Kıl kurdu neden olur, Kıl kurdu nasıl düşürülür?

Kıl kurdu, bağırsaklarımızda yaşayan bir parazittir. Dişisi 10, erkekleri 3 mm. uzunluktadır. Hemen hemen her yaş aralığında orta çıkmaktadır. Çok basit ve olağan belirtilere neden olduğundan, pek çok kişi bağırsaklarında kıl kurdu ile birlikte yaşar ve durumu fark etmez. İşte, vücudumuzda kıl kurdu var mı ve nedenleri, belirtileri hakkında detaylı bilgi.

Kıl kurdu neden olur?

Aile içinde, birinci derece yakınınızda kıl kurdu varsa sizde de olma olasılığı yüksektir. Hastalık, genlerle ortaya çıkabilmektedir.

Çevresel etmenler kıl kurdu oluşmasını sağlamaktadır. Özellikle, hijyenik olmayan tuvaletler ve kirli koşullarda yemek yenmesi kıl kurdu oluşmasına yol açar.

Sağlıklı bir metabolizması olmayan kişilerde, bağışıklığın düşük olduğu durumlarda ve bazı mikrobik hastalığı olan kişilerde kıl kurdu oluşabilmektedir.

Kıl kurdu nasıl oluşur?

İnsanlardan insana, enfeksiyon ile kolaylıkla bulaşabilen bir parazittir. Dişi kıl kurtları, geceleri makattan dışarı çıkarak binlerce yumurtayı makat etrafına bırakmaktadır. Bırakılan bu yumurtalar, 6 saat içinde bulaşma özelliği oluşturur. Bunlar kişinin iç çamaşırına ve yatağına bulaşır. Tuvalette taharet yaparken, kişi tırnak aralarına bu yumurtaları alarak bulaşma yapabilirler. Bu nedenle de, özellikle çocuklara çok kolay geçmektedir. Çünkü kıl kurtları yumurtası yaklaşık 2-3 hafta kadar canlı kalabilmektedir.

Kıl kurdu belirtileri;

Karın ağrısı ve aç kaldığınızda midede oluşan kramplar,

Makat bölgesinde dayanılmaz kaşıntılar, vücudun pek çok bölgesinde olan kaşınma,

Gaz çıkarma, sık ishal olma ve burun kaşıntısı,

Gece uykusunda yatağa salya akması, zayıf kalmak ve kilo vermek,

Sabahları mide bulantısı ve ağızda olan kötü koku,

Sürekli olan yorgunluk hali başlıca kıl kurdu belirtileridir.

Kıl kurdundan korunmak için yapılacaklar;

Temiz ve hijyene önem verilen, bir mutfak ve tuvalet olmalıdır. Özellikle, çocuklarda çok fazla görüldüğü için dikkatli olmakta fayda vardır. Alkol ve sigara gibi durumlardan uzak durulmalıdır. Ailede kıl kurdu varsa, kişi kesinlikle doktora muayeneye gitmelidir. Kişisel hijyene önem verilmelidir. Kişide kıl kurdu varsa, hemen tedavi olmalı ve yatak çarşafları dahil, kullandığı herşey yüksek ısıda yıkanmalı, güneş ışığında kurutulmalı ve ütülenmelidir.

Kıl kurdu nasıl düşürülür?

Hastalığın tedavisinde doktor kontrolünde kıl kurdu düşürmek için ilaçlar kullanılır. Bulaşma ve tekrarlama olasılığı yüksek olduğundan, aynı evde yaşadığınız ve ailede olan her bireyin kesinlikle bu ilaçları kullanması gerekmektedir. Bu dönemde hijyene önem verilmeli, içilen suların temiz olması ve yiyeceklerin iyi yıkanması gerekmektedir.

Kıl kurdu için ilaçlar

  1. Andozol
  2. Sitrax
  3. Yomesan
  4. Kontil
  5. Molit
  6. Nidazol

Yukarıda ismi yazılan ilaç isimleri doktor kontrolü ve izni olmadan kesinlikle kullanılmaz, oluşabilecek yan etkilerden ve olumsuz sonuçlardan poliklinik.org sorumlu tutulamaz, bu bilgiler sadece ön bilgi olarak paylaşılmıştır.

Kıl kurdu için hangi bölüme hangi doktora gidilir?

Kıl kurdu şikayeti için enfeksiyon hastalıkları (İntaniye) ve klinik mikrobiyoloji bölümüne gidilmelidir, çocuklar için ise, çocuk hastalıkları (pediatri) bölümüne gidilmelidir.

Bağırsak Kurdu (Kıl kurdu) Belirtileri ve Tedavisi

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/kil-kurdu-neden-olur-belirtileri-pembenar-galeri-saglik-2540141/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply