Kefir Nedir, Kefirin Faydaları Nelerdir?

Milk

Kefirin sağlığımıza olan faydaları saymakla bitmiyor, işte bu gün sizlere bu mükemmel içeceğin faydalarından bahsedeceğiz. Geçmişi asırlarca geriye giden kefir, nesiller boyu aktarılan gençliğin sırrı bir içecek olup faydaları saymakla bitmez. Süt ve kefir tanelerinin mayalanmasıyla elde edilmektedir. Kefir tanelerinde sağlığa faydalı mikroorganizmalar olan probiyotikler, pek çok yararlı bakteri ve maya yer almaktadır.

Kefir nedir?

Kefir tanelerinin daha çok süt, bazı durumlarda su veya meyve sularıyla mayalanması ile elde edilen bir içecek olan kefir, ilk olarak Kafkas halklarının tükettiği bir içecek türüydü. 19. yüzyılın sonlarında Rusya ve daha sonra da tüm dünyaya yayılan bir içecek olmuştur. İlk tüketilmeye başlandığı dönemlerden itibaren sindirim bozukluklarından bulaşıcı hastalıklara kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.

Mayalanma ya da fermantasyon için süt kefir taneleri ve su olarak iki tür kefir tanesi kullanılır. Süt kefir taneleri inek sütü, keçi sütü, Hindistan cevizi sütü ve soya sütü ile birlikte kullanılır. Su kefir taneleriyse suyla, meyve sularıyla veya Hindistan cevizi suyuyla kullanılır.

Bir maya ve bakteri karışımını süte, suya veya meyve suyuna katılarak kefir elde edilir. Sıvının mayalanması sürdükçe çok daha fazla kefir taneleri meydan gelir. Kefirin tadını oluşturan süreç fermantasyon sürecidir. Birçok markette içecek olarak satılan kefir, dilerseniz evinizde kolay ve masrafsız bir şekilde üretilebilir.

Kefir üzerine yapılan araştırmalar, insan vücudunda önemli bir bileşen olarak yer alan “sağa dönen L (+) laktik asit” içerdiğini göstermiştir. Kanser tedavilerinde alternatif olarak başarılı bir şekilde de kullanılmaktadır. İçeriğindeki laktik asit aynı zamanda kalbin sağlıklı çalışmasına da yardımcı olmaktadır.

Kefirin Besin değerleri nedir?

Bir su bardağı yaklaşık 240 gram kadar kefirde 162 kalori bulunmaktadır. Az yağlı kefir ise 110 kalori olup, 2 gram doymuş yağ ve 10 mg kolesterol içermektedir.

  • Kefirde günlük ihtiyacımızın %12’sini karşılayacak kadar 3 gram lif,
  • %22’sini karşılayacak kadar 11 gram protein,
  • %10’unu karşılayacak kadar A vitamini,
  • %25’ini karşılayacak kadar D vitamini,
  • %4’ünü karşılayacak kadar C vitamini,
  • %30’unu karşılayacak kadar Kalsiyum,
  • %5’ini karşılayacak kadar sodyum bulunmaktadır.

Kefirin faydaları nelerdir?

1- Bağışıklığı güçlendirir:

Yetişkin bir birey bağırsaklarında yaklaşık olarak 2268 gram bakteri bulundurmaktadır. Sağlık için bağırsaklarda bakteri dengesinin olması gerekmektedir. Bakteriler mikroplarla mücadelede vücudun ilk direncini ortaya koymaktadırlar ve saldırgan patojenlerin öldürülmesi için antimikrobiyeller üretmektedirler. Kefir içmek, dengesizleşen bakteri popülasyonunu yenilemektedir. Probiyotik fermente edilmiş bir süt ürünü olarak sınıflandırılan kefirin bağışıklık sistemi üzerinde etkilerinin olduğu görülmüştür.

2- Göğüs kanserine karşı koruyucudur:

Yapılan bir çalışmada kefirin göğüs kanseri hücrelerini baskılamada önemli bir etkisinin olduğu görülmüştür. Kefirin aynı zamanda laktoza karşı duyarlı olan kişilerde de sindirime yardımcı olduğu belirlenmiştir.

3- Solunum enfeksiyonları ve çocuklardaki bazı rahatsızlıkları azaltır:

Finlandiya’da gerçekleştirilen bir çalışmada uzun müddet probiyotik süt tüketimi olan çocuklarda enfeksiyon oluşma riski oldukça düşmüştür. Hastalanan çocuklara bu dönemde probiyotik süt içirildiğinde daha kısa bir zamanda iyileştikleri görülmüştür. Aynı zamanda alt solunum yolu enfeksiyonu ve komplikasyonlu solunum yolu enfeksiyonları olan çocuklarda da hastalıkların azaldığı belirlenmiştir.

4- Sindirimi rahatlatır:

Fermantasyon dolayısıyla bir miktar asidik olan kefir faydalı mikroorganizmalar barındırmaktadır. Bu sayede sindirimi kolaylaştırarak rahatlatmaktadır. Kefirdeki bakterilerin bağırsaklarda hastalıklara karşı koruduğu da belirlenmiştir.

Kefirin diğer faydaları nelerdir?

Sağlıksız beslenmeden, bazı hastalıklardan ya da ilaçlardan ötürü bakteri dengesinin bozulmasını önlemede probiyotikler yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, kefirin içeriğindeki canlı kültürlerinin sayısız yararı bulunmaktadır.

  • Daha çok çocuklarda görülen şiddetli ve bulaşıcı olan ishal tedavisinde etkilidir.
  • Kefir antibiyotik kaynaklı ishali önlemede yardımcıdır.
  • Kalın bağırsakta tümör oluşmasının önüne geçmektedir.
  • Laktoz hassasiyeti olanların düşük dozda kefir tüketmeleri laktoz sindirimini de kolaylaştırmaktadır.
  • Bağırsaklardaki sistemik bağışıklık işlevlerini arttırmaktadır.
  • Alerjik reaksiyonları azaltmakta hatta engellemektedir.
  • Anti-enflamatuar bağırsak hastalıklarının ( crohn ve ülseratif kolit gibi ) semptomlarını azaltmaktadır.
  • Kefir, besinlerden gelen lifleri sağlıklı yağlara dönüştürmektedir.
  • LDL (kötü kolesterol) düzeyini düşürmekte, HDL (iyi kolesterol) düzeyini arttırmaktadır.
  • Astım, verem, depresyon, bronşit ve akciğer sorunları gibi birçok hastalığa karşı etkilidir.
  • Kefir aynı zamanda egzama ve akne gibi deri hastalıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir.
  • Gebeler için önemli olan bazı besinlerin bağırsaklarda emilimini ve vücudun hormonal dengesini sağlamada tavsiye edilmektedir.

Leave a Reply