Kansızlığa iyi gelen yiyecekler ve besinler

kansızlık

Kansızlık nedir nasıl olurşur kansızlığa ne neden olur ve kansızlığa iyi gelen besinler ve yiyecekler nelerdir. Kansızlık, vücudun kan üretimi için mineralleri almaması kaynaklı oluşur. Fakat, bazen belirli hastalıklar kaynaklı kansızlık yaşanabilir. Kırmızı kan hücreleri, anemi, siroz ve belirli kanser türlerinde azalabilir. Kansızlık, ciddiye alınması gereken bir durumdur. Çünkü, kanla damarlardan organlara ve vücudun her yerine taşınan oksijenin azalmasına bağlı olarak hasarlar yaratır. İşte, kansızlığa iyi gelen yiyecekler;

Kansızlığa iyi gelen gıdalar

Kırmızı kan hücrelerinin kanda eksik olmasının pek çok nedeni vardır. Vücut yeterince alyuvar üretmemesi, alyuvar kaybedilmesi, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından yok edilmesi kırmızı kan hücrelerinin eksikliği ile ortaya çıkar. Kırmızı kan hücresi üretmek için, demir, B12 vitamini, folik asit gıdalarla alınmalıdır.

Kuzu ciğeri

100 gr. kadar kuzu ciğeri, günlük demir ihtiyacının neredeyse yarısını karşılar. B12 vitamini açısından da zengin olan ciğer, B6, çinko, bakır, manganez ve selenyum bakımından da zengindir.

Uskumru balığı

100 gr. uskumru, B12 ihtiyacının 3 katı değerdedir. Sardalye, somon ve uskumru kansızlığı iyi gelmektedir.

Sığır eti

B12, selenyum, çinko bakımından zengin olan sığır etinin 100 gr.mı, günlük demirin %10’nu karşılar.

Kuzu eti

100 gr. kuzu eti, B12 ihtiyacının %40 ve demir ihtiyacının %10’nu karşılar.

Beyaz peynir

Günlük demir ihtiyacının %4’nü karşılar.

Yumurta

1 yumurta günlük demir ihtiyacının %5’ini karşılar. Doymuş yağ ve kolesterol bakımından zengindir.

Brokoli

Brokoli, fosfor, selenyum, kalsiyum, magnezyum, tiamin, A,C, K ve B6 vitaminden zengindir. Demir açısından zengin olan brokoli, %5 kadar demir ihtiyacını karşılar.

Tavuk

100 gr. tavuk eti günlük demirin %6 sı karşılanır.

Ispanak

100 gr. ıspanak günlük demirin %15’ini karşılar.

Portakal, muz, yağsız yoğurt, yağsız süt, karalahana, istiridye, balık yumurtası, balık yağı, fasulye, soya, nohut, mercimek, kuru erik, kuru üzüm, tofu, susam, zeytin, zerdeçal, kimyon, kuşkonmaz, kekik, fesleğen, karabiber, dereotu, domates, maydanoz, greyfurt, yaban mersini, keten tohumu diğer demir açısından zengin gıdalardır.

Kendinizi sürekli olarak yorgun ve bitkin hissediyorsanız, kansızlık olup olmadığının anlaşılması için, doktora başvurmalısınız. Bazen sadece kan verildiğinde hemoglobin oranının düşük olduğu durumlar ortaya çıkabilir.

One Response

  1. haticee 24 Ocak 2016

Leave a Reply