Kuşburnu, Ihlamur ve zencefil Çayı Neye İyi Gelir Faydaları

Mis gibi kokusuyla kuşburnu çayı, muhteşem aromasıyla ıhlamur ve faydalarını saymakla bitiremediğimiz zencefil bize kış mevsiminde kalkan olmaya hazır. Havalar iyice soğumaya başladı ve bununla birlikte üst solunum yolu ve enfeksiyon nedeniyle hastalıklarda artış yaşanmaya başladı bile. Kış çayları olarak adlandırdığımız bitki çayları, vücudun bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı güçlendirmektedir. Kış aylarında tabiri caizse tıpkı doping etkisi yapmaktadır. 

Kuşburnu, ıhlamur ve zencefil bağışıklığı güçlendirmekte;

Soğuk kış günlerinde, sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar kesinlikle uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, tamamlayıcı tedaviler de uygulanabilmekte ve vücudun direnci arttırılabilmektedir.

Dengeli ve yeterli bir beslenme ile bağışıklık sistemine destek sağlanmalıdır. Tamamlayıcı tedavilerden olan ve doğal şifa kaynakları olarak tanımlanan bitki çaylarının tüketimi ile ilgili dikkatli olunmalıdır. Özellikle kış günlerinde sağlık için önemli olan kuşburnu, ıhlamur ve zencefil çaylarını tercih etmek gerekir. Kış çayları ya da bitki çayları tüketiminde, aşırıya kaçılmamalıdır. Çünkü aşırı tüketilmesi halinde faydası kadar zararının olabileceği de unutulmamalıdır. Bundan dolayı, bitki çaylarının günde 2 fincandan fazla tüketilmemesinde yarar vardır.

Kuşburnu çayı, sinir sistemini güçlendirir ve enerji verir;

İçeriğinde en çok C vitamini barındıran meyvelerin ilk sıralarında kuşburnu gelmektedir. Yüksek miktarlarda C vitamini, B1, B2 ve K vitamini içeren kuşburnu, potasyum, mineral, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum ve meyve asitleri yönünden de zengindir. Vücudumuzu soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara karşı korur. B vitamini yönünden zenginliği sinir sisteminin, enerji metabolizmasının, büyüme ve gelişme sürecinin yararınadır. Bununla birlikte, içeriğindeki meyve asitleri sayesinde kabızlığa karşı da etkilidir. Kuşburnu çayını kaynatarak değil, demleyerek hazırlamalısınız. Öğütülmüş kuşburnundan iki çay kaşığı kadar bir fincanda 15-20 dakika süreyle demlenir ve tüketilir.

Ihlamur, öksürük ve boğaz ağrısında birebir;

Soğuk kış günlerinde, en çok tercih edilen bitki çaylarının başında ıhlamur gelir. Ihlamur ağacının yapraklarında, çok güçlü antioksidanlardan biri olan flavonoidler bulunmaktadır. Bundan dolayı; grip, nezle ve soğuk algınlığının iyileştirilmesinde oldukça fazla etki sağlamaktadır. Ayrıca ıhlamur çayının buharı burun tıkanıklığının açılmasında yardımcıdır. Sıcak olarak tüketilen ıhlamur çayı da öksürük ve boğaz ağrılarına çok iyi gelmektedir.

Ihlamur çayı, limonla birlikte tüketilirse bağışıklığı güçlendirir. Bunun yanı sıra stresi azaltmakta, sinirleri yatıştırmakta ve uykuya geçişi de kolaylaştırmaktadır. İdrar söktürücü olarak da kullanılan bir bitki çayıdır. Ihlamur çayınızı hazırlarken; 1 tatlı kaşığı kadar kuru ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımına 1 bardak kaynar su ilave edin, 10 dakika kadar demlendikten sonra da tüketin.

Zencefil, toksin atıcı ve ağrı kesici özelliğe sahiptir;

Özellikle soğuk algınlığında yaygın olarak kullanılan zencefil çayı, burundaki nemi düşürüp tıkanıklıkları gidermektedir. Tüketildiğinde terleme yaptığından dolayı, toksin atıcı bir özelliğe de sahiptir. Aromatik yağlar bakımından da zengin olan zencefil çayı B6 vitamini, manganez, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir yönünden de zengin bir bitki çayıdır. Özellikle baş ağrısı ve romatizmal hastalıkları olanlarda ağrı kesici olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca hazımsızlık ve mide bulantısı gibi sorunlarda da iyi gelmektedir. Bütün bu faydalarına rağmen, zencefil çayının 2 yaşından küçük çocuklara içirilmemesi gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kis-caylari-her-derde-deva/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply