Meme başı egzaması nedenleri ve belirtileri

Tehlikeli hastalıklar sınıfında olmayan meme başı egzaması, meme uçlarında mantar enfeksiyonu ile birlikte ya da tek başına egzama şeklinde görülebilmektedir. Bu günkü yazımızda bu konu hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Meme başı egzaması nedenleri:

Meme başı egzaması astım, saman nezlesi ve egzama gibi hastalıklara yatkınlığı bulunan, geçmiş sağlık hikayesinde bu tür rahatsızlıklar geçiren kadınlarda sıklıkla görülebilen bir cilt hastalığıdır. Oluşan mantar, genellikle başka bir hastalığın tedavisi için kullanılan antibiyotik tedavisi sonucunda da görülebilmektedir.

Meme uçlarında egzama oluşan hastaların, mevcut yarayı hiçbir şekilde kaşımamaları ve özellikle uçuk bulunan kişilerden mümkün olduğunca uzak durmaları önemlidir. Egzama, daha çok mantar kaynaklı yaygın bir cilt rahatsızlığı olsa bile, normal cildi nadiren etkilemektedir. Çoğunlukla cildin bir nedene bağlı herhangi bir problemi olduğunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle cildin kıvrımlı, nemli ve sıcak olan bölgelerinde oluşmaktadır. Ayrıca cildin dermatitis veya önceden egzama olmuş olan bölgelerinde tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır.

Meme başı egzaması belirtileri nelerdir?

Genellikle meme başında ve çevresinde gelişen kaşıntı, kızarıklık ve kabuklanma şeklinde kendini göstermektedir. Çoğunlukla mantarlardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve tedaviye direnç gösterdiği zaman ya da uzun sürdüğü zaman yani 3-4 ay kadar sürdüğünde, meme başında meme kanseri bulgularından biri olma olasılığını düşündüren paget hastalığı ile karıştırılabilmektedir. Bundan dolayı, meme başı egzaması olan kadınların doktor takibi altına girmeleri, ayrıca uzun süren meme başı egzamalarının da ileri tetkiklerinin yaptırılması gerekir.

Meme başı egzaması teşhis ve tedavisi:

Meme başı egzaması olduğunu düşünen hastalar, kontrol için ilk önce bir dermatolog uzmanına görünmelidirler. Hastaya egzama teşhisi fiziksel muayene yapıldığında konulabilmektedir. Tahriş olmuş, çatlamış ve iltihaplanmış olan göğüs uçlarının tedavisinde doktorun verdiği kortizonlu kremler kullanılır. Ayrıca mantar tedavisi için özel bir mantar kremi de tedavide kullanılmaktadır. Eğer emzikli kadınlarda meme başı egzaması varsa, emzirmeden önce meme uçları yıkanmalı veya doktorun verdiği özel kremler kullanılmalıdır. Ancak meme uçlarındaki sorun ciddi boyutlardaysa, emzirmeye birkaç gün ara verilebilir. Emzirme yapılamayan sürede, anne sütü pompa ile sağılmalı ve bebeğe verilmelidir. Bebeğin ağzındaki pamukçuktan dolayı egzama oluşmuşsa, pamukçuğun tedavisinin de yapılması gerekmektedir.

Egzamada cildin kaşınmaması çok önemlidir. İstemsiz de olsa kaşınabildiği için, egzaması olanların tırnaklarını kısa ve temiz olarak tutmaları gerekmektedir. Egzama iyileştikten sonra, yeniden oluşmaması için bölgenin düzenli bir şekilde nemlendirilmesi gerekmektedir. Hastaların nemlendirici özelliği olmayan sabun kullanmamaları ve özel sabunları kullanmaları önemlidir. Eğer yine de sorun yaratıyorsa, faydalı olabilecek bir tutam kadar kına ve zeytinyağı karıştırılarak kaşınan yere sürülür. Şayet egzama ilaçları kullanılıyorsa, bahsi geçen karışımla birlikte kullanılırsa yan etki yapabilir. Bundan dolayı doktora danışmadan kullanılmamasında da fayda vardır.

Meme başı egzamasının önlenmesi:

Egzaması olan kadınların cildi çok hassaslaşır ve dolayısıyla bir takım etkenlerden uzak durulması gerekir. Egzamaya yol açan alerjen tespit edilebilirse, hastanın bundan korunması halinde tekrarlaması önlenebilir. Egzamalı cilt herpes simplekse yani uçuk virüsüne karşı oldukça duyarlıdır ve vürüsün bulaşması durumunda nefeksiyon yayılma gösterebilmektedir.

Meme başı egzama sorunu olanların göğüs uçlarını yıkamaları, kullandıkları göğüs pedlerini sık aralıklarla değiştirmeleri, naylon barındıran pedler kullanılmamalı ve pamuklu sutyen takmaları egzamanın tetiklememesi için önemlidir.

Emziren kadınların göğüs uçları sürekli ıslanmakta, meme cildi kurumakta, emmeden dolayı sürekli nemlenmekte ve sıcaklıktan dolayı da göğüs uçları kuruyabilmektedir. Bunlar nedeniyle meme uçlarında ağrılı yarıklar, çatlaklar ve hafif egzama belirtileri görülebilmektedir. Bunların dışında bebeğin apzındaki pamukçuklar nedeniyle de meme başı egzaması meydana gelebilmektedir. Ayrıca duygusal problemler, sıkıntı ve stres yaşanması da egzama oluşmasının nedenleri olarak sıralanabilir.

Leave a Reply