Kulak zarı yırtılması (Kulak zarı delinmesi) neden olur?

Kulak zarı, kişinin işitme fonksiyonunda görev aldığı gibi, orta kulağı dış ortamdan ayıran ve dış ortamdaki mikropların orta kulağa ulaşmasını engelleyen bir bariyer vazifesi görmektedir. Yazımızda, kulak zarı yırtılmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Kulak zarı yırtılmasının nedenleri

İnce bir yapısı olduğundan aldığı her hangi bir hasar veya enfeksiyon nedeniyle kulak zarı yırtılabilmektedir. Genellikle orta kulak iltihabı, nadiren de olsa dış kulak iltihabı, kulağa gelen bir darbe, yüksek sesli müzik, bomba ya da silah patlaması gibi çok gürültülü bir ortamda olmak kulak zarında yırtılmalara yol açabilmektedir.

Çocuklarda ise, dış kulak yolunun oyuncak parçaları, çubuk, kürdan ve kibrit çöpü ile oynarken kanalın kısa olması nedeniyle kulak zarı yırtılabilmekte ya da zedelenebilmektedir. Kulak kaşıntısı fazla olan yetişkinlerde de kaşıma sırasında kulak zarının yırtılması söz konusu olabilmektedir.

Kulak zarı yırtılmasının belirtileri

Kulak zarı yırtılan ya da delinen hastalarda işitme kaybı, kulakta rüzgar sesi gibi sesler veya uğultular olabilmektedir. Banyoda veya denizde kulağa kaçan su iltihap yapabilir ve buna da sarı-yeşil renkte kötü kokan bir akıntı görülebilir. Kulak zarı ilk yırtıldığı zaman kişinin kulağından doğrudan kan ya da kanlı bir akıntı gelebilmektedir.

Eğer kulak zarı yırtılması, travma kaynaklıysa ağrı da oluşabilmektedir. Orta kulak iltihabından kaynaklanan bir kulak yırtılması söz konusuysa, ağrıdan ziyade yırtılma esnasında kişide bir rahatlama meydana gelir. Eğer dış kulak yolu hastalığı nedeniyle kulak zarında bir problem olmuşsa, kulakta akıntı olur ve kulağın dış kısmına dokunulduğu zaman şiddetli bir ağrı meydana gelir.

Kulak zarı yırtılmasında tedavi

Kulak zarı yırtılması ya da delinmelerinde, meydana gelen yırtık ya da delik çok büyük boyutta değilse vücudun bu durumu kendiliğinden tamir etme olasılığı bulunmaktadır. Eğer hasta kulak bakımına dikkat ederse, özellikle kulağına su kaçırmaz ve mikrop kapmazsa enfeksiyon riski oluşmaz ve kendi kendine onarabilmektedir.

Kulak zarı yırtığı büyük boyutta ve zarın gergin olduğu bir alanda meydana gelmişse, vücut bunu kendi kendine onaramayabilir. Bu durum kişide orta kulak iltihabına yol açabilir veya kulak zarındaki delik enfeksiyonlardan korunarak hastanın bu şekilde yaşantısına devam etmesi sağlanabilir.

Kulak zarı yırtılması olan kişilerin kulaklarına su kaçırmamaları ve kulak damlalarını doğrudan damlatmamaları gerekmektedir. Kulak zarı yırtığının tedavisinde, kendi kendisini onarma imkanı yoksa cerrahi operasyon gerekir. Hastanın kulak zarı yırtığı gerçekleştirilen operasyon ile onarılır ve eski gerginliğine getirilir.

Kulak zarı yırtılması ve hasarının önlenmesi:

Kulak zarının hasar görmesi veya yırtılmasının önüne geçilebilmesi için, viral üst solunum yolu enfeksiyonu varsa uçağa binmekten, yüzmekten ve dalış yapma gibi aktivitelerden uzak durulması gerekmektedir. Gripli bir kişinin uçağa binmesi gerekiyorsa burun tıkanıklığının ortadan kaldırılması amacıyla tedavisinin gerçekleştirilmesi gerekir. Kulak zarına zarar vermemek için kulağın temizlenmesinde kullanılan pamuklu çubuk, zarar verebilecek kalem ve kibrit çöpü gibi cisimlerin sokulmaması önemlidir.

Uçakla seyahat ederken, uçağın alçalmaya başladığı sırada bir miktar su alınıp yudum yudum içilebilir ve kulaktaki östaki tüpünün iniş esnasında çalışması sağlanabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı olan kişilerin su dalışı yapmamaları önerilmektedir. Eğer uçak seyahatinde veya yüzme sırasında kulağında basınç olan, ağrı, işitme kaybı ve çınlama sorunları bulunanların vakit kaybetmeden KBB uzmanına muayene olmalarında fayda vardır.

Leave a Reply