Koah hastalığı nedir? koah nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Sigara kullanımının artması ile ortaya çıkan Koah hastalığı dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklardandır. Akciğerlerde oluşan mukus nedeni ile sürekli öksürük, kana oksijen taşıyan hava keseciklerinde oluşan harabiyet, öksürük ve balgamla ortaya çıkan halsizlik yaratan bir hastalıktır. İşte, koah hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

Koah hastalığı 3 tiptir. Bunlar;  hafif, orta ve ağır koah’dır. Hafif koah’da öksürük ve balgam vardır. Orta koah’da öksürük, balgam ve nefes darlığı yüksektir. Günlük işler yapılırken nefes sorunları yaşanır. Hafif bir soğuk algınlığı çok zor iyileşir. Ağır koah’daysa sürekli nefes darlığı, öksürük ve balgam vardır. Hasta nefes almakta sürekli olarak zorlanır. Hasta normal hayatını yaşayamaz haldedir.

Koah belirtileri nelerdir?

Koah’ın bilinen 3 ana belirtisi vardır bunlar; Öksürük, balgam ve nefes darlığıdır.

Öksürük; Koah hastalığı,  ilk olarak öksürük ile ortaya çıkar. Sigara içenlerde önce yavaş başlayan ve zamanla artan bir öksürük oluşur. Bunun sigara kaynaklı öksürük olduğunu düşünür ve önemsemezler. Sabahları ve havanın soğuması ile birlikte öksürük artar. Bu aşamada hastalığa tanı koyulursa hasta iyileşebilir.

Balgam çıkarma; Öksürüğün olması ile birlikte özellikle sabahları balgam çıkarılır. Balgam beyaz ve sümüksü renkte olan bir maddedir. Balgamın sarı – yeşil renkte olması akciğerlerde enfeksiyon başladığını gösterir.

Nefes darlığı; Hastanın hareket etmesi ile birlikte oluşan nefes darlığı, yıllar içinde artarak devam eder. Nefes darlığı başlangıçta merdiven çıkarken olurken, zamanla giyinirken, konuşurken ve yatarken de oluşabilir.

Diğer belirtiler; Yorgunluk, bitkinlik ve depresyon zaman içinde meydana gelir. Parmak uçları, dil, dudaklar ve kulak memeleri kanda oksijenin azalması ile maviye dönüşebilir. Hasta çok fazla uyumak isteyebilir.

Koah alevlenmesi nedir?

Hastanın nefes alıp vermede çok zorlandığı dönemlerdir. Bu dönemlerde hasta nefes darlığı, öksürük ve balgamda fazlaca artış yaşar. Yılda 2-3 defa bu durumla karşı karşıya gelinebilir. Aslında koah alevlenmesi hastanın aldığı bir bakteriyal enfeksiyon ya da virüs kaynaklı oluşur.  Bu nedenle koah hastalarına grip aşısı ve pnömani aşısı yaptırmaları önerilir.

Koah riski taşıyan kimlerdir?

Sigara içenler, hava kirliliği olan şehirlerde yaşayanlar, iş ortamında kimyasallara maruz kalanlar, genetik ve yaş faktörleri koah riskini oluşturur.

Koah’ın başlıca oluşma nedeni sigaradır. Ne kadar uzun süre sigara içilirse koah oluşma oranı o oranda artmaktadır. Sigara içen ve astımı olanlarda koah çok daha fazla görünür. Sigara içmediği halde sigara içilen ortamlarda olan çocuklarda da koah oluşabilir. Sigara, akciğerlerde hava keseciklerinin sistemini bozar. Bu nedenle de kanda oksijen miktarı azalmaya başlar. Eski zamanda erkeklerde koah çok daha fazla görülürken, kadınlarda da sigara kullanımı arttığından Koah hastası kadın oranı da artmıştır.

Koah tedavisi:

Koah hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece hastalığın ilk evresinde hasta koruyucu önlemlerle tedavi edilebilir. İlerleyen koah’ta hastanın rahat ettirilmesi için çalışılır. Akciğerlerde olan enfeksiyon tedavi edilir. Sigara ve çevresel faktörler düzenlenir. Özellikle sigara bırakılması bile hastayı çok rahatlatır.

Leave a Reply