Mantar Hastalığı Nedir, Mantar Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Mantar hastalığı Dünyada en fazla rastlanan hastalıklardan biridir, mantar hastalığı, çok kolay yayılan bir maya türüdür. Sıklıkla Candida albicans ile bulaşmaktadır. El, ayak, tırnak, vajina, kasık ve saç olmak üzere pek çok noktada ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık tedavisi hemen yapılması gereken bir hastalıktır. Çünkü hasta kaşıntı, yara ve enfeksiyonlara maruz kalmaktadır.

Mantar hastalığı çeşitleri

Vücut mantarı;

Vücudun herhangi bir noktasında, derinin üst kısmında oluşan mantardır. Genelde kızarıklık, kaşıntı ve döküntüler yaratır. Halka şeklinde döküntüler, bazen ciltte geniş alanlara yayılabilir. Bu durumda, hastaya ağızdan alınan veya krem şeklinde mantar ilaçları verilir ve kısa sürede hastalık geçer.

Saç mantarı;

Saç mantarı, saçın derisinde oluşan bir türdür. Saçlarda dökülmeler, kaşıntı, saçlarda yoğun kırıklar oluşması, deride pullanma ve zamanla ağrılı enfeksiyonlar olabilir. Saç mantarı, en kolay bulaşabilen ve tehlikeli bir mantardır. Ortak kullanılan eşyalardan ve hayvanlardan insana geçen bir mantar olup, sıklıkla çocuklarda görülür. Doktorun verdiği saç mantarı şampuanları, kullanılan ilaçlar ile hastalık tedavi edilir.

Ayak mantarı;

Ayak mantarı, ayak parmakları arasında veya ayak tabanında ortaya çıkan bir mantardır. Ayak mantarı, ortak kullanılan alanlardan, havuz, terlik, çoraplar kaynaklı oluşabileceği gibi, ayakların yıkandıktan sonra ıslak bırakılması kaynaklı da oluşabilmektedir. Ayrıca dar ayakkabı giymek, hava almayan ayakkabı seçimleri, çıplak ayakla gezmek ayak mantarına neden olur. Ayak tabanında oluşan çatlaklar da ayak mantarına yol açar. Bu çatlaklardan giren mantar, ilerleyen dönemde iltihaplara neden olur. Krem, sprey ve ağızdan alınan ilaçlarla hastalık kontrol altına alınır.

Tırnak mantarı;

Mantarın ayak tırnaklarına veya el tırnaklarına yerleşmesi ile oluşur. Belki de en fazla görülen mantar çeşitlerindendir. Tırnakta renk değişimi, kalınlaşma ve şekil değişikliklerine neden olur. Genelde ortak kullanılan alanlardan, çorap ve terliklerden geçmektedir. Çok bulaşıcıdır. Tırnak mantarı çeşitli krem, ojeler ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir.

Kasık mantarı;

Kasık mantarı kasıklar, cinsel organ ve bacak arasında meydana gelen mantar türüdür. Şiddetli kaşıntılar, kızarıklar, renk değişimi, pullu kızarıklıklar ve şişlikler şeklinde oluşur. Dairesel olarak büyüyen bir mantardır. Kullanılan ilaçlar ve haplarla tedavisi kolaydır.

Vajinal mantar;

Kadın üreme organında oluşan mantardır. Vajinada şiddetli kaşıntı, kabarcıklar ve beyaz kıvamlı akıntı, kanama ve ilişki sırasında ağrı, koku gelmesi ile kendini belli eder. Tedavisi kullanılan fitil, krem ve ağızdan alınan haplarla yapılır. Vajinal mantar tedavisinde, hastanın cinsel partneri de tedavi altına alınmalıdır.

Mantar hastalığı neden olur?

Mantar hastası olan bir kişi ile temas halinde olmak, ortak eşyaların kullanılması,

Bağışıklık sisteminin zayıf olması,

Kirli havuzlarda yüzmek, şeker hastası olmak,

Mantar hastası bir hayvanla temas etmek,

Çeşitli antibiyotik ve kemoterapi ilaçları, yan etki olarak mantara neden olur. Antibiyotikler, vücutta hastalık yaratan bakterileri öldürürken yararlılarını da öldürür. Bu nedenle vücutta denge bozulur. Zaten vücutta olan candida mantarının olduğundan, çok daha fazla üremesine neden olur. Bu sayede mantar başlamış olur.

Mantar hastalığında doğal tedaviler

Elma sirkesi;

Elma sirkesi, mantarın hemen hemen her türünde etkili bir tedavi sağlamaktadır. Mantarların yok edilmesinde ve enfeksiyonun yayılmasında çok etkilidir. 1 su bardağı suya, 2 yemek kaşığı elma sirkesi katılarak günde 2  defa içmek, mantarın olduğu yere dökmek, 30 dakika kadar beklemek hastalığın tedavisinde etkilidir.

Yoğurt ve kefir;

Yoğurt ve kefirde bulunan yararlı bakteriler, mantarların çoğalmasını engeller. Günde 2-3 kase yoğurt tüketmek ve mantarlı bölgeye yoğurt sürmek, mantarı tedavi edebilir.

Sarımsak;

Sarımsak kuvvetli bir antibiyotiktir. Zararlı mantar ve bakterilerin tedavisi için rahatlıkla kullanılabilir. 2 diş sarımsak ezilir, içine 1 damla zeytinyağı eklenir ve mantarlı bölgeye bu karışım sürülür. Mantar geçinceye kadar bu karışım kullanılır.

Çay;

Çay, mantarı öldüren bileşikler içermektedir. Mantar olan bölgeye, 1 bardak sıcak suya eklenen 1-2 tane çay poşeti koyulur ve bekletilir. 10 dk. Sonra, yarım saat buzdolabında bekletilir. Mantar olan yere soğuk çay poşetleri sürülür. Enfeksiyon geçinceye kadar bu karışım kullanılır. Çay, mantarın neden olduğu kızarıklık, yanma ve şişliği de alır.

Kaynak: Bu yazı, mavikadin.com/mantar-hastaligi-nedir-kasintisina-ne-iyi-gelir-belirtileri-tedavisi kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply