Kenevir Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Tuhaf Gerçek

Kenevir hakkında bilmeniz gereken 7 ilginç gerçek

Kenevir Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Tuhaf Gerçek: Kenevir neden ve ne zaman yasaklandı? Kullanım alanları nedir ve nerelerde yasaldır? Tüm merak ettikleriniz ve daha fazlasını yazımızda bulacaksınız.

Kenevir, marihuana, esrar ya da ot olarak adlandırılan bitki, günümüzden yaklaşık 90 yıl öncesinde yasadışı olarak ilan edilse de, bugün birçok ülke kontrollü bir şekilde yetiştirilmesine ve tüketilmesine izin vermeye başlamıştır. Dünya genelinde 20 Nisan “Marihuana Günü” olarak kabul edilmektedir. Tarih sisteminde ay hanesinin gün hanesinden önce gelmesi nedeniyle 420 sayısı elde edilmektedir. 420, dünyada marihuana’yı sembolize eden bir sayı olarak bilinmektedir.

1- Neden 420 sayısı ile sembolize edilmektedir?

Bu sayının öne çıkmasında birçok efsane söz konusu, ancak ABD California eyaletinde okuyan bir grup lise öğrencisiyle alakalı olduğu belirtiliyor. 420, San Rafael’de lisede okuyan ve kendilerine “The Waldos” adını veren bir grup öğrencinin, marihuana içmek için okullarının dışında bulunan kuytu bir duvar dibine verdikleri bir kod olarak bilinmektedir.

2- Marihuana ABD’de nasıl yasadışı ilan edildi?

Bunun Meksika Devrimiyle doğrudan bir alakası bulunmaktadır. Devrimden sonra ABD’ye kaçmak durumunda kalan Meksikalı göçmenler, kültürlerini de beraberlerinde getirdiler. ABD’de kenevir adıyla kullanılan bu bitki ilaç sektöründe sıkça kullanılmaktaydı. Medyadaki ırkçı yaklaşımlar, Meksikalı göçmenlerin kültürünü kabul etmedikleri ve onları kötülemek adına marihuana içmelerini öne çıkardılar. Sonuç olarak 1937 yılında marihuana satışı ile birlikte kullanımı da yasaklandı.

3- Dünya çapında marihuananın yasadışı kabul edilmesinde Türkiye de öncülük etmiştir:

Kenevir bitkisi, dünya çapında ilk olarak Birleşik Krallık ( Great Britain ) tarafından yasadışı ilan edilmiştir. 1925 yılında Cenevre’de bir araya gelen Milletler Cemiyeti ( Birleşmiş Milletler ) tehlikeli ve yasadışı maddeler listesine keneviri de eklemiştir. Bunun eklenmesini isteyen iki ülkeden biri de Türkiye’dir.

4- Tıbbi marihuana ne anlama gelir?

Marihuana’nın içeriğinde bulunan THC, AIDS, yeme bozuklukları, bazı kanserlerin radyoterapi ve kemoterapi süreçlerinde, bazı nörolojik hastalıkların tedavi edilmesinde ya da yapılmakta olan tedavilere katkı için doktorlar tarafından önerilmektedir.

5- Kartellere karşı yapılan mücadelede, kenevirin yasal hale getirilmesi veya kontrollü üretiminin ve dağıtımının payı nedir?

High Times’ın verdiği bir haberde, Meksika uyuşturucu kartellerinin ABD’ye soktukları marihuana miktarında azalmayla birlikte ucuzlama da söz konusu. ABD uyuşturucuyla mücadele dairesinin bazı verilerinde, Meksika uyuşturucu kartelleri marihuanayı ABD’ye sokmaya değil ABD’den Meksika’ya sokmaya çalıştıkları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.

6- Marihuana’dan alınan verginin ekonomik katkısı nedir?

ABD’nin Colarado eyaletinde 2012 yılından bu yana kenevir yetiştirilmesi serbestleşmiş durumda. Bunun en önemli şartı da elde edilen gelirin %15’inin okul yapımı için devlet tarafından vergi olarak alınmasıydı. Bu durum, eyaletin yıllık 50 milyon doları geçen bir gelir elde etmesini sağladı. Beklenenden fazla bir gelir sağlanmasından dolayı bu paranın yaklaşık 30 milyon dolarının halka geri dağıtılmasına kara verilmiş. Şimdilerde biriken 137 milyon dolarlık fazla gelirin Colorado eyaleti halkına dağıtılmasına da başlanacak.

7- Marihuana kaç ülkede yasaldır?

Günümüzde toplamda 19 ülkede yasal olarak kenevir üretilmekte ve tüketilmektedir. Bu ülkeler; ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Ekvador, Estonya, Fransa, Hindistan, Hırvatistan, Hollanda, İran, İspanya, Kamboçya, Kolombiya, Kosta Rika, Kuzey Kore, Pakistan ve Uruguay’dır.

Leave a Reply