Kulak akıntısı nedenleri ve tedavisi

kulak akıntısı

Kulak akıntısı nedenleri ve tedavisi

Kulak akıntısı oluşumu çok sağlıklı bir durumdur. Günlük olarak bir miktar kulak akıntısı oluşur. Fakat, bazen kulak akıntısı o kadar fazla oluşur ki, sıvı akıntıya neden olur. Bunun başlıca nedeni kulakta oluşan çeşitli hastalıklardır. Bu durumda bağışıklık sistemi harekete geçmiştir. İşte, kulak akıntısı nedenleri ve tedavisi;

Kulak akıntısı neden olur?

Kulak iltihapları

Orta ve dış kulakta oluşan çeşitli iltihaplar kulak akıntısına neden olur. Sıcak ve nemli bir ortam olan kulak içinde bakteri ve virüsler çok kolay gelişirler. Kulağa kaçan su, hijyenik olmayan ortamlardan kulağa geçen bakteri ve virüs kaynaklı olarak kulak iltihapları oluşabilir. Bu mikropların yerleşimine göre, kulak zarına kadar olan kısımda yerleşirse dış kulak enfeksiyonu, kulak zarı arkasında olursa orta kulak enfeksiyonu denilir. bu mikroplarla savaşan bağışıklık sistemi iltihap üretir ve bu durum kulakta akıntı olarak ortaya çıkar.

Kulak hasarları

Kulakta darbeler, sürtünme ve batma ya da alınan darbelerle kulaklarda akıntı oluşabilir. Bazen kulak temizlerken oluşan çeşitli basınçlar, kulakta hasar yaratabilir. Bağışıklık sistemi hasarı tamir etmeye çalışırken akıntıya neden olabilir. Bu nedenle, kulak çöpü ile temizlik yaparken dikkatli olmak gereklidir.

Diğer nedenler

Ani irtifa değişimleri (uçak yolculukları), kafatasında olan kırık ve çatlaklar, kafatasında bulunan ve kulak kısmındaki mastoid kemiği iltihabı kulak akıntısına neden olur.

Kulak akıntısı nasıl tedavi edilir?

Kulak akıntısında altta yatan hastalığın ana nedeni tedavi edilmelidir. Bazen de kendiliğinden akıntı durabilir.

İltihap tedavisinde, kulakta oluşan iltihap, damlalar ve ağrı kesiciler ile tedavi edilir. Enfeksiyon bakteri kaynaklıysa hemen antibiyotik tedavinse başlanır.  Fazla iltihap üretildiğinde, kulak zarı hafif bir şekilde delinir ve iltihap dışarıya akar. Endişelenilecek bir durum değildir kulak zarı kendiliğinden tamir olur.  Hafif kulak hasarlarında tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşme vardır. Eğer, kulakta olan hasar ciddi olursa ameliyat yapılır ve zar dikilir.

Eğer, kulak akıntısı sarımsı ve kanlıysa, kulağa bir darbe alınması ile başlamışsa, beş günden fazla devam ediyorsa, kulak ağrısı ve ateş varsa, işitme kaybı varsa hemen doktora gidilmelidir. Tüm bunlar çok ciddi bir durum olduğunun göstergesidir.

Leave a Reply