Kürtaj nedir ve Kürtajın riskleri nelerdir?

Kürtaj, rahim içinde olan yabancı maddeleri ve dokuları almaya yarayan bir işlemdir. Rahim içinde olan gebeliği bitirmek için kullanıldığından, diğer hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılıp kullanılmadığı pek bilinmemektedir. Yasalarımıza göre, son adet tarihinden itibaren 10 hafta içinde kürtaj yapılabilir. İşte, kürtaj nedir ve riskleri;

Anne adayının ciddi bir hastalığı varsa ve gebelik risk oluşturuyorsa kürtaj işlemi yapılır. Kürtaj işleminde doktor onayı almak gereklidir. Gebelikte, bebekte oluşan sakatlık ve kalp atışının olmadığı tespit edildiyse kürtaj işlemi ilerleyen aylarda da yapılabilir.

Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj yapılmadan önce detaylı bir araştırma yapılır. Ultrasonla gebeliğin yeri ve rahim içinde olan yerleşkesi tespit edilir. Kürtaj işlemi, genel ya da lokal anestezi altında planlanır. Hastanın ilk kürtajı veya daha önce sezaryenle doğum yapmışsa genel anestezi ile kürtaj önerilir. Hasta, daha önce birden fazla kürtaj olduysa ve normal doğum yapmışsa lokal anestezi ile kürtaj önerilir.

Kürtaj başlamadan önce jinekolojik bir muayene yapılır. Genel anestezi hastaya damar yolu ile verildikten sonra rahim ağzı açılır, antiseptik solüsyonlarla rahim ağzı ve vajina yıkanır. Lokal anestezi yapılıyorsa rahim ağzına ilaç yapılır.

Buji denilen aletlerle rahim ağzı genişletilir ve rahim içine girilerek, vakumla rahim içinde olan gebelik ve dokular alınır. İşlem sonrası, rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilir. Kürtaj işlemi yaklaşık olarak 5-15 dakika kadar sürer. Lokal anestezide 15 dakika, genel anestezide 30 dakika kadar sonra hasta eve gönderilir. Antibiyotik, ağrı kesici ve kanama azaltan ilaçlar verilir. Kürtajdan 1 hafta sonra hasta tekrar doktora giderek kontrol olur.

Kürtaj işleminin riskleri nelerdir?

Onuncu gebelik haftasına kadar olan gebeliklerde kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Kürtaj işleminde olan riskler, doktor hatalarına ve hasta hatasına bağlı olarak gelişir. En sık görülen risk enfeksiyondur. Kürtajın yapılacağı yerin steril olması gerekir. Hastanın kürtajdan sonra ilaçları kullanmaması, ayakta duş yapmama, havuza girme ve kürtajın hemen sonrası cinsellik yaşanması enfeksiyonun gelişmesini sağlar.

Yaklaşık 5 haftadan önce olan kürtajlarda, gebeliğin devam etme riski vardır. Gebelik kesesi küçük olduğundan işlem tam olarak yapılamamıştır.

İleri gebelik haftasında olan kürtajlardaysa sıklıkla kanama görülür. Buna atoni denilir.

Hasta, kürtaj yapıldıktan hemen sonra fazla kanama ile karşılaşabilir. Hemen müdahale edilmelidir.

İleri gebelik haftalarında, kürtaj sırasında rahim delinmesi ve bağırsak yaralanması oluşabilir.

Kürtaj ile rahim duvarı iç tabakasında yapışıklıklar oluşabilir. Kürtaj sonrası hasta adet görmezse hemen doktora gidilmelidir. Çünkü kısırlığa neden olabilir.

Kürtaj sonra dikkat edilmesi gerekenler:

Doktorun verdiği antibiyotik ve ağrı kesiciler mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır,

Kan uyuşmazlığı olan eşler, kürtajdan hemen 72 saat sonra uyuşmazlık iğnesi olmalıdırlar,

Az miktarda kanama olması normaldir, ayrıca pıhtı da gelebilir. Eğer kan, kırmızı renkte ve çok fazlaysa hemen doktora gidilmelidir.

30-45 gün sonra normal adet görmelisiniz.

Kürtajdan 10-15 gün sonra cinsellik önerilir.

Leave a Reply