Kolonoskopi Nedir? Kolonoskopi Neden yapılır?

Kolonoskopi, çeşitli bağırsak hastalıklarını teşhis etmek amacıyla, uzman doktorlar tarafından uygulanan bir tanı yöntemidir. Bu teşhis yöntemi, kolonoskop adı verilen cihaz ile uygulanır. Kolonoskop, ucunda bir mikro video kamera olan, ince ve esnek bir tüptür. Kolonoskop cihazının, boşaltım sistemi yolu ile vücudunuza sokularak, bağırsaklarınızın her noktasının incelenmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Kolonoskopi nedir?

Kolonoskopi, kalın bağırsağın iç yüzeyini örten tabakanın, uzman doktorun direkt olarak gözü ile inceleme yapmasına imkan veren bir teknolojidir. Bu sebeple bağırsak rahatsızlıklarının nihai ve en güvenilir teşhisi genellikle bu yöntem ile yapılır.

Kolonoskopi Çeşitleri:

Sıklıkla uygulanan klasik kolonoskopi yöntemi ile, kalın bağırsağın tüm iç yüzeyi ince bağırsak ile birleştiği yere kadar incelenir.

Son dönemlerde uygulanmaya başlanan sanal kolonoskopi, bir başka değişle BT kolonoskopide, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazı ile, kalın bağırsağının üç boyutlu görüntüleri elde edilir. Görüntü kalitesinin daha net olabilmesi için, rektum yoluyla bağırsağa sokulan ince bir tüp ile, bağırsağın içine sürekli karbondioksit gazı verilir. Bu, bağırsakların gerilmesini ve görüntü kalitesinin artmasını sağlar.

Sanal kolonoskopi, klasik kolonoskopiye göre hastaya daha az rahatsızlık vermektedir. Tanı koyabilme oranı da klasik kolonoskopi kadar yüksektir.

Kolonoskopiye Girmeden Önce Yapılması Gerekenler:

Kolonoskopi öncesinde, teşhisin düzgün konulabilmesi için bağırsakların dışkı ve kirden arındırılması gerekir. İşlem öncesinde her doktor hastasına uyması gereken prosedür hakkında bilgi verir. Hastanın da bu prosedüre mutlaka uyması gerekir. Kolonoskopi öncesi, genel olarak aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir:

  • Kolonoskopi öncesindeki 2 gün boyunca, sıvı bir diyet ile beslenilmelidir. Kemik suyuna tanesiz çorbalar, organik meyve suları, tanesiz hoşaflar, ayran iyi birer seçenektir.
  • Günde 2-2,5 lt su içilmelidir.
  • İşlem öncesindeki son 24 saatte katı gıdalar tamamen kesilmelidir.
  • Doktorun belirleyeceği süreden sonra, gıda alımı tamamen kesilmelidir.
  • Doktorun vereceği bazı ilaçlarla bağırsak temizliği ve boşaltımı yapılmalıdır.

Kolonoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?

  • İşlem, hasta sedatif etkili ilaçlarla bayıltılarak yapılabileceği gibi, hasta uyanıkken de yapılabilir. Hekim, hastanın genel sağlık durumu ile ilgili bir mahsur yok ise, bu seçimi hastanın kendisine bırakır.
  • Hasta, dizleri göğsü ile birleşecek şekilde yan yatırılır ve kolonoskop makat yolu ile vücuda sokulur. İnce bağırsağa kadar ilerletilir.
  • Doktor gerek görüyorsa, hastanın bağırsak duvarından numune alabilir. Bu esnada hasta hiçbir şey hissetmez.
  • Yine gerekli gördüğü durumlarda doktor, bazı polip ya da küçük boyutlu tümörleri bağırsaktan çıkarabilir. İşlem acısız ve ağrısızdır.

Kolonoskopi Sonrası

  • Hasta eğer bayıltılmışsa ayılması beklenir.
  • Hasta kendine geldikten sonra evine gidebilir; ancak tüm gününü dinlenerek geçirmelidir.
  • İşlemin ardından hastalarda genellikle gaz şikayeti olur. Bu sebeple kolonoskopiyi takip eden bir kaç gün boyunca, gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir.
  • İşlem esnasında patoloji laboratuvarına gönderilmek üzere bağırsağınızdan biyopsi alınmışsa, biyopsinin ne zaman sonuçlanacağı hakkında doktordan bilgi alınmalıdır.

Leave a Reply