Kas çeşitleri ve görevleri nelerdir?

kaslar

Kas çeşitleri ve görevleri nelerdir, hangi kas ne işe yarar işte detaylar. Kaslar vücudumuzda çok önemli bir yere sahiptir. Kasılıp, gevşemeleri, çekilmeleri ile uzamaları sayesinde pek çok işlevi yerine getirmemizi sağlarlar. Kas yapısı birbiri üzerine liflerden oluşmuştur. Vücudumuzda yaklaşık 600 adet kas vardır. Kaslar 3 çeşittir. Kalp kası, düz kas ve çizgili kas. İşte, kas çeşitleri ve görevleri;

Kalp kası

Kalbimiz kalp kasından oluşmaktadır. Kalp kası, kalbin kendi elektrik yapısının harekete geçmesini sağlar. Kalbin sağ üst kısmında, Sinoatrial düğüm vardır. Sağ karıncıkta, sinir demeti atrioventriküler düğüm bulunmaktadır. Karıncık ve kulakçıklar arasında karıncık kasıldığında kanın geri akmasını engelleyen atrioventriküler kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar çalışmazsa kalp hırıltısı oluşur. Kanın geri akışına engel olan pulmoner ve aortik kapakçıklarda vardır.

Karotid arterler, sol karıncıktan çıkarken aorttan dallara ayrılır. Oksijenli kanı kalp kasına getirmekle görevli olan karotid arterler, kalp kasını besler. Kalp krizinde, karotid arterlerden biri bloke olursa kalp kası okjien alamaz ve hemen ölür. Bu durumda hasta hayatını kaybedebilir.

Çizgili kaslar

Çizgili kaslar, organların hareketlerini ve korunmasını sağlar. Beyinden alınan sinyalle hareket eden bu kaslar, bazen büyüyebilirler. Örn. kilo alındığında bu kaslar genişler ve kuvvetlenir. Az kullanılırlarsa ve zayıflıkta  incelirler. Çizgili kaslar 3 çeşittir.

Yavaş oksidatif fiberler

Bu kaslar dayanıklı ve hacim olarak men küçük kaslardır. Yavaş kasılırlar fakat kasılma süresi uzun kaslardır.

Hızlı oksidatif fiberler

Orta dayanıklıkta ve büyüklerdir.

Hızlı glikolitik fiberler

Bu kaslar en kuvvetli fakat en hızlı yorulan kaslardır. Çok hızlı kasılırlar fakat uzun süre bu şekilde kalamazlar. Çok iyi kısa mesafe koşanların hızlı glikolitik fiberleri çalışır, uzun mesafe koşucularında oksidatif fiberler iyidir. Kaslar enerji sayesinde aktifleşir. Bilinçsiz kilo verenlerde kalori kaybı yerine kas kaybı olur.

Düz kaslar

Düz kaslar, istem dışı çalışır. Kasılmalar kontrol altına alınamaz. Düz kaslar, iç organların etrafında oluşur ve organların hareketini sağlar. Bağırsak ve yemek borusu kasları bunlara çok iyi örnektir. Biri posanın ilerlemesini sağlar diğeri yemeklerin ilerlemesini sağlar. Düz kaslar diğer kaslara göre çok daha fazla esner ve bölünebilme özelliği vardır.

Leave a Reply