Menenjit nedir, menenjit belirtileri ve nedenleri

Önemli bir ve önlem alınması gereken menenjit hastalığı nedir, hastalık belirtileri nelerdir ve bu hastalığa neden olan etmenler nelerdir işte detaylar. Bakteri, virüs hatta mantarlar tarafından beyin ve omuriliği saran zarların iltihaplanması ile oluşur. Olay tam olarak beyinde olduğundan çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Beyinde hasar yaratabilir, hayati riskler söz konusudur. Virüs kaynaklı menenjitte iyileşme sorunsuz olur. Mantar kaynaklı olan bağışıklık sistemi çökenlerde oluşur. bakteri kaynaklı olanlarda bulaşma riski vardır.

Menenjit nedenleri nedir?

Bakteri ve virüsler vücuda girdikten hemen sonra kan yolu ile dağılırlar. Normalde beyin zarı, kanda bulunan bakteri ve virüsleri filtreler ve buradan beyne gitmelerine engel olur. Fakat, bazen virüs ve bakteriler bu bariyeri geçerler. Beyin ve omurilikte iltihaplanmaya neden olurlar.

Bakteriyel menenjit:

Menenjite neden olan bakteriler vücut dışında çok dayanamazlar. Hastayla yakın temasta olanlara rahatlıkla geçerler. Hapşırma, öksürme, öpüşme ve kişisel eşyaları ortak kullanma bakteriyi almanızı sağlar. Bakteriyel menenjit için aşı vardır. Aşı çok etkilidir fakat aşının etkili olmadığı virüsler sizi yeniden menenjit yapabilir.

Neisseria Meningitidis bakterisi, menenjite neden olan bakterilerdendir. Bu bakterinin C grubu denilen şekli için aşı bulunmaktadır. Ayrıca 4’lü aşı ile diğer 4 grubunda da tedavi yapılabilmektedir. Çoğu insanın bağışıklık sistemi ( 25 yaş üzerinde ) meningokok bakterisine karşı koruma sağlar. Fakat insanların yoğun yaşadığı kampüsler, askeri kışlalar ve öğrenci yurtlarında bu salgının olduğu durumlar yaşanmaktadır.

Streptococcus pneumoniae bakterisi; genelde bu bakteri bağışıklığı gelişmemiş olan bebeklerde ve çocuklarda menenjite neden olur. Bu bakteri çok hızlı yayılır ve bakterinin neden olduğu iltihap diğerlerine göre daha azdır.

Bakteriyel menenjit belirtileri nelerdir?

Küçük çocuklarda ve bebeklerde

Yüksek ateş, el ve ayağın soğuk olması, iştahsızlık, kusma, hırıltılı nefes, tiz ve inlemeli ağlama, ciltte döküntü, kızarıklık, bıngıldağın şiş ve hassas olması, boyun ağrısı ve tutulması, ışığa hassas olma, nöbetler olarak sayılabilir.

5 yaş üzeri çocuklarda ve ergenlerde

Ateş, el ve ayakta soğukluk, kusma, uyuşukluk hali, kas ağrıları, sinirli olma, ciltte kızarıklık, baş ağrısı, boyun ağrısı, ışığa duyarlı olma olarak sayılabilir.

Virüs kaynaklı menenjit:

Viral menenjitte aşılar çok etkili olduğundan, dünya genelinde vaka sayısı çok düşüktür. Sadece sindirim kanalından giren bir virüs olan herpes simplex’e karşı bir aşı yoktur.

Virüs kaynaklı menenjit belirtileri

Ateş, iyi hissetmeme, boyun sertliği, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı ve kusma, ishal, ışığa duyarlı olma gibi gribe benzer belirtiler göstermektedir.

Menenjit tedavisi

Bakteriyel menenjitte, hasta hastaneye yatırılarak tedavi planlanır. Hastaya hemen antibiyotik verilmeye başlanır. Oksijen takviyesi ve beyinde oluşan şişlik için streoid ilaç tedavi başlar. Virüs kaynaklı menenjit daha hafif olduğundan hasta evde tedaviye alınır. Mide bulantısı, baş ağrısı için ilaçlar verilir. Hasta 5-14 gün içinde tedavi edilir. Özellikle çocuklarda tedavi sonrası psikolojik sorunlar olabilir. Yatağı ıslatma, uyum sorunları ve sinirlilik hali oluşursa mutlaka psikolojik bir tedavi yapılmalıdır.

Leave a Reply