Meniden kan gelmesi (Hematospermi) nedir

meniden-kan-gelmesi

Meniden kan gelmesi, boşalmanın öncesinde veya sonrasında kan gelmesidir. Kan, tam bir kırmızı renk olabileceği gibi kahverengi de gelebilir. Bazen kan gelirken ağrı ya da ağrının hiç olmadığı durumlar da olabilir. Bu durum bazen idrardan kan gelmesi ile karıştırılır, fakat durumun bununla alakası yoktur. Bir yaş aralığı da yoktur, çok genç yaşta veya ilerleyen yaşlarda görülebilir.

Meniden kan gelmesinin başlıca nedeni prostat bezi olarak kabul edilebilir. Prostat, idrar torbasının hemen altında meni yapımına destek sağlayan bir organdır. Kanlı meni olması bazen bu organda oluşan hasarlara bağlı olarak gelişebilir.

Seminal veziküler, meninin taşınmasında ve depolanmasında etkili bir organdır. Prostatın hemen altında sağlı ve sollu iki kesedir. Spermler burada sıvılarla birleşir. İltihaplanma olduğunda, kasıklarda, belde, makatta ağrı ve kanlı meni oluşur.

Kanlı meni nedenleri nelerdir?

Prostat ve seminal vezikülün iltihaplanması ile,

Epididimit, üriner taşlar, tüberküloz,

Üretral polip, travmalar, prostat kanseri,

Veziküloseminalis tümörleri, boşalma kanalı darlıkları, hipertansiyon,

Hemotolijik hastalıklar, kanser, karaciğer metastazı, aspirin gibi ilaç kullanılması sayılabilir.

Meniden kan gelmesi, tıbbi yapılan işlemlerden sonra da oluşabilir. Bu durum, prostat biyopsisi yapılan hastalarda görülür.

İdrar yoluna uygulanan hemoroid radyasyonu, vazektomi, cinsel organda travma, mastürbasyon veya yaralanmalar ile oluşabilir. Zamanla bu durum kendiliğinden düzelir.
Üreme sisteminde olan kanalların tıkanması, kan damarlarından az miktarda kanı serbest bırakarak, meniden kan gelmesine neden olabilir. Prostat bezinde olan büyümede buna neden olabilir. Çok ender olarak, menide kan olması, tümörlerle alakalıdır. Testis kanseri, mesane kanseri menide kan olmasına neden olur.
HIV, karaciğer hastalığı, yüksek tansiyon, lösemi menide kan olmasına neden olur.

Meniden kan gelmesi tedavisi:

Meniden kan gelmesi doktor tarafından yapılacak olan tetkikler sonucunda tanısı koyulan bir hastalıktır. Genelde hastalar menide kan görünce panik olurlar. Doktorunuz geniş ve detaylı sorularla sizi inceler. Cinsel hayat, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup olmadığı, travmalar, yakın zamanda zorlanılan bir cinsel ilişki olup olmadığı incelenir. Semen analizi, kültürü, idrar tahlili, cinsel yolla bulaşan ya da enfeksiyon olup olmadığını anlamak için testler, ultrason ve MR yapılır. Daha sonra doktor, altta yatan nedene göre tedaviyi planlayarak uygular.

Leave a Reply