Katarakt hakkında en çok merak edilenler

katarakt hakkında merak edilenler

Katarakt hakkında en çok merak edilenler: Gözler, kornea ile lensin kırıcılığı ve saydamlığı sayesinde net görürler. Lenste yaşanan saydamlığın azalması ve kesifliklerin oluşmasına katarakt adı verilmektedir. Tedavi edilebilir körlük nedenlerinden biridir. Katarakt olan gözlerde en net şikayetler uzak ve yakını görmede azalmanın yaşanmasıdır.

Doğuştan olan katarakt:

Bebeklerin tek ya da her iki gözbebeğinde beyazlık şeklinde görülmektedir. Bebeğin görmesini etkileyecek durumdaysa, göz tembelliğini önlemek için hemen ameliyat edilmelidir. Ameliyat geciktirilirse göz görmeyi öğrenemediği gibi, tembelleşir ve şaşılık oluşur.

Yaşlılıktan olan katarakt:

Genellikle 50-60 yaş üzerindeki kişilerde görme yetisinin giderek azalması nedeniyle meydana gelmektedir. Oluşma yaşı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu yaşlardaki katarakt oluşumu gözün doğal yaşlanma sürecini ifade etmektedir. Görme kabiliyeti kişinin yaşantısını etkileyecek derecede azaldıysa hasta ameliyata alınır. Ameliyatla saydamlığı kaybeden mercek alınır ve göze yapay mercek yerleştirilerek görme sağlanır. Ameliyatla alınan katarakt sonrası hasta gözlüksüz görmeye başlar ve yaşam kalitesi artar.

Yaşlılık kaynaklı kataraktlarda, kesifliğin lens içindeki konumu görme azalmasının düzeyini etkilemektedir. Nükleer kataraktta miyopi meydana gelir ve kişi senelerce gözlük kullanarak görme konusunu idare edebilir. Kapsül altı ve arka kortikal kataraktlarda kesiflik kuvvetli olsa da görme aksında konumlandığı için görme ve kontrastlık erken dönemde azalır. Kuvvetli ışık kataraktlı gözlerde görmede azalma ve kamaşma meydana getirir.

Katarakt ameliyatı:

Kataraktın ameliyat haricinde herhangi bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte kataraktın gelişimini durduracak ya da önleyecek herhangi bir tedavisi de yoktur. Katarakt ameliyatları fakoemülsifikasyon yöntemiyle dikişsiz ve ağrısız olarak yapılabilmektedir. Bu yöntemle yapılan ameliyatta 2,5 mm’lik bir tünel kesi ile göz içine girilmektedir. Gözün saydamlığı kaybolan lensin ön kabuğu soyulmakta, lens çekirdeği fako cihazıyla parçalanarak emilmekte, lifleri soyulduktan sonra da kese içine mercek yerleştirilmektedir. Fako cihazı ultrasonik güçle çalışmakta, dikişsiz, hızlı ve çabuk iyileşme sağlayan bir yöntemdir. Laserle çalışan cihazlar ameliyatı zorlaştırmakta ve uzatmakta olduğundan uygulanmasına son verilmiştir. Ameliyatta göz içi merceği sonrasında gözlük kullanmayacak biçimde hesaplanır, ancak yakın için gözlük ihtiyacı sürer.

Katarakt ameliyatı, göze yapılan damla anestezisi ya da lokal anestezi yapılarak yaklaşık 30 dakika kadar sürmektedir. Ameliyattan sonra 3-4 hafta kadar göz damlası kullanılır. Uygulanmakta olan fakoemülsifikasyon yöntemi kısa süreli olması, başarılı sonuçlar vermesi ve iyileşme süresinin kısa olması sebebiyle tercih edilmektedir.

Leave a Reply