Karaciğer kisti neden olur belirtileri ve tedavisi

karaciğer kisti

Karaciğer kisti neden olur belirtileri ve tedavisi

Karaciğer kistleri, içi sıvı dolu keseciklerdir. Kistler bazen kalabalık halde bazen de mikroskop ile görünecek şekilde oluşabilir. Genelde karaciğer kistleri çok belirti vermez doktor muayenesi sırasında ortaya çıkabilir. Bazen parazit kaynaklı bazen kanser kaynaklı oluşabilirler. İşte, karaciğer kisti nedenleri ve tedavisi;

Karaciğer kisti nedenleri

Basit kistler

Basit kistler, doğuştan oluşur. safra yolu hücreli kaynaklı oluşurlar. Kistler bu nedenle safra benzeri sıvı ile doludur. Karaciğer kistleri arasında en yaygın olanıdır. Çapları 3 cm. den küçüktür.

Ekinokokkozis

İnsan ve hayvanlar arasında geçiş yapabilen bir bağırsak solucanı enfeksiyonudur. Echinococcus granulosus ve multilocularis türleri karaciğerde kistlere neden olur. İnsanlara genelde kuzu, köpek gibi hayvanların dışkısında bulunan yumurtaların sindirilmesi ile oluşur.

Kistadenom

Kistadenom, iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Doğumdan gelen basit kistlere benzerler. Kistadenokarsinom ise, kanserli tümörlere verilen isimdir. Bu kistler, yavaş büyür ve 12 cm. kadar büyüyebilir.

Polikistik karaciğer hastalığı

Çok ender rastlanan genetik bir hastalıktır. Karaciğerde 20’den fazla kist olması durumudur. Kistler doğuştandır ve hepsi birliktedir.

Karaciğer kisti belirtileri

Karaciğerin çalışmasını engellemeyen kistler, yıllarca hiçbir belirti vermeyebilir. Kistler, genişleyerek patlayabilir, organları sıkıştırabilir, şişkinlik, karnın sağ üst kısmında ağrı yapabilir. Parazit kistler, ateş, balgam, deride kaşıntı yapabilir. Bazen siroz ve karaciğer kanserine benzer belirtiler yapabilir.

Karaciğer kisti teşhisi ve tedavisi

Karaciğer kistleri, ultrason, MR ve tomografi ile teşhis edilir. Parazitli olanlarsa kanda yapılan testlerle ortaya çıkar. Çoğunlukla kendiliğinden kaybolan kistlerdir. Fakat, kötü huylu olan kistler ameliyat ile alınmalıdır. Bazen karaciğer nakline bile ihtiyaç duyulur.

Kistadenom ya da kistadenokersinom durumunda kist alınır. Bu uygulama laparoskopi ile yapılır. Parazit kistlerde, 1-2 ameliyat ve kemoterapi işlemi ile tedavi edilir. Parazit ile oluşan karaciğer kistleri, en uzun tedavi gereken kistlerdir. Uzun süre ilaç tedavisi uygulanır.

Doğuştan oluşan kistleri önlemek mümkün değildir. Çünkü, anne karnında oluşmaya başlarlar. Ailede 1. Derecede yakında karaciğer kisti varsa mutlaka tekrar edecektir. Bu nedenle doktor kontrolü yapmakta yarar vardır.

Parazit kistlere yakalanmamak için, hijyene dikkat etmek, enfeksiyonun olduğu noktalardan uzak durmak, evcil hayvan beslerken dışkı kontrolü ve hayvanın aşılanması çok önemlidir.

Leave a Reply