Kısırlık (İnfertilite) tedavisi

kısırlık tedavisi

Kısırlık (İnfertilite) nedir tedavisi hakkında detaylı bilgi. Kısırlık tedavisini planlamak için kısırlığın nedeni mutlaka bulunmalıdır. Hem kadın hem de erkek mutlaka belirli testlerden geçmeli, kısırlığın kaynağına ulaşılmalıdır. Tedavide, çiftin yaşı, anne adayının yumurta rezervi, çocuk sayısı, kısırlık süresi etkendir. İşte, kısırlık yani infertilite tedavisi;

Yumurtlama tedavisi

Kadınlarda yumurtlama düzensizliği ve buna bağlı olarak düzenli adet dönemi olmayan kadınlarda uygulanan kısırlık tedavisidir. Ayrıca, nedeni bilinmeyen kısırlıkta da yumurtlama tedavisi yani yumurta takibi yapılır. Bu tedavide ayın hangi günü kadının yumurtladığı takibe alınır. Yumurtlama dönemi bulunduğunda çifte ilişki önerilir. Bazen hastalara, klomen tablet, serophene tablet, gonaphone gibi ağızdan ilaçlar verilerek, yumurtlama teşvik edilir. Genelde 3-6 ay arasında tedavi programlanır. Eğer, bu süre içinde hamilelik elde edilmez ise yumurtlama tedavisine ek olarak aşılama tedavisi uygulanır.

Yumurtlama ve aşılama tedavisi

Adetin 3. Gününden itibaren kadınlara yumurtaları büyüten ilaçlar verilir. Ağızdan alınan ilaçlar ve iğnelerle ultrasonda yumurta 18 mm. olunca hastaya direk çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra aşılama tedavisi hastaya uygulanır. Aşılama, babadan alınan spermlerin annenin çatlamış olan yumurtasının yanına koyulması ile yapılır. Aşılama haricinde hasta o aralıkta ilişkiye de girebilir. Aşılama yumurtlama tedavisinin başarısını arttırır.

Ameliyat tedavisi

Bugün kısırlıkta etmen olan bazı rahim bozuklukları, miyom, polip gibi durumlarda çeşitli cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Rahim içinde oluşan yapışıklıklar, polip veya perdeler kısırlığa neden olabildiğinden hastalara laparoskopik ya da histeroskopi ameliyatları uygulanabilir. Polikistik over hastalarında, laparoskopik ovarian drilling tedavisi ile uygulamalar yapılabilir. Bu ameliyatla hastanın kistleşmiş olan yumurtaları toplanarak, yumurtlama sağlanır.

Tüp bebek tedavisi (IVF, ICSI)

Her iki tüp kadında tıkalıysa, erkekte menide sperm yoksa veya sperm zayıflığı varsa hastalara tüp bebek uygulaması yapılır. Tedavide, anneden alınan yumurta hücresi ile babadan alınan spermler  laboratuar ortamında döllenir. Döllenen embriyo, anne rahmine yerleştirilir. Bu işleme tüp bebek uygulaması denilir.

Kısırlık tedavisinde asla bitkisel ve doğal ilaçlar işe yaramamaktadır. Genelde tutan tedaviler hep bir tesadüften ibarettir. Kısırlık tedavisinde doğru olan bir kadın doğum uzmanına başvurmak ve ertelemeden tedaviye başlamaktır.

Leave a Reply