Maden suyu mu, Yoksa Soda mı?

Maden suyu, yeraltı sularından oluşur. Yeraltı suları, kayalarda ve toprakta olan tüm mineralleri içine aldığı için çok sağlıklı kabul edilir. Soda ise saf suya karbondioksit eklendiğinde oluşan içecek olup mineral içermez. Fakat her ikisi de mideyi rahatlatır. Soda, mideyi rahatlatmaktan başka bir işleve sahip değilken, maden suyu bol mineralle vücuda takviye yapmaktadır. İşte, maden suyu ve soda arasındaki fark? sorusunun cevabı;

Maden suyu nedir?

Maden suyu, yeraltı sularından elde edilir. Çözünmüş mineraller, elementler ve gaz içermektedirler. 500 mg/l’den az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1.500 mg/l’den fazla mineral içerenlere yüksek mineralli su denmektedir. Maden suyunda bikarbonat, sülfat, klorit, kalsiyum, magnezyum, florit, demir ve sodyum bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken tek şey, her maden suyunun farklı mineraller içermesidir. Bu nedenle satın almadan önce mutlaka içeriğine bakılmalıdır.

Soda nedir?

İçilebilen bir suya karbondioksit eklediğinizde soda elde edilir. Soda mineral içermez. Sadece mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir. Maden suyu ve soda birbirinden çok farklı şeylerdir. Bu nedenle, markette alış veriş yaparken mutlaka etiketine dikkat edilmelidir.

Günde ne kadar maden suyu içilmelidir?

Günlük olarak vücudumuz idrar, ter ve solunum yoluyla pek çok mineral kaybetmektedir. Bu nedenle, maden suyu içerek günlük kaybettiğimiz mineralleri geri alabiliriz. Günlük maden suyu içme miktarı 600 ml. olarak belirlenmiştir. Maden suyunun içinde yüksek miktarda sodyum olduğundan aşırı şekilde içilmemelidir. Maden suyu alırken düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içeriği olanlar tercih edilmelidir. Sağlıklı bir insan, günde 2 şişe kadar maden suyu içebilir. Kalp, böbrek ve tansiyon hastalarının içmemeleri tavsiye edilmektedir.

Maden suyunun faydaları nelerdir?

  • İçeriğinde yüksek kalsiyum olduğundan, kemik yapısının güçlenmesini ve kemik erimesinin önüne geçilmesini sağlar. Maden suyu, bu noktada bir kalsiyum takviyesi olarak kabul edilir.
  • Hamilelikte, yaşlılıkta ve büyüme çağında olan çocuklara bir mineral takviyesi olarak kabul edilir.
  • İçerdiği sülfat, bikarbonat sayesinde mide ve boşaltım sistemini destekler.
  • Cilt için gerekli olan su ve mineral ihtiyacını karşılar, cilde canlılık ve pürüzsüzlük verir.
  • Solunum, idrar ve spor aktivitelerinde, yaz aylarında terleme ile kaybedilen tüm mineralleri geri verir,
  • Midede olan yanma, ekşime ve mide asidi fazlalığını düzenler.
  • Yaz aylarında soğuk ve asitli içecek içme isteği arttığında, bu durum maden suyu ile çözülür.

Hamilelikte maden suyu:

Hamilelik döneminde anne adayı çok daha fazla, vitamin, mineral ve su takviyesine ihtiyaç duymaktadır. Eğer, anne adayında tansiyon sorunu yoksa maden suyu içmesi önerilir. Bu durumda, bebeğin gelişimi ve anne adayının ihtiyaçları karşılanmış olur.

Maden suyu böbrek taşı yapar mı?

Yeterince su ve maden suyu içmeyen insanlarda böbrek taşı oluşumu daha hızlıdır. Fakat böbreğinde taş olan insanlara maden suyu içmeleri önerilmez. Böbreklerde taş oluşumunu engellemek için maden suyu ve bol su içilmelidir.

Leave a Reply