Karın şişkinliğinin en yaygın 6 nedeni

İnsanların bir kısmı karın şişkinliğini aşırı göbek yağı ile karıştırmaktadır. Aslında karnınız göbek yağı nedeniyle değil, şişkinlik nedeniyle ileri doğru çıkmış olabilir. Karın şişkinliğine yol açan 6 yaygın neden bulunmaktadır. Bu nedenlere dikkat edildiğinde diyet yapmanız bile gerekmeyebilir. İşte, detaylar;

Bahsettiğimiz karın şişkinliği yemeklerden sonra yaşanan şişkinlikle alakalı değildir. Açken bile şişmiş bir karın ve bunun yanı sıra karın ağrısının olduğu durumlardan bahsetmekteyiz.

Karın şişkinliğinin nedenleri

  • Sindirim problemleri;

Sindirim sorunları karın şişkinliğinin en önemli tetikleyicisi olarak öne çıkmaktadır. Hassas bağırsak sendromu ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi bozuklukları, bağırsaklarda ve midede gaz birikimine yol açabildiğinden şişkinliğe neden olabilmektedir.

Hassas bağırsak sendromu olanlar, tek bir gecede bile bir beden büyüyebilmektedirler. Bu sendromun semptomları akşam vakitlerinde çok daha kötüleşme eğilimine girebilmektedir. Konu üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, işlenmiş tahılların tüketilmesinin azaltılması sayesinde şişkinliğin ve HBS (hassas bağırsak sendromu)’nin belirtilerinin de azalacağını ortaya koymuştur. Probiyotik yönden zengin bir beslenme bu sorunun azaltılmasında oldukça faydalı olacaktır.

  • Ödem;

Vücudun fazla olan sıvıyı tutması halinde karın şişkinliği oluşabilir. Vücutta su tutulmasının başlıca nedenleri sodyum tüketimi fazlalığı, susuz kalma hali, hareketsizlik ve menstrüasyon olarak sıralanabilir. Düzenli egzersiz yapılması, susuz kalınmaması ve potasyum alımının arttırılması vücudun su tutmasını azaltacaktır.

  • Gıda alerjileri;

Belirli bazı gıdaları tükettikten sonra şişkinlik mi yaşıyorsunuz? İnsanların bir kısmı bazı gıdalara oldukça alerjiktir ve bu gıdaları tükettiklerinde tıpkı gebe kalmış gibi görünebilirler. Karın şişkinliği yapan gıdalar olarak buğday, mısır, soya, gluten, şeker, süt ve yumurta sayılabilir. Yaşanan şişkinliği tetikleyen besinlerin belirlenebilmesi bakımından kendinize bir gıda günlüğü oluşturun ve her tükettiğiniz gıdayı not edin. Şişkinlik yaptığını düşündüğünüz gıdalardan uzak durmak sindirim bozukluklarını ve karın şişkinliğini önlemenize yardımcı olacaktır.

  • Adet döngüsü;

Su tutulmasının ve kabızlığın nedenlerinin başında menstrüasyonun geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte, kadınlardaki adet döngüleri hormonları etkilemekte ve şişkinliği arttırmaktadır. Adet döngüsü öncesi, adet esnasında ve sonrasında kadınlarda şişkinlik olması çok yaygındır. Maalesef bu gibi durumlarda şişkinliğin önlenmesi mümkün olmamaktadır. Bu dönemlerde vücudun susuz kalmamasına ve yüksek oranda sodyum tüketmemeye özen gösterilmelidir.

  • Stres;

Sindirim sisteminin işleyişini bozabilen ve göbek şişkinliğinin tetiklenmesine neden olan önemli etkenlerden biri de strestir. Yemek yerken bile stresliyseniz karın şişkinliğinin daha da kötüleşmesine yol açabilirsiniz. Özenle ve farkında olarak yemek yemek stresin düşmesine imkan sağlayacaktır. Özellikle yemek yerken televizyon seyretmek, telefonla oynamak veya kitap okumak gibi dikkat dağıtıcı aktivitelerden sakınmak gerekir.

  • Aşırı hızlı yemek yenmesi;

Çok hızlı bir şekilde yemek yendiğinde, gaz oluşumuna yol açan havayı fazlaca yutulduğunu unutmamak gerekir. Yutulan hava mideye sıkıştığı zaman karın şişkinliğini arttırmaktadır. Bununla birlikte, hızlıca yemek yendiği zaman lokmalar gerektiği kadar parçalanmaz ve mide tarafından kolayca sindirilemez. Dolayısıyla midede kalması gereken süreden daha çok kalır ve şişkinliği arttırır. Dolayısıyla, yemeğin yavaş yenmesi aşırı şişkinlik yaşanmasının da önüne geçmektedir.

Leave a Reply