Melatonin nedir Faydaları nelerdir?

Melatonin nedir ne gibi faydaları vardır “melatonin hormonu” ne işe yarar ve vücuttaki görevi nelerdir. Geceleri ve karanlık ortamda, beyindeki epifiz bezinden salgılanmakta olan melatonin, kişinin normal vücut ritimlerini korumasında büyük önem taşımaktadır. 

Melatonin hormonunu hangi organ üretir?

Beyinde yer alan epifiz bezinin işlevi ile ilgili 20. yüzyılın sonlarına dek pek fazla bilgi sahibi değildik. Bilin insanlarının büyük bir kısmı, duyguların bu bölümden kaynaklandığını düşünmekteydi. Günümüzde artık epifiz bezinin ne işe yaradığı ve tam olarak işlevinin ne olduğu tespit edilmiş durumdadır.

Melatonin, epifiz besinin pineolasit adı verilen hücrelerinden salgılanmaktadır. Yaş ilerledikçe özellikle 45 yaşından sonra salgılanmasında azalma görülmektedir. Yeterli oranda melatonin salgılanması için özellikle karanlık bir odada uyunması gerekmektedir. Çünkü melatonin, sadece karanlıkta sentezlenmekte ve kana karışmaktadır. Karanlığın sürekli olması halinde de üretimi sürmektedir. Genç ve orta yaştaki insanlarda, melatonin 5-20 mikrogram kadar üretilmektedir. Kış mevsiminde güneş ışınlarının azlığı melatonin üretimini daha da arttırmaktadır. Yaz aylarında da normal olarak daha az üretilir.

Melatonin ne işe yarar?

Melatonin hormonu, insan vücudunda önemli görevler üstlenmektedir. Bunlar;

  • Melatonin hormonu, vücudun ritmini ve biyolojik saatini düzenlemektedir.
  • Çok güçlü bir antioksidandır.
  • Göz sağlığı açısından pozitif etkileri bulunmaktadır.
  • Benzodiazepin ilaçlarının dozunun azaltılması nedeniyle oluşan yoksunluk semptomlarını azaltır.
  • Düşük dozda melatonin, otistik çocuklarda çok daha iyi uyku uyumalarına yardım eder.
  • Nedeni ne olursa olsun stresi yok eder ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini ortadan kaldırır.
  • Hücresel ve doğal bağışıklığı geliştirmektedir.
  • Kanserli hastalarda trombosit üretimini canlandırmakta, anemiyi ve düşük trombosit sayımını tedavi eder.
  • Kişide göğüs kanseri riskini büyük oranda düşürmektedir.

Hangi gıdalarda melatonin vardır?

Melatonin, vücudumuz için çok önemlidir ve hangi gıdalarda yer aldığını bilmek gerekir. Özellikle fındık, badem, ceviz, papatya çayı, ayçiçeği, kızılcık, rezene, sarı kantaron, anason ve vişne şerbeti gibi besinler melatonin hormonunu arttırmaktadır.

Melatonin hormonu takviyesi;

Melatonin takviyesi, genellikle uyku sorunu olan kişiler tarafından kullanılabilir. Bu tür bir sorunu olanlar için güvenli bir takviyedir. Melatonin takviyesi doğal ve sentetik takviyeler olarak iki tiptir. Doğal melatonin hormonu takviyesi, hayvanların pineal bezinden elde edilmektedir. Fakat hayvanların taşıyabileceği virüsler nedeniyle risk taşıdığı için zararlı olabilir. Sentetik melatonin takviyesinde ise bu tür bir risk bulunmamaktadır.

Melatonin takviyesinin kullanım dozu kişiye göre değişmektedir. Takviye kullananlara kısa süreli kullanılması önerilmektedir. Çünkü olabilecek doz aşımı uyku, baş ağrısı, bağırsak bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Mevcutta halen ciddi bir hastalığı olan kişilerin, melatonin takviyesi almadan evvel doktoruna danışması gerekmektedir.

Melatonin takviyesinin zararları nelerdir?

Melatonin hormonuna bağlı hastalığı bulunanlar, melatonin takviyesi kullanarak uyku problemlerini çözebilir ve uykuya dalma zamanını kısaltabilirler. Bunun sağlanması yine de melatonin takviyesinin özenli ve dikkatli kullanımıyla sağlanabilir. Aşırı doz alımı nedeniyle istenmeyen ciddi sorunlar yaşanabilir. Bunlar şu şekildedir;

  • Gündüz vakti uyku hali, baş dönmesi, baş ağrısı, sinirli olma hali, karın ağrısı ve anksiyete yapabilir.
  • Diyabet ilaçları, kan incelticiler, doğum kontrol hapları ve bağışıklığı baskılayan ilaçlarla etkileşime girebilir. Dolayısıyla, bu tür ilaçları alanların doktoruna danışmaları gerekmektedir.
  • Hayvansal yani doğal melatonin takviyeleri yerine, sentetik melatonin takviyeleri tercih edilmelidir. Ayrıca çok uzun süreli kullanmaktan sakınılmalıdır.
  • Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Küçük çocukların ve ergenlikteki çocukların kati surette kullanmamaları gerekmektedir.
  • Şeker hastası olan kişiler, mutlaka doktorlarına danışmalı ve buna göre kullanmalıdırlar.

Melatonin hormonu salgısını azaltan nedenler?

Melatonin salgısını azaltan en önemli faktörler; alkol, sigara, stres, aşırı çay ve kahve tüketimi, bilgisayar başında uzun süreler geçirmek, tok karnına uyumak, ışık ve ses gibi etkenlerdir. Ayrıca uyku ve depresyon ilaçları ile blokerler de melatonin hormonunun salgılanmasını azaltmaktadır. Bundan dolayı uyku için yatıldığında ışıkların ve açıksa TV’nin kapatılması önemlidir. Bunların yanı sıra, yatak odasında uykuya yattığınızda ışığı geçirmeyen kalın perdelerin kullanılması, varsa panjurların kapalı olması melatonin salgılanmasını pozitif bir şekilde etkileyecektir.

Ayrıca şu videoyu izlemenizi öneriyorum, çünkü epifiz bezinin işleyişi ve gizemi hakkında detaylı bilgilere yer verilmiş, melatonin hormonu salgılandığında neler olabileceğini de güzel bir şekilde açıklamış.

Kaynak: Bu yazı, ultimateturkiye.com/melatonin-nedir-faydalari-nelerdir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply