Meniere hastalığı nedir? Meniere belirtileri ve tedavisi

Şiddetli baş dönmesi, kulak çınlaması ve işitmede aksaklıklar olduğunda Meniere hastalığından şüphelenilir. Genelde orta yaş grubunda olan bu hastalık aslında iç kulak tansiyonudur. Hastalıkta oluşan baş dönmesiyse Vertigo olarak bilinir. İç kulakta sıvının artması ve basınç yapmasından kaynaklanan bu hastalıkta çeşitli ataklar olur.

Meniere hastalığının nedeni nedir?

İç kulakta olan sıvının artması ve basınç oluşturması kaynaklı oluşan hastalıktır. İç kulakta bu sıvının neden arttığı konusunda bilinen bir bilgi yoktur. Virüs enfeksiyonları, alerji, bağışıklık sistemi hastalığı veya genlerin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.

Meniere hastalığının belirtileri nelerdir?

20 dakikadan daha uzun süren iki vertigo atağı, kulakta çınlama ve işitme kayıpları meniere hastalığının belirtileridir. Ataklar arasında dengenin bozulması sıklıkla görülen bir durumdur.

Vertigo, şiddetli baş dönmesine verilen isimdir. Kişi yere düşecekmiş gibi hisseder ayrıca bulantı, kusma da oluşturur. Vertigo atakları, 20 dakika ara ile gelebilir.

Kulak çınlaması, kulakta uğultu, gürültü, ıslık sesi ile oluşur.

İşitme kaybı, hastalıkta ataklar arttıkça kalıcı olmaya başlar.

Meniere hastalığı sırasında, çarpıntı, terleme, panik olma oluşabilir.

Meniere hastalığının tedavisi:

Hastalığın kesin teşhisini koymak zordur. Baş dönmesinin sıklığı, süresi ve beraberinde olan semptomlar hastalığın neden olduğunu anlatır. Odiometri testi ile işitmenin durumu ölçülür. Denge sistemi ile ilgili de yapılan bir takım testlerden sonra gerekirse gliserol testi, EKOG testi ve ENG testi yapılabilir.

Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Tedavide amaç, atakların sıklığını azaltmak, işitmeyi korumak ve hayat kalitesini arttırmaktır. Hastalığın tedavisinde atakları yavaşlatan ilaçlar ya da ameliyatlar da vardır. Aslında hastaya atak tedavisi için ilaç tedavisi verilir. İç kulakta sıvı basıncını düşürmek için idrar söktürücü kullanılır. Hastaya tuz kısıtlaması önerilir. Sigara ve alkol atak sıklığını azaltmak için kullanılır. Hastaların stresten uzak durmaları da önerilir. Kulak içine enfeksiyon gideren ilaçlar verilebilir.

Meniere hastalığında ameliyatlar:

Endolenfatik kese dekompresyonu; İç kulakta olan sıvının miktarı ayarlanır. Bu ameliyat sayesinde iç kulak sıvının basıncı ayarlanmış olur.

Labirentektomi; İç kulakta denge ve işitme organı dışarıya çıkarılır. Bu ameliyat sonrası işitme kaybı kesindir. Bu nedenle işitme kaybını yaşayan hastalara uygulanır.

Vestibüler siniri kesme ameliyatı; Vertigoyu kontrol altına almak amaçlı uygulanır. İç kulaktan çıkan ve dengeden sorumlu olan sinir kesilir. İşitme hiçbir zarar görmez.

Meniere hastalığı hakkında uzman doktor tarafından tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Meniere hastalığı ilaç dışı tedavi var mı?

Meniere hastalığı belirtileri nelerdir?

Bu yazı milliyet.com.tr kaynak alınarak, özgün olarak derlenmiştir.

Leave a Reply