Kolesterol Hangi Besinlerde Bulunur?

Kolesterol bir yağ türüdür. Kolesterol hayvansal gıdalarda bulunan bir maddedir ve bitkisel hiçbir besinde bulunmaz. Hayvanların etleri özellikle de kırmızı et kolesterol bakımından oldukça zengindir. Yine aynı şekilde yumurtanın sarısı da yoğun kolesterol içermektedir.  Tavuk gibi kanatlı hayvanların derileri de kolesterol içermektedir. Kolesterol ve doymuş yağ besinlerin yapısında beraber bulunmaktadır. Kırmızı et hem kolesterol hem de doymuş yağ açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bunun dışında cheddar peyniri, tereyağı gibi besinlerde de hem doymuş yağ hem de kolesterol bulunmaktadır. Bazı besinlerin kolesterol miktarı yüksek ancak doymuş yağ miktarı azdır. Bu besinlere örnek olarak kabuklu deniz canlılarını vermek mümkündür.

Hayvan etlerinin yağsız kısımlarında da kolesterole rastlanmaktadır. Deniz mahsullerinden kalamar ve karides kolesterol bakımından zengindir. Yalnızca hayvansal gıdalar kolesterol içerir ve bitkisel gıdalarda kolesterol yer almamaktadır. Bazı bitkiler yüksek oranda doymuş yağ içerebilmektedir ancak kolesterolden bahsedilemez. Sebzeler, meyveler, tahıllar ve kuru baklagillerin yapısında kolesterol olmaz ancak yağ oranları oldukça yüksektir.

Ancak kimi zaman fırında pişirilmiş olan bazı sebzelerin kolesterol içerdiği söylenmektedir. Bunun sebebi ise yapım esnasında kullanılan soslardır. Yumurta sarısı gibi kolesterol bakımından çok zengin olan maddeler sos yapımında kullanılabilir. Bu soslar yumurta sarısı dışında peynir, süt ve tereyağı ile de yapılabilmektedir. Bu besinlerin yapısında kolesterol bulunur. Alışveriş esnasında paket gıdalar alınırken mutlaka içerikleri okunmalıdır. Besinde kolesterol içermiyor yazsa dahi bu doymuş yağ içermediği anlamına gelmemektedir.

Paketlerdeki Yağ Oranları ve Anlamları

Paketlerde besinlerin içeriği yer almaktadır. Bu içeriği okumak için bazı bilgileri bilmek gerekir. Örneğin pakette yazan yağsız kelimesi 1 porsiyondaki yağ oranının 0,5 gr olduğunu ifade etmektedir. Düşük yağlı kelimesi 1 porsiyondaki yağ oranının 3 gr olduğunu ifade etmektedir. Yağı azaltılmış kelimesi 1 porsiyondaki yağ oranının %25 azaltılmış olduğunu ifade etmektedir. Light ise %30 daha az yağ içerdiğini ifade etmektedir.

Doymuş yağ içermez kelimesi ise 1 porsiyondaki doymuş yağ ve trans yağın 0,5 gramdan daha az olduğunu ifade etmektedir. Doymuş yağ azaltılmış kelimesi ise doymuş yağın %25 daha az olduğunu ifade etmektedir.

Kolesterol için bakılacak içeriklerde ise kolesterol içermez ifadesi 1 porsiyondaki kolesterol 2 mg ve doymuş yağ oranının 2 gramdan daha az olduğunu ifade etmektedir.

Kolesterolün Faydaları Nelerdir?

Kolesterol kalp ve damar hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca kanser ile de savaşmaktadır.

Vücuttaki mikropları ve bakterileri de öldürmeyi amaçlar.

Kolesterolün az olduğu durumlarda bireylerde depresyon ve sinirlilik hali gözlemlenebilir.

Kolesterol hafızayı da güçlendirmektedir.

Besinler emiliminde de önemli bir yere sahiptir.

Hücre duvarının yapısının korunmasında da görev almaktadır.

Vücut için önemli olan ve yoksunluğunda problemlerin görüldüğü testosteron ve östrojen hormonlarının salgılanmasına da yardımcı olur.

Kolesterolün Zararları Nelerdir?

Kolesterol damarlarda birikirse tıkanma meydana gelebilir. Bu birikme kalbe giden damarlarda meydana gelirse kalp krizi, göğüs ağrısı ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar oluşabilir. Hatta bunun sonucunda felç de görülebilir.

Kolesterol görüldüğü gibi hem faydaya hem de zarar sahiptir. Buradaki en önemli etken ise dozunda kolesterol tüketmektir. Eğer bir bireyin yüksek kolesterol problemi varsa kolesterol içeren besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Çünkü yüksek kolesterol ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle de kolesterolü yüksek olan bireyler doğru beslenerek sağlıklarını korumalıdır.

Yüksek Kolesterol Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Yüksek kolesterol rahatsızlığına sahip bireyler lahana yiyerek kolesterollerini dengede tutabilir. Yine aynı şekilde karnabahar da yüksek kolesterol düşmanıdır. Kolesterol ile savaşmak için zeytin tüketmek gerekir. Hem yeşil hem de siyah zeytin tüketilmesi uygundur. Ancak günde on taneyi geçmemesi gerekmektedir. Bulgur tüketilmesinde de bir sorun olmamaktadır.

Kolesterol ile savaşan bireyler trans yağları hayatlarından çıkarmalıdır ve tamamen bitkisel yağlara yönelmelidir. Özellikle fındık ve zeytin yağı tüketilmelidir. Trans yağ bakımından zengin olan tereyağı ve kuyruk yağı gibi yağlardan uzak durulmalıdır. Yumurtadan özellikle de yumurta sarısından uzak durulması gerekir. Çünkü yumurta sarısı kolesterol bakımından çok zengindir. Ancak normal artlar altında iyi kolesterol olarak adlandırılan bu madde zararlı değildir. Yüksek kolesterol problemi olmayan bireyler gerekli dozda kolesterolden fayda sağlamaktadır.

Leave a Reply