Koklayınca hafızayı güçlendiren bitki Biberiye

Biberiye yetiştirmeniz için oldukça fazla neden var. Normal hayatta yaşanan koşuşturmacalar, küçük bazı şeylerin aklımızdan uçup gitmesine yol açabilmektedir. Biberiye ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalar, biberiyenin hafızayı güçlendirdiğini ortaya koymuştur. İşte, detaylar;

Northumbria Üniversitesinde yapılan araştırmalarda, yaşlı insanların olduğu bir odaya konulan biberiyenin kokusu, bu insanların kısa süreli hafızada tutma performanslarını %15 kadar arttırdığı görülmüştür. Yine içerisinde herhangi bir koku olmayan veya lavanta kokusu olan bir odadaki yaşlı insanların performansları ise daha az çıkmıştır. Yapılan bu araştırmalardan elde edilen hipoteze göre, biberiye kokusunun solunmasıyla içeriğindeki bileşenler akciğer yolu ile kana emilmekte ve peşinden de beyin kimyasını etkilemesi için beyne iletilmektedir. Araştırma sonucu ortaya çıkan %15’lik oran belki düşük gibi gelebilir, ancak bu oranın bile günlük ilaç alımlarının ve küçük bazı işlerin hatırlanabilmesi için büyük fark yarattığı düşünülmektedir.

Önceden yapılan araştırma çalışmalarında, nane şekerinin de hafızaya olumlu etki ettiği ve uyanıklığa fayda sağladığı belirlenmiştir. Bilim adamları halen birçok bitki üzerinde çeşitli araştırmalar yapmaktalar, ancak yapılan bu araştırma 65 yaş üzeri sağlıklı kişilerde biberiyenin pozitif etkilerini ortaya koyması açısından bir ilktir. Yemeklerde kullanılan baharatlar lezzet arttırmalarının yanında, birçok bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesine de katkı sağlamaktadır. İşte, bu faydaları bile evde veya bahçede bu tür bitkileri yetiştirmek için yeterlidir.

Biberiyenin sağlığa faydaları:

  • Antioksidan ve iltihaplanma önleyici bileşenler içerir:

İçeriğindeki bileşenler, bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve kan dolaşımını iyileştirmektedir. Laboratuar ortamında yapılan araştırmalarda, biberiyenin vücutta bulunan serbest radikalleri nötralize etme konusunda da rol aldığı ve antioksidan yönünden oldukça zengin olduğu belirlenmiştir.

  • Sindirim için faydalıdır:

Avrupa’da hazımsızlık tedavilerinde yardımcı olarak kullanılan biberiye, Almanya’da hazımsızlık tedavisinde kullanımı onaylanmıştır. Ancak, yine de yeterli bilimsel çalışmaların olmadığını da belirtmeliyiz.

  • Konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirir:

Psikofarmakolojide Terapötik Gelişmeler adlı dergide, biberiye yağı bileşeninin kan düzeylerinde ve bilişsel performansta iyileşme sağladığı konusunda yayınlar yapılmıştır.

  • Nörolojik koruma sağlar:

Biberiye, serbest radikallerin beyinde yaptığı hasarı yok etmeye yarayan karnozik asit içermektedir. Bilim adamları, yaptıkları çalışmalarda biberiyenin beyin sağlığına katkı sağladığını belirlemişlerdir. Başka bir araştırmada da karnozik asit’in hipokampus beta amiloid kaynaklı nörodejenerasyona karşı koruma sağladığının düşünüldüğü de belirtilmektedir.

  • Beynin yaşlanmasını geciktirir:

Kyoto Üniversitesinde yapılan araştırmalar, biberiyenin beyin yaşlanmasının önüne geçtiğini ve bu konuda çok önemli katkılar sağladığını ortaya koyan sonuçlar elde etmişlerdir.

  • Kansere karşı etkili:

Gerçekleştirilen araştırmalar, ham etanolik biberiye özünün meme kanseri ve lösemide kanserli hücreler üzerinde kademeli bir şekilde önleyici etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Başka bir çalışmada da biberiyenin, oldukça etkili bir bitkisel antienflamatuar ve anti-tümör ajanı olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca et kıymasının içerisine biberiye ekstresi eklemek, pişirilme esnasında kansere neden olan maddelerin oluşmasını büyük ölçüde azaltmaktadır.

  • Sarı nokta hastalığına karşı koruma sağlar:

Biberiyede yer alan karnozik asit, göz sağlığı ile ilgili sorunları ciddi oranda iyileştirdiği görülmüştür. Yaşa bağlı olarak gelişen sarı nokta hastalığı gibi dış retinanın olumsuz etkilendiği hastalıklarda klinik uygulamalarda kullanılabilmektedir.

Leave a Reply