Kordon kanı bankası ve kök hücre tedavisi

kordon kanı

Kordon kanı bankası ve kök hücre tedavisi hakkında detaylı bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz. Bebeğin göbek kordonu sayesinde bebek anneden beslenir. Bu kordonda oksijen ve besinler bebeğe 9 ay boyunca gider. Kordonda bulunan kan bu taşıma işlemini gerçekleştirir. Bebek doğduktan sonra göbek kordonu kesilir ve kordonun bağlı olduğu plasenta dışarıya atılır. Bu kordon içinde bulunan kan bazen saklanır. Bu saklama işlemine kordon kanı bankacılığı denilir.

Kordon kanının özelliği içinde milyonlarca kök hücre olmasıdır. Kök hücreler, insan vücudunda pek çok hücreye dönüşür. Vücudumuzda yeni organların oluşmasından kemik yapısına kadar kök hücreler çalışır. Bu kök hücreler, yeni bir yaşam oluşturmak için en fazla gebelikle birlikte üretilirler. Bu nedenle, bebeğin kordon kanı çok değerlidir.

Kök hücrelerin önemi, kemik iliği nakilleri ile ortaya çıkmıştır. Pek çok kan kanseri hastada kemik iliği nakli kök hücre üretimi için yapılır. Bu nedenle uzmanlar, kök hücrelerin kordon kanından alınmasının çok önemli olduğunu söylüyorlar. Kök hücre teknolojisi ve araştırmaları hızla ilerlemektedir. İlerleyen dönemde belki de kök hücrelerin yardımı ile hastalıkların bazıları tarihe karışacaktır.

Kordon kanı nasıl alınır?

Bebek doğduktan hemen sonra kordon kesilir ve içinde ki kan bir torbaya toplanır. Yaklaşık 50-100 ml. kadar kordon kanı içinde pek çok kök hücre barındırır. Bu kan laboratuar ortamında ayrıştırılır ve yaklaşık 15 yıl kadar dondurucuda bekletilir. Bebeğe ve anneye hiçbir zararı olmayan bir uygulamadır. Kordon kanı bankacılığında kanın alınması yaklaşık 1.500-2.500 dolar, saklanması yıllık 100 dolar maliyetlidir. fakat, kordon kanı alınması mutlaka önerilir.

Kök hücreler hangi hastalıklarda kullanılır?

Kök hücre tedavisi son yılların en etkili tedavi yöntemidir. Üstelik sürekli olarak geliştirilmektedir. Kök hücre tedavisinde, lösemi, lenfoma, kemik iliği hastalıkları ve belirli kanser türleri tedavi edilir. Bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisi için halen çalışmalar devam etmektedir. Diyabet, lupus, MS, kalp hastalıkları, Parkinson, kemik ve kıkırdak hastalıkları bu hastalıklara örnektir.

Kök hücre tedavisi kullanılan hastalıklar; lösemi, akut lenfositik lösemi, akut myelositer lösemi, akut non lenfositik lösemi, kronik myelisiter lösemi, göğüs kanseri, beyin tümörleri, over kanseri, anemiler, aplastik anemi, immün yetersizlik, WAS sendromu, osteopetrozis, lökodistrofillerdir.

Leave a Reply