Menopoz döneminde nasıl beslenmeli

menopozda-beslenme

Menopoz dönemi kadınlarda yumurtlamanın bittiği dönmedir. Bu dönemle birlikte tüm hormonal denge değişeceğinden kadınlarda kilo alma en sık karşılaşılan sorunlardandır. Ayrıca menopoz döneminde, baş ağrıları, uykusuzluk, sıcak basması, terleme, yorgunluk, idrara çıkma artması, kuru cilt gibi çeşitli sorunlarda ortaya çıkar. Tüm bunlara beslenme düzeni ile dengeleyebilirsiniz.

Kemik erimesi:

Kemik erimesi aslında 30-40’lı yaşlarda hafif bir şekilde başlar. Menopoz dönemi ile birlikte hızlanır. İdrarda kalsiyum atılır ve kalsiyumun emilimi azalır. İşte bu nedenle özel bir diyet yapılmalıdır. bu dönemde; yoğurt, kefir, peynir ve süt grubu, maydanoz, ıspanak, pazı ve tere, fasulye, mercimek, sıya fasulyesi, nohut ve kuru baklagiller ve sert kabuklu kuru yemişler tüketilmelidir.

Metabolik hızın yavaşlaması:

Menopoz döneminde metabolizma hızı yavaşlar. Bunun başlıca nedeni, yumurtalıkların çalışması durur ve adet döngüsü biter. Vücutta kas kitlesi azalırken, yağ oranı artar. Östrojen hormonunun azalması ile göbek çevresinde yağlanma oluşur. Göbek çevresi hızla genişlerken, insülin direnci oluşur ve iştah artar. Menopoz döneminde metabolik hızın azalması çok tehlikelidir. Diyet ile ve bazı alışkanlıkların değişimi ile kesinlikle kontrol altına alınmalıdır.

Değiştirilmesi gereken alışkanlıklar:

Kafein kalsiyum emilimini azalttığı gibi, vücutta olan kalsiyumunda erimesini sağlar. Bu nedenle içinde kafein olan ürünleri kullanmayı azaltın. Kahve, çay ve kolalı içecekleri azaltın. Günde 2 fincan hatta 1 fincan içilmelidir.

İçeriğinde fosfat olan içecekler (kola ve gazoz) , idrardan atılırken vücutta olan kalsiyumu da beraberinde götürür. Bu nedenle bu içecekler yerine, ayran, kefir, cacık, sebze ve meyve suyu içilmelidir. Bu içecekler içerisine, fesleğen, nane ve limon katılabilir.

Sodyum yani tuz vücutta kalsiyumu kaybedilmesine neden olur. Bu nedenle tuzu sınırlandırın hatta mümkünse hayatınızdan çıkarın. Tuzlu yiyecekler yerine baharatları kullanmayı deneyin. Hazır gıdaların içeriğinde bol tuz olduğunu unutmayın.

Proteinler yaşamamız için çok önemlidir. Fakat hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinleri almaya başlayın. Menopozda bitkisel proteinler, kilo almanızı engeller. Kuru baklagiller, tam tahıllı besinler iyi bitkisel protein kaynaklarıdır. Hayvansal proteinler zor yağ yakmanıza neden olur ve kilo alırsınız.

Kalp hastalıkları:

Menopoz ile birlikte östrojen hormonunun azalması, kötü kolesterolde artışa, iyi kolesterolde azalışa neden olur. Buda sizi kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmasız hale getirir. Kolesterolü düşürücü bir beslenme tarzı sahiplenmeniz bu nedenle çok önemlidir. Bol lifli, omega3 açısından zengin besinler sizi koruyacaktır.

Leave a Reply