Kireçlenme (Osteoartrit) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Tıp dilinde ismi ostreoartrit olan kireçlenme, eklem kıkırdaklarında olan hasarlarla oluşur. Şiddetli ağrılar ve eklem tutuklukları başlıca sorunlardır. Hayatı olumsuz etkilkediğinden tedavisi çok önemlidir. Sıklıkla diz eklemlerinde, kalça eklemi, boyun, bel ve parmaklarda kireçlenme çok daha sık yaşanılan bir durumdur.

Kireçlenme belirtileri nelerdir?

Eklemlerde kısıtlanma ve şiddetli ağrılar, eklem şişliği, şekil bozukluğu, hassaslık, hareket ederken eklemlerden gelen sesler, tutukluk, kemiklerde sertleşmeler ve çıkıntılar, esneklik kaybı, dengesiz yürüme, topallama, eklem bölgesinde sıcaklık ve ekleme komşu kaslarda güçsüzlük olması başlıca belirtilerdir.

Kireçlenme neden oluşur?

Yaşın ilerlemesi ile birlikte kemiklerde oluşan zayıflıklar, genetik ( birinci derece yakında hastalığın olması ), aşırı kilolu olmak, hareketsiz yaşam, oturarak çalışmak, eklemlerde doğuştan olan anomaliler, travma ve kaz ile alınan darbeler, D vitamini eksikliği başlıca kireçlenme nedenleri arasındadır.

Kireçlenme durumunda ortopedi doktoruna başvurulmalıdır. Hastaya yapılan röntgenler ve muayene ile kesin tanı koyulur. Tanısı en kolay koyulan hastalıklardandır. Kemik yapısında olan düzleşmeler hemen röntgende ortaya çıkar.

Kireçlenme tedavisi nasıl yapılır?

Kireçlenmenin bilinen bir tedavisi yoktur. Hastanın ağrı ve eklem kısıtlamaları düzeltilerek yaşamın konforlu olması sağlanır. İlk olarak hastaya ağrı kesiciler verilir ve ağrının durması sağlanır. Fakat, ağrı kesiciler etki etmezse, hastaya romatizma ilaçları verilir.

Kireçlenme kaynaklı olarak eklemlerde oluşan harabiyette yapılacak olan şey, cerrahi operasyonla eklem protezi uygulaması yapmaktır.

Hastaya egzersiz programı verilir. Eklemlere yük bindirmeden yapılan bu egzersizler; bisiklet, hafif yürüme ve yüzme olabilir.

Eklem ağrılarında, sıcak ya da soğuk kompres uygulanarak ağrılar engellenebilir. Sıcak ile kan dolaşımı hızlanır ve kaslar rahatlar. Soğuk ile sinirler uyuşur ve şişlik azalır.

Hastaya fizik tedavi uygulaması önerilir. Bu durumda kalça, diz gibi eklemler ve omurgada olan eklemlerde uygulama yapılır. Ağrı ve tutukluk azalır, kas spazmı hafifler, eklem çevresinde olan kaslar ve yapılar güçlenir. Hasta çok daha konforlu bir yaşam kazanmış olur.

Eklem içine steroid enjeksiyonları yapılabilir. Bu uygulamalar, 4-6 ay aralıklarla yapılır. Aynı ekleme 2 defadan fazla uygulama yapılmamalıdır.

Hastalara kaplıca tedavisi önerilir. Sıcak kaplıca suyu, kaldırma kuvveti ve ısısı sayesinde iyi bir egzersiz ortamı verir. Hareketler çok daha rahat ve ağrısız yapılır. Mineral yoğunluğu olan bu sıcak sular ağrı ve şişlikleri dindirir.

Bu yazı mavikadin.com kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply