Kardiyak rehabilitasyon nedir

kardiyak rehabilitasyon

Kardiyak rehabilitasyon, kalp ve damar hastalarının fiziksel, psikolojik açıdan rahat olmalarını sağlayan işlemlere verilen genel isimdir. Kardiyak rehabilitasyon, batı ülkelerinde yaygın hatta zorunlu haldedir. By pass sonrası bu uygulama zorunludur. Ülkemizde ise çok daha yeni uygulanmaya başlamıştır. İşte, kardiyak rehabilitasyon;

Kalp krizi geçiren pek çok hasta ülkemizde, korktukları için pasif bir hayata yönleniyordu. Bu hareketsizlik zamanla depresyon, içe kapanma, sosyallikten uzaklaşmaya neden oluyordu. Fakat, bu hastalar çok daha kısa süre sonra kalp krizi geçiriyor hatta hayatlarını kaybediyordu. Bu yönde yapılan bilimsel çalışmalarda tehlikenin hareketsizlik olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, kalp hastaları egzersiz temelli kardiyak rehabilitasyona alınmalıdır.

Hangi hastalarda kardiyak rehabilitasyon uygulanır?

Kardiyak rehabilitasyon, miyokard enfarktüs, koroner arte by-pass cerrahisi sonrası, kalp yetmezliği ve hipertansiyon, kalp pili, kalp kapakçığı hastalığında ve kalp nakli sonrasında uygulanmaktadır.

Kardiyak rehabilitasyon amacı nedir?

Kardiyak rehabilitasyon, bu tarz ağır ataklar ve hastalıklar geçiren hastaların fiziksel ve ruhsal sıkıntılarının atlatılıp, sosyal hayata geri dönmesini sağlar. Hastanın yaşam süresini uzatmak başlıca amacıdır. Bu rehabilitasyonu geçiren hastaların ikinci kez aynı hastalığın tekrar olması riski %3*’lara kadar düşmektedir.

Kalp hastalarında egzersiz nasıl uygulanır?

Bu hastalara düşük eforlu EKG çekimi yapılır. Risk durumuna göre, fizik tedavi uzmanı tarafından o kişiye özel egzersiz ortaya çıkarılır.

Hastalar, kendilerine özel olan kalp hızında aerobik, solunum, gevşeme ve hafif kas kuvvetlendiren egzersizler yapar.  Gün aşırı olarak 1-2 ay bu duruma devam edilir. Bu uygulamalar yapılırken hastanın EKG, kalp ritmi, oksijen düzeyi ve tansiyonu takip edilir.

Kondüsyonla birlikte, kalp hızında azalma, tansiyonda düşme, kalp kasının kasılma gücünde artış, oksijen tüketiminde artış, vücut yağ oranında düşme, kan kolesterol ve trigliserid düşmesi, psikolojik durumda düzelme kardiyak rehabilitasyonla başarılır. Ülkemizde SGK ve özel sağlık sigortaları programı karşılamaktadır. Bu nedenle, rahatlıkla uygulanabilmektedir. Kardiyak rehabilitasyon ile pek çok ağır kalp hastası sosyal hayatlarına kısıtlama olmadan devam ederler.

Kariyak rehabilitasyon nedir uzman görüşleri

Leave a Reply