Mide kanseri belirtileri nedenleri ve tedavisi

mide kanseri nedenleri ve tedavisi

Mide kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi: Dünya çapında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelen en sık görülen kanserlerden biri olan mide kanseri, sinsice ilerleyen bir kanser türüdür. Ülkemizde görülen kanser vakalarının içinde erkeklerde %7,4, kadınlarda da %6 oranında görülmektedir ve giderek artmaktadır. Yazımızda mide kanserinin nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgi vereceğiz.

Mide kanseri nedenleri:

Kan grubu A olan kişilerde, şişman insanlarda ve sigara içenlerde mide kanseri riski daha yüksektir. Kanser farklı nedenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bunlar;

1- Hazımsızlık, şişkinlik ve helicobacter pylori denen ülser sebebi bakteri tedavisinin yapılmaması

2- Geçmiş dönemde mide sinirlerinin kesilmesi nedeniyle midedeki asit salgısının olmaması

3- Tütsülenmiş besinler

4- Genetiklik

5- B12 vitamini eksikliği ve gastrit

6- Mide polipleri

Belirti göstermeden ilerleyebilir:

Mide kanseri hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerleyebilen bir kanserdir. Ortaya çıkan belirtiler ileriki evrelerde fark edildiğinde, hastaların ameliyat olma şansları kalmayabilir. Başlıca belirtileri arasında şişkinlik, ağrılar, iştahsızlık, çabuk doyma, bulantı ve kusma, hızla kilo kaybetme, dışkıda gizli kan ve kansızlık sayılabilir. Saydığımız bu belirtiler, kişilerin günlük yaşantılarında karşılarına çıkabilen şikayetler olabildiğinden doktora gidildiğinde geç kalınmış olabilmektedir.

Başka organlara yayılmadan teşhis edilmelidir:

Mide kanserinin erken tanılanması cerrahi müdahale şansını arttırmaktadır. İleri evrede teşhis edildiğinde kanserin çevre organlara yayılmış olma olasılığı nedeniyle tam bir tedavi imkanı kalmayabilir. Bu şekilde bir görünüm varsa hastaya ameliyattan önce kemoterapi verilerek hastalıktaki gerileme takip edilir. Kemoterapi verilerek hastalığın geriletilmesine çalışmanın amacı, hastaya ameliyat şansını kazandırmaktır. Cerrahi olarak bir müdahale yapılamıyorsa, hastaya palyatif adı verilen konfor sağlayıcı ameliyat yöntemleri uygulanmaktadır. Buradaki amaç ise hastanın kanser tedavisi değil, yeme ve içme fonksiyonlarının devamının sağlanmasıdır.

Ameliyat sonrasında yapılacaklar:

Mide kanseri olan hastanın midesinin büyük bir bölümü ya da tamamı ameliyatla alınmaktadır. Bu ameliyat sonrasında hastanın küçük porsiyonlarla sık sık ve iyi çiğnenmiş şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Ameliyat sonrası hastanın kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması tedavinin başarısı için önemlidir.

Tedavide gecikme olursa, başarı da azalmaktadır:

Tedavinin başarısı kanserin süresine, yakalanma evresine, yaşa, beraberindeki hastalıklara, çevre ve uzak organların durumu ile lenf bezlerine bağlıdır. Erken evrede teşhis edilerek tedavisi yapılan mide kanserinde 5 yıllık bir yaşam şansı %90-100 dolaylarındayken, geç teşhis ve tedavide bu oran %15-25’lere düşebilmektedir.

Leave a Reply