Kulak Kristalleri Kayması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kulak kristalleri kulak iç merkezinde yer almakta ve özellikle vücut dengesinin sağlanması için büyük öneme sahiptir. Aslında kulak kristallerinin vücut dengesini sağlamak için önemli rol oynamasındaki en önemli sebep kulak kristallerinin bulunduğu bölgeden denge kanallarının geçiyor olmasıdır. Bu bölgede üç ayrı denge kanalı vardır ve denge kanalları içinde iç kulak sıvısı da denilen bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı ise özellikle dengenin sağlanmasında önem taşımaktadır. Bu sıvı sayesinde göz kapalıyken dahi öne doğru, arkaya doğru hareket edildiğini ya da sağa sola dönmenin hissedilmesini sağlamaktadır.

Kulak kristalleri iç kulakta sabit olarak bulunmaktadır. Kulak kristallerinin olağan çalışmanın dışında sabit durmaması ve hareket etmesi durumunda ise kulak denge suyu da hareket etmiş olacak ve vücut dengesi sarsılmış olacaktır.

Kulak Kristallerinin Kaymasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Kulak kristallerinin kaymasına neden olan çeşitli faktörler vardır. Özellikle bazı hastalıklar doğrudan kulak kristallerinin kaymasına neden olmaktadır. Vertigo hastalığı kulak kaymasına neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Kulak içi enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, başa alınan darbeler sonucunda oluşan travma ve ani olarak yapılan hareketler kulak kristallerinin kaymasına sebep olabilir. Kulak kristallerinin yerinden oynaması durumunda ise kulak içindeki denge sıvı serbest kalarak yayılacaktır. Bu sıvının yayılması ise mide bulantısına ve özellikle baş dönmesine sebep olmaktadır.

Birden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa, ani hareketler yapıldığında başınız dönüyorsa ve yatarken dahi sağdan sola dönerken baş dönmesi, beraberinde de mide bulantısı görülüyorsa kulak kristalleri kayması oluşmuş olabilir.

Kulak Kristalleri Kayması Belirtileri Nelerdir?

Kulak kristalleri kaymasının en başlı belirtisi şüphesiz ki baş dönmesidir. Baş dönmesi kulak kristallerine sebep olmaktadır. Ancak bazen baş dönmesiyle birlikte mide bulantısı da görülebilir. Ancak mide bulantısı her zaman olmayabilir. Mide bulantısının görüldüğü zamanlarda ise mide bulantısı baş dönmesinden daha sonra görülmektedir.

Kulak Kristalleri Kayması Nasıl Teşhis Edilmektedir?

Kulak kristallerinin kayması durumunda kulak denge sıvısı yayılmaya başlayacaktır. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanının detaylı muayenesinden sonra anlaşılabilecektir. Ayrıca hastanın dengesi de teşhis için ölçülmekte ve sınanmaktadır.

Kulak Kristalleri Kayma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak kristallerinin kayması kulak burun boğaz doktoru tarafından teşhis edilebilir. Ayrıca denge sınamaları da doktor tarafından yapılmaktadır. Teşhis tam olarak konulduktan sonra yani kulak kristallerinde kayma olduğu net olarak saptandıktan sonra tedavi yoluna gidilmektedir.

Kulak kristalleri kayması için tedavi yapılırken öncelikle denge manevrasına başvurulmaktadır. Denge manevrası ile kulak içine dağılan sıvının yerine geri getirilmesi hedeflenmektedir.

Bazı durumlarda denge manevrasına rağmen baş dönmeleri devam etmektedir. Baş dönmelerinin devam etmesi ise hastanın da kendine dikkat etmesini gerektirmektedir. Eğer ki kulak kristallerinde kayma söz konusuysa özellikle hasta baş dönmesi olan tarafa yatılmamalıdır. Yatarken dahi olsa sağdan sola, soldan sağa dönerken ani hareket edilmemelidir. Hele ki ani değil hafif dönmelerde dahi baş dönmesi gerekebilir. Ani eğilmek ve ani kalkmakta baş dönmesine sebep olmaktadır. Bunun için özellikle de bu hareketlerden uzak kalmaya dikkat etmelisiniz. Gerekli olduğu takdirde boyunluk kullanımına dahi başvurulmaktadır.

Leave a Reply