Kısa Bağırsak Sendromu nedir Kısa bağırsak sendromunda Beslenme

Bu gün sizlere Kısa bağırsak sendromu hakkında bilgiler vermeye çalışacağız, bu hastalıkta nasıl beslenmeliyiz, işte detaylar. Kimi zaman bazı kazalardan, yaralanmalardan ve bir takım dış etkenlerden ötürü ince bağırsak alınmak zorunda kalabilir. Bu alınma sürecinden sonra kısa bağırsak sendromu oluşabilir. İnce barsağın bir kısmının alındığı operasyon rezeksiyon olarak adlandırılmaktadır. Rezeksiyon sonrası vücutta kalan barsağın emilim gücü azalabilir. Bundan ötürü de besin ve sıvı kayıpları ile ishal meydana gelebilmektedir. Ameliyat ile alınan kısım yaklaşık olarak %75’ten büyükse bireyler damardan beslenmek zorunda kalabilirler. Fakat alınan kısım bu denli büyük değilse bireyler ilk olarak damardan beslense de zaman içerisinde enteral beslenmeye başlayabilir.

İnce basak yapısı üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler duedonum, ileum ve jejunumdur. Üç farklı bölümün de kendine özel üç farklı görevi vardır. Dolayısı ile ameliyat ile alınan parçanın hangi bölümden olduğu da önem taşımaktadır. Örneğin jejenum rezeksiyonunu olduğunda, ishal ile karşılaşılmamaktadır. Çünkü kalın bağırsak fazla suyu emmektedir. Böylece ishal oluşumu da engellenmektedir. Ancak kalın bağırsak ve ileum birlikte alınırsa su emilimi olmaz. Bu da çok fazla miktarda su kaybının olması anlamına gelmektedir.

Kısa bağırsak Sendromunda Yapılması Gerekenler

Öncelikle kısa bağırsak sendromunda öncelik su kayıplarının yaşanmasının önüne geçmektir. Bunun için de ORS adı verilen tedavi uygulanabilir. Bu sendromda su emiliminde problem olduğu kadar yağ emiliminde de problem olmaktadır. İleum adı verilen bölüm safra tuzlarını emmektedir. Bu bölümün görevini yerine getirmesi ve safra tuzunu emmesi için yaklaşık olarak 100 cm boyutunda olması gerekir. Eğer operasyon ile ileum alınmışsa ve vücutta kalan ileum boyutu da 10 cm’den daha kısa ise safra tuzu da doğal olarak emilemez. Kalın bağırsağa geçer ve bu bölgeye zarar vermeye başlar. Bu operasyonu geçiren bireyler, operasyon sonrasında birkaç hafta boyunca TPN ile beslenmelidir. İyileşme sürecini hızlandırmak için çinko takviyesi de yapılabilir. Çinkonun yaraları iyileştirme özelliği vardır.

Kısa bağırsak Sendromu ve Diyet

Bu sendromu yaşayan bireyler diyet ile tedavi olmayı deneyebilir. Bu diyette bulunan kurallar mutlaka tam olarak uygulanmalıdır. İlk olarak yapılması gereken şey öğünleri arttırmaktır. Klasik diyetler genellikle üç öğün civarıyken bu diyette öğünler altı ila sekiz arasında değişiklik göstermektedir. Bu diyette mümkün olduğunca az yağ tüketmek gerekmektedir. Yağları olabildiğince minimum seviyede almak çok önemlidir. Yağ yerine protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek faydalı olacaktır. Alkol bu diyet süresince kesinlikle kullanılmamalıdır. Kafein de aynı şekilde mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Diyet süresince ORS adı verilen tedaviden faydalanmak da iyi bir yardımcı olacaktır. Kompleks karbonhidrat tüketilmeye özen gösterilmelidir. Her diyette olduğu gibi bu diyette de en az iki litre su içilmesi gerekir. Su insan vücuduna oldukça yararlı olduğu için yalnızca diyet yapan bireyler değil herkes tüketmelidir.

Diyette Tüketilmesi Serbest Olan Yiyecekler

Bu diyette yağ olabildiğince az tüketilmelidir ancak bu hiç yağ tüketilmeyecek anlamına gelmemektedir. Abartmamak kaydı ile zeytin yağı, tereyağı, soya yağı ve mısırözü yağı tüketilebilir. Ancak maksimum iki yemek kaşığı olmalıdır. Bol bol meyve ve sebze yenmelidir. Mevsim meyveleri ve sebzelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu diyet boyunca tüketilebilecek meyve ve sebzelerden bazıları portakal, kiraz, üzüm, limon, vişne, muz, karpuz, nar, kavun, mandalina, havuç, kabak, bamya, ıspanak, patates ve fasulye şeklindedir. Ada çayı ve ıhlamur gibi çay çeşitleri rahatlıkla tüketilebilir. Tatlı olarak ise komposto ve sütlaç tercih edilebilir. Ancak komposto ishal olmayan durumlarda tüketilmelidir. Kuru pasta ve kek de çok fazla yağ barındırmaması şartı ile tüketilebilir. Kahvaltılıklardan olan yumurta ve beyaz peynir de rahatlıkla yenilebilir. Et yerken de haşlama ya da ızgara olması daha iyi bir seçim olacaktır.

Diyette Yasak Olan Yiyecekler

Kafein içeren kola, neskafe, kola bu diyette yasaktır. Bunlar dışında şekerli meşrubatlar da tüketilmemelidir. Et yerken yağda kızartılmış biçimi tercih edilmemelidir. Sosis, salam, pastırma gibi zararlı kahvaltılıklardan uzak durulmalıdır. Çikolata ve pasta yenmemelidir. Serbest yiyeceklerde adı geçen sebze ve meyveler dışındakiler tüketilmemelidir. Çok fazla süt ve yoğurt da bu diyette uzak durulması gerekenler arasındadır. Nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi besinlerden de uzak durulmalıdır

Leave a Reply