Karbonat;

Karbonat, sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Midede PH dengesini sağlar. Mide üşütmesi kaynaklı oluşan yanma ve tahrişi düzenler. Zehirli maddelerin atılmasını sağlar. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat eklenip içilir.

Mide üşütmesi için Kimyon;

Mide üşütmesi gibi mide ağrısı, ekşime ve kramplarda rahatlatıcı etkiye sahiptir. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu eklenir ve 5 dakika kaynatılır. Hafif soğutulup içilir. Günde 2-3 defa kullanılabilir.

Mide üşütmesi için Çemen tohumu;

Çemen tohumu, mide üşütmesine ve dışkının kolay çıkmasına faydalıdır. 1 tatlı kaşığı çemen tohumu, 1 yemek kaşığı yoğurt ile karıştırılır. Günde 2 defa bu karışım yenilir.

Tarçın;

Toz tarçın, mide üşütmesine iyi gelir. 1.5 tatlı kaşığı toz tarçın, 1 yemek kaşığı bal ile bir bardak ılık suda karıştırılır ve içilir. Günde 3 kez bu işlem uygulanılır.

Leave a Reply