Kaşıntı neden olur ve kaşıntının tedavisi

kasinti-nedir-neden-olur-ve-kasinti-tedavisi

Kaşıntı nedir? Neden olur ve kaşıntı tedavisi nasıl yapılır, işte detaylar. Kaşıntı hemen hemen hepimizin hayatının bir döneminde yaşadığı bir rahatsızlıktır. Tıp dilinde adı, Pruritusdur. Bazen vücudun bir bölgesinde bazen de tüm vücutta oluşabilen bir durumdur. Kaşınmanın şiddeti ile cilt yüzeyinde kabarcık ve tahriş oluşabilir. Kaşıntının pek çok nedeni olabilir. İşte, kaşıntı ve nedenleri;

Kaşıntı pek çok hastalık kaynaklı oluşabilir. egzema, alerji, böcek ve sinek ısırmaları, mantar, bağırsak parazitleri, hormonal sorunlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları, isilik, kurdeşen başlıca kaşıntı nedenleridir.  Genelde altta yatan neden tedavi edildiğinde kaşıntıda tedavi edilmiş olur.

Alerji:

Alerji kaynaklı kaşıntılar, cildin temas ettiği bazı maddelere karşı oluşur.  Nikel takılar, bazı bitkiler, kumaş boyaları, lastik eldivenler, sabun, parfüm kaşıntıya neden olan alerji oluşturabilir. Astım, egzama, saman nezlesi olan kişilerde bu durum çok daha hızlı oluşur. alerjik kaşıntılarda neye alerji olduğu bulunur ve bu maddelerden uzak durulur.

Kuru cilt:

Cilt yüzeyinde sadece kaşıntı varsa, cilt kuruluğundan şüphelenilir. Havada nemin düşük olması, klimalı ortamda olmak, merkezi ısıtma, klorlu su, banyo çok yapmak cilt kuruluğuna neden olur. Bol nemlendirici kullanmak sorunu çözmektedir.

Güneş ışınları:

Güneş altında kaldığınızda göğüs ve kollarda oluşan minik kırmızı noktalar ve kaşıntı güneş alerjisi kaynaklıdır. İşte, bu nedenle güneşe çıkarken mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Ayrıca güneş yanıkları, ciltte yanma ve kaşıntı yapar.

Cilt hastalıkları ve enfeksiyonlar:

Egzama, mantar, uyuz, sedef hastalığı, bit, kurdeşen, suçiçeği gibi hastalıklar kaşıntıya neden olur. Kaşınan bölgede kırmızı lekeler, deride tahriş ve pullanma oluşur. bu durumda hemen doktora gidilmelidir.

Kurdeşen:

Alerji yapan maddelere karşı vücudumuz histamin üretir. Çok fazla salgılanan bu kimyasal kurdeşeni oluşturur. Ciltte kırmızı ve beyaz kabarcıklar oluşur. Akut ve kronik olmak üzere iki adet kurdeşen vardır. Akut kurdeşen, soğuk algınlığı, böcek ısırığı, çeşitli yiyecekler kaynaklı oluşabilir. Kronik kurdeşen ise, 6 haftadan uzun sürer, bağışıklık sistemi içinde antikorların vücuda saldırması ile oluşur.

Menopoz:

Menopoz döneminde hormonlar farklılaşır. Bu nedenle, hormon kaynaklı olarak bazı kaşıntılar oluşur. hormonlarda oluşan dalgalanma, sinir uçlarını etkileyerek kaşıntıya neden olmaktadır. Bol su içmek, stres ve güneş ışınlarından uzak kalmak nemlendirici kullanmak kaşıntılara engel olur.

Hamilelik:

Bazı hamilelerde kaşıntılar oluşabilir. Karın, uyluk, göğüs ve kollarda kaşıntı oluşur. Bazı hamilelerde egzama oluşabilir. Fakat, doğum sonrası bu durumlar biter.

İlaçlar:

Bazı ilaçlar kaşıntılara neden olur. Ağrı kesiciler, mantar ilaçları, penisilin, antibiyotikler kaşıntı ve döküntü yapabilir. Bu durumda kullanılan ilaç ile ilgili doktor ile konuşmak gereklidir.

İç hastalıkları:

Karaciğer, tiroid bezi, çölyak, böbrek hastalıkları ve anemi kaşıntı yapabilir. Bu kaşıntılar bölgesel olmaz ve tüm vücutta oluşur.

Leave a Reply