Kanserin erken teşhisinde başvurulacak 12 test

kanserin erken teşhisinde başvurulacak 12 test

Kanser hastalığından korunmak için erken teşhis çok önemlidir, bunun için teşhis koyabilmek için 12 test gerekmektedir, bunları yazının devamında bulabilirsiniz.

Erkeklerde prostat ve akciğer kanseri, kadınlarda da rahim ağzı ve meme kanseri en fazla görülen kanser türleridir. Tıp alanında yaşanan yenilikler ve gelişmeler olsa da kanser ölüme sebep olan hastalıkların başında gelmektedir. Ancak, erken teşhis ve tanılama teknikleri ile hastalığın önceden belirlenmesi tedavi edilme şansını arttırmaktadır.

1- mamografi:

Kadınlarda görülen kanser türlerinin başında meme kanseri gelmektedir. Meme kanserinin erken teşhisi oldukça önemli bir konu. 40 yaş ve üzerindeki her kadının, her sene düzenli olarak mamografi çektirmeleri ve takiplerini yaptırmaları gerekmektedir.

2- Smear testi:

Kadınların bir diğer korkulu rüyası da rahim ağzı kanseridir. Bu kanser türü kadın ölümlerinde ilk sıralardaki yerini korumaktadır. Özellikle cinsel açıdan aktif ve devam eden kadınların düzenli olarak smear testi yaptırmaları önemlidir. Ayrıca yapılacak olan jinekolojik muayeneler de kanserin erken teşhisi açısından önemli olduğu unutulmamalıdır.

3- PSA testi:

Erkeklerin baş belası olan prostat kanserine karşı 40 yaşına gelen her erkeğin PSA testi yaptırmaları gerekir. Bu yaşta yapılan PSA testi sonucu 1’in altındaysa, 45 yaşında yenilenmeli, PSA yine 1’in altında çıktıysa 50 yaşında tekrarlanması yeterli olmaktadır. PSA seviyesi 1’in üzerinde olanların daha sık test yaptırmaları önemlidir. Bunun nedeni, kan belirteci ile teşhis konulabilen tek tümör prostat kanseridir. Tek başına PSA testi yaptırmak da yeterli olmayabilir ve 50 yaşından itibaren rektal muayene de yaptırılmalıdır.

4- Kolonoskopi:

50 yaşından itibaren herkesin kalın bağırsak kanseri riskine karşı kolonoskopi yaptırması tavsiye edilmektedir. Polip çıkmadıysa 5 yılda bir yenilenmesi yeterlidir. Erken teşhis edildiğinde tedavisi başarılı olabilen bir kanser türüdür.

5- Ben takibi:

Açık tenli kişilerin ve vücudunda fazla ben olan kişilerin cilt kanseri riski daha fazladır. Bu özelliklere sahip olanların dermatoloji uzmanına görünmeleri ve takiplerini yaptırmalrı cilt kanserinin erken teşhisi açısından önemlidir.

6- Kan testi:

Kan testleri ile eritrosit ve lökosit incelenmektedir. Kan testi ile kan hücrelerinin sayısı ve büyüklükleri kontrol edilmektedir.

7- Gaitada gizli kan testi:

Gaita ya da dışkıda gizli kan testi 40 yaşından itibaren yaptırılması gereken bir testtir. Kolon kanserinin erken teşhis edilmesinde başvurulan bu test ile mikroskobik inceleme yapılmakta ve dışkıdaki gizli kan aranmaktadır.

8- İdrar tahlili:

Bu tahlil ile böbrek, mesane ve idrar yolunda olabilecek kanser türleri tespit edilmektedir. Mikroskop altında yapılan incelemelerde görülebilecek kan hücreleri üriner sistem kanserlerinin işareti olabilmektedir.

9- Tiroit testleri:

Tiroit kanserinin erken teşhisinde kullanılan bu test ile belli bir antikora bakılmaktadır. Ayrıca tiroit ultrasonu ile de varsa nodülün durumu ve boyutu incelenmektedir.

10- Akciğer kanseri testi:

Erken teşhis edilmesi en güç kanserlerden biri de akciğer kanseridir. Yeni yöntemlerin geliştirilmesiyle erken teşhiste ciddi yol kat edilmiştir. Düşük ışın dozjlı spiral bilgisayar tomografisi en son geliştirilen yöntemlerden biridir. Sigara kullanımı aşırı olanların bu testi yaptırmaları tavsiye edilmektedir.

11- MR:

Kanser riski bulunan ve şüphelenen herkesin tüm vücut MR’ı çektirmeleri gerekmektedir. Bu testte radyoaktif maddeler ve X ışınları kullanılmadığı için kişilerin sağlığı açısından risk teşkil etmemektedir. Kafa kısmından dize kadar tüm vücudu inceleyen MR ile çocuklar ve hamileler de dahil herkes faydalanabilir.

12- Genetik Check-up:

Tükürük örneği alınarak yapılan DNA analizi ile genetik Check-up, bazı kanser türleri ile hastalıklara olan yatkınlıklar ve genetik faktörlerin neler olduğu belirlenmektedir.

Leave a Reply