Mide kanaması belirtileri nelerdir

mide kanaması

Mide kanaması aslında sadece midede olan kanama değildir. Midede meydana gelen kanama, ağızdan başlayarak mide, bağırsak ve anüse kadar olan kısımda oluşan kanamalara verilen isimdir. Bu nedenle üst gastrointestinal ve alt gastrointestinal olmak üzere ikiye ayrılır. Kronik ya da ani olması mide kanamalarını ikiye ayırır. Koyu renkli dışkı, kan kusma, halsizlik ve baş dönmesi midede kanama belirtisi açısından en belirgin olanıdır.

Mide kanaması belirtileri nelerdir?

Mide kanamasında olan belirtiler, kanamanın olduğu yere ve şiddetine göre değişir. Hafif olan kanamalarda belirtileri anlamak çok zordur. Hafif kanamalarda kan dışkı ile atılır. Bu tarz kanamalarda, dışkıda kan testi yapılarak tanı koyulur.

Şiddetli kanamalarda, dışkı katran rengine döner. Halsizlik, solgun olma, baş dönmesi, gözlerde kararma ve nefes darlığı ortaya çıkar. Kanamanın şiddetine göre kırmızı ya da kahverengi kan kusmalar oluşur. Dışkıda bazen pıhtılaşmış kan veya kırmızı kan vardır.

Mide kanaması nedenleri nelerdir?

Üst gastrointestinal sistemde olan kanamalar, genelde mide ve yemek borusunda olan ülser kaynaklıdır. Siroz, akciğer hastalıkları ve yemek borusunda oluşan varisler de kanamaya neden olur.

Aşırı kusma, öğürme, yemek borusunda veya mideye geçiş noktasında tahriş de kanamaya neden olur. Asprin, artrit, iltihap önleyiciler ve kan incelticiler mide kanamasına neden olur.

Alt gastrointtestinal sistemde oluşan kanamalar, kalın bağırsakta olan fıtık, baskı, bağırsaklarda damar büyümesi, kolon polipleri, ülseratif kolit, Chron hastalığı, radyoterapi ve kolon zarı iltihabı kaynaklı oluşur.

Mide kanaması riskinin arttığı durumlar:

Aşırı alkol almak, kanama hastalıkları, steroidler, kan inceltici ve anti-enflamatuar ilaçlar, uzun süre aspirin almak, sigara kullanmak, geçmişte kanama yaşamak, ülser ve bakteri enfeksiyonları mide kanaması riskini arttırır.

Mide kanaması teşhisi nasıl koyulur?

Hastada mide kanaması riski varsa endoskopi ile muayene yapılmalıdır. Endoskopide ucunda kamera olan bir tüp ağızdan mideye kadar iner. Oldukça kolay bir uygulamadır. Hastaya hafif uyuşturucu verilir ve endoskopi sonrası hasta iki saat içinde normal hayata döner. Kanama için, bağırsaklar, rektum ve anüsün olduğu kısımda kolonoskopi yapılabilir. Tüm bu uygulamalardan önce doktor, dışkıda gizli kan var mı ona bakmak isteyebilir. Bu uygulama ve testler ile mide kanaması teşhisi koyulur.

Mide kanaması tedavisi nasıl yapılır?

Kanamanın olduğu nokta ve şekline hatta şiddetine göre tedavi planlanır. Sürekli kullanılan ilaçlardan kaynaklıysa ilaçlar hemen bırakılır. Kanama, enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik kullanılır. Kontrol altına alınmadığında ameliyat ile kanama durdurulur. Mide kanaması hemen tedavi edilmez ise, düşük yoğunluklu olanlarda sürekli kan kaybı olduğundan kansızlık oluşur. Şiddetli kanamalarda hasta tedavi altına alınmazsa hayatını kaybedebilir.

Leave a Reply