Kış mevsiminde sağlıklı beslenmenizi sağlayacak 9 tüyo

kışın dengeli beslenme

Kış mevsiminde dengeli beslenme tüyoları

Kış mevsiminde soğuk havaların etkisiyle insanlar daha az hareket etmektedirler. Günlerin kısalması, güneş ışığından yeterli derecede yararlanılamaması ve hareketlerin kısıtlanması vücudun terlemesini de azaltmaktadır. Bundan dolayı soğuğa karşı korumaya geçen metabolizma da yavaş çalışmaya başlamaktadır.

Soğuk havalarda bireylerin yeme ihtiyaçları artmakta ve karbonhidratlı besinlere yönelmektedirler. Bu süreçte dengeli beslenmenin yanı sıra metabolizmanın daha çok çalışmasına yönelik beslenme programı takip edilmelidir. Soğuk havalarda dengeli beslenme ile ilgili bazı tüyolar vermeye çalışacağız.

1- Kahvaltı öğünü en önemlisidir:

Hastalıklardan korunmanın ilk kuralı sıkı bir kahvaltı ve dengeli bir beslenmedir. Metabolizma, uyku sırasında açlık sebebiyle yavaşlamakta, dolayısıyla uyandıktan itibaren en geç 1-1,5 sat içinde kahvaltı yapılması önemlidir. Kahvaltı yapılmaması halinde bir sonraki öğünde daha çok yemek yenmekte, metabolizmanın yavaş çalışması nedeniyle de kilo alınmaktadır.

2- Düzenli uyku:

Uyku düzensizliği kişinin iştahını olumsuz etkiler ve kilo vermeyi yavaşlatır. Geç yatmak ve erken kalkmak, uyku düzensizliği gibi faktörler kişilerde gıda ihtiyacını arttırmaktadır. Araştırmalarda günde 5 saatten daha az uyuyan kişiler normal uykusunu uyuyanlardan 300 kalori daha fazla aldıkları belirlenmiştir. Düzenli uyku uyumak iştahı kontrol etmeyi ve metabolizmanın doğru çalışmasını sağlar.

3- D vitamini önemli:

D vitamini beyindeki sinirlerin ihtiyacıdır. Bu sinirler açlığı ve yeme dürtüsünü kontrol etmektedir. Kış mevsiminde güneş ışığından yeteri kadar faydalanmak mümkün olmadığı için, D vitamini ihtiyacını balık, yumurta, karaciğer ve süt gibi besinleri tüketerek karşılamaya çalışmak önemlidir.

4- Ara öğünler:

Düzenli ve dengeli beslenmede en az iki, en çok da 4 saat arayla beslenmek lazımdır. Bu sayede kan şekeri dengesi sağlanabilmekte ve kilo kontrolü sağlanmaktadır. Uzun süreli aç kalmak, vücut tarafından kıtlık olarak algılanmakta ve önceden yenen besinlerin bir kısmı yağ olarak depolanmaktadır. Metabolizmanın yağ yakmasını sağlamak için 4 saatten fazla aç kalınmaması önemlidir ve ara öğünlerle bu sağlanabilir.

5- Su ve yeşil çay:

Her gün 2-2,5 litre su tüketilmesi vücut için çok önemlidir. Her kalorinin 1 ml sıvıya ihtiyacı vardır. Kışın azalan sıvı tüketimi nedeniyle metabolizma da yavaşlar. Bunu arttırmak için su tüketiminin yanında 2-3 fincan kadar yeşil çay tüketebilirsiniz.

6- Mevsim meyveleri ve sebzeleri tüketin:

Mevsiminde tüketeceğiniz meyve ve sebzelerin, vitamin ve mineral yönünden daha zengin oldukları bir gerçek. Özellikle C vitamini açısından zengin turunçgilleri tüketmeyi unutmayın. Kış aylarının mucizevi besini kereviz vücuttaki toksinleri atmanızı sağlar. Yüksek posalı lahana, demir deposu ıspanak ve yağ yakmaya katkı sağlayan karnabahar kesinlikle tüketilmesi gereken önemli besinlerdir.

7- Kalsiyum alımı önemli:

Kemik ve diş sağlığında gerekli olan kalsiyum, günlük 1000-1300 mg kadar alınırsa kilo vermeye katkı sağlar ve 600 mg’dan az alınırsa da obezitenin önüne geçer. Araştırmalar göstermiştir ki, kalsiyum yağ yakmayı arttırmakta ve metabolizmayı hızlandırmaktadır.

8- Proteini yeterli miktarda alın:

Protein tok tutucu özellikteki besin grubudur. Yağdan daha kolay sindirilir, ancak sindirilmesi karbonhidrattan daha zordur. Tok tutması nedeniyle gerekli olan protein metabolizmanın hızlanmasını da sağladığından yeterli miktarda alınmalıdır.

9- Günde 30 dakika egzersiz şart:

Vücut kaslarını çalıştırmaya yönelik her hareket egzersizdir. Soğuk havalarda egzersiz yapmaya vakit bulamayanlardansanız, kendinizi buna zorlamalı ve egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Yürüyüş yapmak en başta olması gereken egzersizdir ve günde en az 30 dakika kadar hafif tempolu olarak yapılmalıdır.

Leave a Reply