Kolit hastalığı nedir belirtileri ve tedavisi

Kolit kronik bir hastalıktır. Bağırsakların iltihaplanması ile oluşur. Halsizlik, kusma, ishal ve kabızlık gibi belirtileri vardır. Tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır. Aslında tam olarak tedavi edilemez, sadece kontrol altına alınır. Kontrol altına alınmayan kolit, kolon kanserine neden olmaktadır. İşte, kolit hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar.

Kolit nedir?

Bağırsakların iltihaplanması ile oluşan kolit, ciddi manada bağırsaklara zarar verir. Kusma, ishal ve halsizlik oluşur. Bu nedenle de yaşam kalitesi bozulur. Bilinen pek çok kolit türü vardır. Fakat en fazla görülen kolit türleri; ülseratif kolit, Crohn hastalığı, spastik kolit, mikroskopik kolit, mikrobik kolit, hemorajik kolit, iskemik kolit ve radyasyon kolitidir.

Ülseratif kolit:

Kalın bağırsağın tamamının islerli, iltihaplı ve ödemli olmasıdır. Bağırsaklarda yaralar olduğundan sümüksü ve kanlı ishal oluşur. Bu kolitte dönemsel olarak ataklar vardır. Nedeni bilinmemektedir ve tıp dilinde İnflamatuar bağırsak hastalığı olarak da bilinir. Kalıtımsaldır, çevresel ve bağışıklık sistemi bu kolit türünde etmendir. Tedavisi yoktur ve cinsiyet farkı gözetmeksizin ortaya çıkar.

Crohn hastalığı:

Sadece kalın bağırsak değil, sindirim sisteminde de ortaya çıkan bir hastalıktır. Genelde, sıklıkla kalın bağırsaklarla ince bağırsağın birleştiği noktada kendini belli eder. Bağırsaklarda yara oluşumu yoktur.  Doğuştan meydana gelmektedir. DNA’da olan bir bozukluk nedeni ile sindirim sistemi içinde olan bir bölge tehdit olarak algılanır. Bilinen bir tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılır.

Spastik kolon hastalığı:

Stres ve duygusal gerginlikle ortaya çıkan bir durumdur. Kalın bağırsaklarda anormal bağırsak hareketleri ve kas spazmları oluşur. Bağırsaklarda olan hareketlere bağlı olarak, kabızlık veya ishal oluşabilir. Nedeni bilinmemektedir ve bilinen bir tedavisi yoktur.

Mikroskobik kolit:

Uzun süre oluşan ishalle kendini belli eden bir hastalıktır. Kolonoskopi ile bağırsaklardan parça alınması gerekir. Başka türlü bir tanı koyulamamaktadır. Bilinen iki türü vardır. Kolojenöz kolit; bağırsaklarda dokularda bir tabaka protein oluşur. Lenfositik kolit; bağırsaklarda lenfosit birikimi ile oluşur.

Kolit belirtileri nelerdir?

Kabızlık ve ishal gibi boşaltım sorunlar kolitin başlıca belirtileridir. Fakat bazı kolit türlerinde belirtiler değişir.

Hemen hemen her kolitte ishal vardır. Kanlı veya sümüksü bir ishal, sürekli olarak varsa hemen bir doktora gidilmelidir. Kolittin ilk dönemlerinde kabızlık oluşabilir. Kabızlık sonrası ishal hemen başlayacaktır.  Kramp şeklinde karın ağrıları, makatta oluşan fissür ve fistüller, makatta akıntı, halsizlik, ateş, kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı, gözde yanma, eklem ağrıları, karaciğer sorunları, ciltte döküntü, kansızlık, böbrek ve safra taşı başlıca kolit belirtileridir.

Kolitin nedenleri:

Kolitin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Çevresel etmenler, bağışıklık sistemi, genetik yatkınlık, stres ve sigara kullanımı kolite neden olabilmektedir. Stres, kullanılan ilaçların yan etkisi, beslenme alışkanlıkları ve radyasyon farklı kolit türlerine neden olabilmektedir. Sigara kullanımı koliti tetiklemektedir. Bu nedenle, sigara içen hastalara bazı doktorlar tedavi bile planlamamaktadır.

Kolit tedavisi nasıl yapılır?

Kolitin bilinen tam bir tedavisi yoktur. Sürekli doktor kontrolünde hastalık baskılanır. İlaçlar ve lavman tedavileri hastalara uygulanır. İlaçlar etkisiz kalırsa cerrahi tedavi de planlanabilir. Ülseratif kolit yaşamı tehdit etmez, ancak kontrol altına alınmazsa kolon kanserine döner.

Crohn hastalığındaysa hastanın bağışıklık sistemi baskılanır. Azatioprin denilen ilaçlarla doktor kontrolünde verilir. Kan değerleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bağışıklık baskılandığından diğer hastalıklara karşı önlem alınmalıdır.

Spastik kolon hastalığında, iltihap olmadığından iltihap tedavisi uygulanmaz. Hastanın nerede şikayeti varsa tedavi o bölgeye göre planlanır. Kabızlık ve bağırsaklarda olan hareketlenme kolayca tedavi edilir. Hastaya stresten uzak durma önerilir. Mikroskopik kolitte beslenme tarzı değişiklikleri yapılır. Mikrobik kolitte, antibiyotik kullanılır.

Leave a Reply