Kıl dönmesi ve ameliyatsız tedavi nasıl olur?

kıl dönmesi ameliyatı

Kıl dönmesi ve ameliyatsız tedavi nasıl olur, mümkünmü?

Daha çok 20-35 yaş arası, cilt altı dokusu yağlı olan ve oturarak çalışan erkeklerde görülen kıl dönmesi ya da tıptaki adıyla pilonidal sinüs veya kist dermoid sakral, enseden ve sırt bölgesinden dökülen kılların kalçada orta kısımdaki oluğa girmesi ve burada yuvalanması ile oluşmaktadır.

Kıl dönmesinden korunma yolları:

Özellikle oturarak çalışma hayatını sürdüren kişilerin kıl folikülü denen kalçanın orta bölgesinde yer alan oluğun hijyenine önem vermeleri gerekmektedir. Bu bölgedeki kılların lazer epilasyonla veya tüy dökücü kremlerle temizliğinin sağlanması önemlidir. Yapılan banyo sonrası ya da berberde saç kesimi sonrası bu bölgeye kıl gitmemesine ve kıl kalmamasına dikkat edilmelidir. Oturarak çalışanların kaykılma biçiminde oturmamaları ve dik oturmaları önerilmektedir. Günün büyük bölümünü oturarak geçirenler kilo alabildikleri ve cilt altı yağlandığı için spor yapmaları gerekmektedir. Sürekli oturmak kılların bu bölgeye yerleşmesine neden olabilmektedir.

Kıl dönmesi, ülkemizde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır ve erkeklerde kadınlara göre 10 kat daha fazla rastlanmaktadır. Daha açık bir ifadeyle; kuyruk sokumundaki kıl köklerinin cildin altına büyümeleri ve enfeksiyona yol açmasıdır. Buradaki durum kılın büyüme yönünü şaşırması, cildin üstüne değil kıl yuvasına doğru uzamasıdır. Bu tür kıl dönmesi vücudun her yerinde olabilmektedir. Bunlara batık ya da kıl batması denmektedir.

Kıl dönmesi ameliyatsız nasıl iyileşir?

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi fenol yöntem denilen bir metotla yapılabilmektedir. Lokal anestezi ile yapılan uygulama yaklaşık 20 dakika sürmekte, herhangi bir cerrahi uygulama yapılmamaktadır. Hastalar bu yöntemle yapılan tedaviden sonra yürüyerek hastaneden taburcu edilmektedir.

Fenol yöntemde, kıllar özel bir aletle kıl dönmesi olan yuvalardan temizlenmekte ve odağın içine fenol uygulanmaktadır. Uygulama sonrasında herhangi bir ağrı ya da sızı yaşamayan hastalar 24 saat içinde de işlerine geri dönebiliyorlar.

Kuyruk sokumunda ağrı ve bu bölgeden iç çamaşırını kirletecek bir akıntı şikayeti varsa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Kıl dönmesinde 1. ve 2. evreler fenol yöntemle tedavi edilebilmekte, 3. ve 4. evrede olan vakalarda da hastalara ameliyat önerilmektedir.

Kıl dönmesi nedir, belirtileri nedenleri ve tedavisi

Kuyruk Sokumu Ağrısı ve batması nasıl geçer tedavi için hangi doktora gidilir?

Leave a Reply