Mide üşütmesi belirtileri nedenleri ve tedavisi

Midenin grip olması durumuna verilen isim mide üşütmesidir. Mideye virüs ve bakterilerin saldırması, çok soğuk ya da sıcak yemek, zararlı gıdaların yenilmesi, bağışıklığın çökmesi gibi pek çok nedeni olan bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi kolaydır, fakat belirtiler olunca doktora gitmek gereklidir. İşte, mide üşütmesi olası nedenleri, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır.

Mide üşütmesi neden olur?

Çok fazla soğuk yemek ya da içmek mide üşütmesine neden olur. Midemizin bir ısısı vardır. Çok soğuk olan gıdalar bu ısıyı hızla düşürür. Bu düşme midede, mide üşütmesine neden olabilir. Bu nedenle çok soğuk yiyecek yenilmemeli ve içilmemelidir.

Son kullanma tarihi geçen yiyecek ve içecekler mide üşütmesine neden olabilir. Bunun başlıca nedeni, bu gıdaların içerisinde bol miktarda bakteri ve virüs üremesidir. Tüketim tarihi geçen gıdalar, hemen bizi midemizden hasta eder. Zehirlenme ve mide üşütmesi bunlardan bazılarıdır.

Mide üşütmesi, bağışıklığın zayıflaması ile ortaya çıkabilir. Bağışıklığı düşen bir vücut tüm hastalıklara açık hale gelir. Mide, vücutta en kolay hastalanan organ olduğundan mide üşütmesi hemen oluşabilir. En yaygın olarak norovirüs ve rota virüsleri mide üşütmesi yapabilmektedir.  Norovirüs; Mide gribi ya da mide üşütmesine neden olan virüstür. Hemen hemen her yaş grubunda oluşabilmektedir. Bulaşma riski yüksektir.

Laktoz alerjisi ya da duyarlılığı olan kişilerde mide üşütmesi sık görülen bir durumdur.

Mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

En sık karşılaşılan belirti mide yanmasıdır. Mide yanması, mide asidinin mideden yemek borusu yolu ile ağız içine kadar çıkmasıdır. Ağız içine ekşi ve acı suların gelmesi aslında virüslerin midede yaptığı etki ile olabilir. Hissedilen yoğun karın ağrıları, kasık bölgesinde oluşan ağrı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, halsizlik ve ağız kokusu mide üşütmesi nedenleri arasındadır. İlerleyen durumlarda ishal oluşabilir. Hastalık hemen tedavi edilmelidir, yoksa hasta ilerleyen dönemde çok susuz kalabilir.

Mide üşütmesi tedavisi:

Sıvı almak;

Hastalıkla birlikte kaybedilen sıvının tekrar yerine koyulması gerekmektedir. Bu nedenle bol su içilmeli, bitki çayları, maden suyu ve açık çay alınmalıdır. Bol sıvı alındığında, hem hastalık hem de dehidrasyon engellenir. Dehidrasyon, vücudun susuz kalması ve mineral dengesinin bozulmasıdır.

Dinlenme;

Bolca dinlenmek bağışıklık sistemini düzenler. Yeterli ve iyi uyku uyumak, virüs ve bakterilerle savaşta etkilidir. Yataktan hiç çıkmadan 24 saat kadar dinlenmek hastalığı geriletir.

Beslenme;

Mide üşütmesinde birinci problem iştahsızlıktır. Bu nedenle, mideyi yormayan ve hafif yiyeceklerle mutlaka beslenme yapılmalıdır. Kızarmış, soslu, baharatlı ve süt içeren, hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Kraker, muz, elma, pirinç ve çorba bu sıra tüketilmesi gereken ideal besinlerdir.

Evde uygulanacak olan yöntemler:

Mide üşütmesinde evde nane limon çayı yapılabilir. Mide bulantısı ve ekşimesine iyi gelen bu çay, hızlı iyileşme süreci yaratarak mide üşütmesine iyi gelir. 1 tutam kuru ya da taze nane, 1 adet limon ve 1 bardak su ile çayınızı rahatlıkla yapabilirsiniz.

Zencefille yapılan çay da mide üşütmesine iyi gelmektedir. Antiviral ve anti bakteriyel olan zencefil, midede olan bakterileri ve virüsleri öldürür. 4-5 adet zencefil, yarım limon ve 1 bardak su ile çay yapılarak rahatlıkla içilebilir.

Leave a Reply