Kronik bronşit nedir sebepleri nelerdir?

kronik-bronsitin-sebepleri

Maden ocaklarında ya da tahıl üretimi yapan yerlerde çalışan kişiler bu ortamlardaki türlü gaz ve tozlar nedeniyle kronik bronşit olabilmektedirler. Ancak en yaygın nedeni sigara içmektir. Yazımızda kronik bronşitin sebepleri ile birlikte bronşit hakkında bilinmesi gereken bazı bilgileri paylaşacağız.

Bronşit nedir?

Solumun yapıldığında oksijen burundan soluk borusuna oradan da akciğerlere gider. Soluk borusu akciğerlere giderken iki kola ayrılmaktadır. Bu kolların her biri bronş olarak isimlendirilir. İşte, bu bronşların değişik sebeplere bağlı olarak iltihaplanması bronşit olarak adlandırılmaktadır. Akut ve kronik olmak üzere iki türlüdür.

Kronik bronşit:

Akciğerleri soluk borusuna bağlayan bronşların enflamasyonuna kronik bronşit denmektedir. Bronşların iltihaplanmasıyla akciğerlere giden oksijen azalmaktadır. Bunun neticesinde de akciğerler mukus veya salya üretir. Kronik bronşit, akut bronşite göre değişiktir. Peş peşe iki yıl içinde üç aylık sürelerle öksürük meydana getiren mukus üretimi varsa buna kronik bronşit adı verilir. Yaşları 45’i geçen kişilerde daha genç olanlara nazaran kronik bronşit gelişmesi daha sık görülür. Tedavisi yapılmadığı taktirde anfizeme yol açabilmektedir. Kronik bronşit vakalarında kadın hasta sayısı erkeklere göre daha fazla görülmektedir.

Kronik bronşit nedenleri

Sigara içmek kronik bronşitin en çok görülen nedenidir. Madenlerde ya da tahıl üretimi yapan yerlerde çalışan bazı kişilerin, türlü toz ve gazlar nedeniyle kronik bronşit olabilmeleri de mümkündür. Kronik bronşitin diğer bir sebebi de yoğun hava kirliliğine maruz kalmaktır ve bu da yaygın olarak görülen sebeplerinden biridir.

Bronşit ve sigara tiryakiliği:

Sigara tiryakilerinin kronik bronşiti atlatmaları çok daha zor olmaktadır. Sigara dumanının sürekli olarak solunması, solunum yollarında hasar meydana getirmektedir. Bu durum aynı zamanda akciğer enfeksiyonuna ve kalıcı akciğer hasarlarına neden olur. Bunun neticesinde de kronik bronşit riski daha da artmaktadır. Kronik bronşit riskini düşürmek için sigaranın bırakılması gerekmektedir.

Şiddetli bronşit tanısı nasıl konulmaktadır?

Daha çok zamanla gelişen belirtilere ve hastanın fiziki muayenesine göre şiddetli bronşit tanısı konmaktadır. Doktorlar, öncelikle hastanın nefes alıp vermesini dinleyerek kesin tanılama öncesi ön bir dayanak edinir.

Kronik bronşit tanısı nasıl konulmaktadır?

Fiziki bir muayene sonrasında doktor solunum testi yapılmasını isteyebilir. Hastanın akciğerlerinin nasıl çalıştığını belirlemek amacıyla spirometri gibi solunum fonksiyonları testleri yapılır. Bundan başka hastanın göğüs röntgeni de çektirilebilir.

Şiddetli bronşit tedavisi nasıldır?

Öncelikle yapılacak olanlar;

  • Bol miktarda sıvı tüketilmesi,
  • İyi bir dinlenme
  • Dumandan ve dumanlı ortamlardan uzak durmak

Ağrı kesiciler kullanılarak vücut ağrılarının şiddeti azaltılabilir. Ancak 20 yaşından küçük olanların reçetesiz aspirin bile almamaları gerekmektedir. Doktorlar, nefesin açılmasını sağlamak amacıyla balgam söktürücü bazı ilaçlar verebilirler.

Kronik bronşit tedavisi nasıldır?

Sigaradan kaynaklanan bir kronik bronşit varsa, öncelikli olarak yapılması gereken şey zararın önlenmesi için sigaranın bırakılmasıdır. Doktorun aksi bir önerisi yoksa pnomokok aşısı veya bir yıl süreli grip aşısı olabilirsiniz.

Kronik bronşit ve KOAH:

Kronik abstruktif hastalığının bronşit ve anfizem olarak iki esas formu bulunmaktadır. Tedavide solunum yollarını açmaya yarayan ilaçlar verebilirler. Hastaya oksijen tedavisi yapılırsa da solunum rahatlayabilmektedir. Hasta için uygulanacak olan pulmoner rehabilitasyon programı da rahatlık sağlayacaktır. Sigaranın bırakılması da akciğer hasarının önlenmesi için çok önemli bir gereksinimdir.

Bronşitten nasıl korunursunuz?

Bronşitten korunmanın en etkili yolu sigaranın bırakılması ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmasıdır. Ayrıca soğuktan korunmak, boğaz ve burnun tahriş olmasına yol açan şeylerden kaçınmak, tozlardan, dumandan ve evcil hayvanlardan uzak durmak da gerekmektedir. Mevsimsel olarak soğuk algınlığını varsa doktorunuzun vereceği ilaçları kullanmak ve gerektiği gibi dinlenmek.

Leave a Reply