Krup hastalığı nedir?

krup-hastalığı-e1447098857198

Krup hastalığı nedir?: Geceleri çocuğunuz uyurken havlamaya benzer bir öksürükle uyanıp nefes alıp vermekte güçlük çekiyorsa Krup hastalığından muzdarip olabilir. Krup hastalığı ile baş edebilmek için alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır.

Halk arasında yalancı kuşpalazı olarak adlandırılan Krup hastalığı alerjik nedenler, virüs ve bakteri kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda ses telleri ve gırtlağın kızarıp şişmesi nefes almalarını zorlaştırarak şiddetli öksürüğe neden olan bir solunum yolu rahatsızlığıdır. Daha çok sonbaharda ve kış mevsiminde 5-6 yaş grubu çocuklarda görülen Krup, salgın şeklinde olmakta ve erkek çocukları daha fazla etkilemektedir.

Krup hastalığı belirtileri:

Oluşan öksürük hırıltılı ve tiz bir sesle gelir ve çocuklarda daha çok geceleri etkili olur. Nefes borusunun daralması hırıltılı solumadan anlaşılır. Hastalık daha da kötüleşme gösterdiğinde hırıltı azalma gösterebilir. Genel olarak bulaşıcı bir enfeksiyona bağlı gelişen Krup, hastanın havaya öksürmesi ya da hapşırması sonucu damlacıkların başka birine ulaşması şeklinde bulaşmaktadır. Ayrıca soğuk algınlığına neden olan birçok virüs Krup hastalığına neden olabilmektedir.

Krup hastalığının belirtileri değişik şekillerde olabilmektedir. Hafif, orta ve ağır semptomlar gösterebilen Krup hastalığında, çocuklar uyumak için yatağa yattıklarında sıkıntısını duymazlar. Daha ziyade gece uyku esnasında aniden solunum problemi yaşayarak havlama gibi bir öksürükle uyanırlar. Bu tür bir öksürükte çocuğun ses tellerinde şişme olmuştur. Hastalık öncesinde çocuğun burnunda akıntı, hafif ateşlenme, huzursuzluk ve boğazda ağrı meydana gelebilir. Nefes alıp verme esnasında boğuk ve kaba bir ses duyulmaktadır. İlk başta üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlayan Krup, sonrasında nefes borusuna ve bronşlara kadar ilerler. Gündüzleri iyi durumda olan çocuklar 5-6 gece kadar solunum sıkıntısı çekebilmekte ve daha sonra azalmaktadır. Krup hastalığına yakalanan çocukların yaklaşık %10’unda yatarak tedavi gerekmektedir.

krup hastalığı muayene

Krup hastalığının tanısı muayene ve hastalığın öyküsü sonucunda konulmaktadır. Sıklıkla Krup hastalığına yakalanan çocuklarda alerji ya da reflü bakımından araştırma ve tekikler yapılabilir.

Krup hastalığından korunma önerileri:

Sonbahar ya da kış mevsiminde yapılacak olan aşı ile korunmak mümkün olabilir. Viral bir enfeksiyon olduğundan etkene direkt olarak uygulanan herhangi bir tedavi şekli yoktur. Yapılabilecek bazı uygulamalar çocuğun rahatlamasını sağlayabilmektedir. Bunun için ortam havasını nemlendirmektir. Serin olan gecelerde çocuğun yattığı yerdeki pencereyi açmak nefes almasını kolaylaştırabilir.

Çocukta ateş görüldüyse ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Daha rahat ve kolay nefes alıp verebilmesi için dik oturtulmasında fayda vardır. Çocuğun heyecanlanması ve korkması gibi durumlarda sakinleştirilmesine çalışılmalıdır. Çünkü nefes alımında sıkıntı yaratabilmektedir. Bol sıvı tüketmesi sağlanmalı, rahatlatılamıyorsa da hemen doktora gidilmelidir.

Leave a Reply