Lenf bezi iltihabı belirtileri ve tedavisi

lenf bezi iltihabı

Lenf bezi iltihabı nedenleri belirtileri ve tedavisi:  Lenf bezleri, vücudumuzun her bölgesinde bulunan ve bağışıklık sisteminin parçası olan bezlerdir. Vücuda giren mikroplarla savaşan lenf bezleri, boyun, koltuk altı, kasık, dizler, göğüs ve karın boşluğu alanlarında bulunur. İşte, lenf bezi iltihabı belirtileri ve tedavisi;

Lenf bezi iltihabı belirtileri

İltihaplanan lenf bezleri hemen şişerler. Genelde fasulye tanesi şeklindeyken şiştiğinde elle anlaşılır hale gelirler. Ateş, burun akıntısı, boğazda tahriş, gece terlemesi, lenf bezlerinde şişmeler, kızarıklık ve hassasiyet başlıca lenf bezi şişme belirtileridir.

Lenf bezi iltihabı belirtileri nelerdir?

Zararlı mikroorganizmalar

Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi pek çok mikroorganizma lenf bezi iltihabına neden olabilir. Bu organizmaların sayısı artınca lenf bezlerinde olan akyuvarlar o kadar aratacaktır. Bu durumda iltihap, lenf bezini de kaplarsa, ağrılı bir süreç başlar. Deri ve boğazda streptokok ve stafilokok bakteri varlığı, soğuk algınlığı, grip ve kızamık, diş eti iltihapları, apseler, ağız yaraları, aftlar, tüberküloz ve AIDS hastalığı lenf bezi iltihaplarına neden olur.

Tümör

Tümörler, lenf bezlerinde iltihaplara neden olur.

Yabancı maddeler

Vücutta toksik etki yaratan toksinler lenf bezi iltihabına neden olur.

Lenf bezi iltihabı tedavisi

Enfeksiyon tedavisi

Lenf bezi iltihabında genel amaç, lenfleri iltihaplandıran mikroorganizmanın yok edilmesidir. Bakteri kaynaklı olanlarda antibiyotik, virüs kaynaklı olanlara antiviral ilaçlar verilir. İltihap yapan lenf bezi üzerine buz uygulamak, vitamin desteği, istirahat etmek lenf bezi iltihabında uygulanır.

Kanser tedavisi

Kötü huylu tümörlerde radyoterapi, kemoterapi uygulaması yapılır. İyi huylu tümörler ameliyat ile çıkarılır. Bu durumda lenf bezi iltihabı azalır.

Apse boşaltmak

Lenf bezi iltihabında lenf bezi çok fazla şişerek yırtılabilir. Bu durumda lenf bezinin boşaltılması uygulanabilir. İltihap içeriden dışarıya alınır.

Şişmeler genelde lenf bezlerinde olan iltihapla oluşur. cilt, ağzı içi, dil, bademcik, boğaz, burun, geniz, kulak, gırtlak, akciğer hatta mide ile ilgili rahatsızlıklar nedeni ile boyunda olan lenf bezleri şişebilir. Boyun, lenf bezlerinin en fazla olduğu yerdir. Fakat, kafatasında oluşan deri iltihabında boyun arkası lenf bezleri, kulak iltihaplarında kulak arkası lenf bezleri, ayak parmaklarında olan iltihaplarda kasıklarda lenf bezlerinde şişmeler oluşur.

One Response

  1. Mehmet 29 Haziran 2018

Leave a Reply