Kanserden korunmanın 10 kuralı

kanserden korunmanın 10 kuralı

Kanserden korunmanın 10 yolu. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok görülen ölüm nedenlerinin ikincisi kanserlerdir. İlk sırada kalp damar hastalıklarından kaynaklanan ölümler gelmektedir. Ülkemizde her sene 200 bine yakın kanser teşhisi konulmakta ve binlerce kişi kanserden hayatını kaybetmektedir. Tüm çalışmalara rağmen kanser ancak %30-40 oranında önlenebilmektedir. Peki, kanserden korunmak için neler yapılabilir? İşte, kanserden korunmanın 10 kuralı;

1- Sigara içmemek:

İlk sırada sigara içmemek geliyor. Kanser kaynaklı ölümlerin yaklaşık %30’u, akciğer kanserinin de yaklaşık %87’si sigaraya bağlıdır. Sigaranın en fazla etki ettiği kanser türü akciğer kanseridir, ancak gırtlak, ağız, karaciğer, yemek borusu, mide, pankreas, idrar kesesi ve böbrek kanserlerinin de baş sorumlularındandır.

2- Alkol kullanmamak ya da sınırlamak:

Aşırı alkol bağımlılık yapar. Alkol kullanımı ağız, gırtlak, boğaz, karaciğer, yemek borusu, pankreas, kalın bağırsak ve meme kanserine yol açabilmektedir. Sigara ile birlikte alkol tüketimi kanser riskini bir hayli yükseltmektedir.

3- Radyasyona maruz kalmamak:

Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmak cilt kanserine neden olabilmektedir. Uzun süreli solaryum seansları da kansere yakalanma olasılığını arttırır. Güneşin çokça olduğu yaz aylarında saat 11:00-16:00 arasında direkt güneş ışığına çıkılmaması, çıkılması gerekiyorsa da koruyucu kremlerin sürülmesi önerilmektedir.

4- Enfeksiyonlardan sakınmak:

Kronik enfeksiyonlar, dünya üzerindeki bütün kanser türlerinin %20’sinden sorumludur. Hepatit B virüsü karaciğer kanserinin, human papilloma virüsü de rahim ağzı kanserinin nedenidir. AIDS hastası olan kişilerde çok daha fazla kanser türü görülebilmektedir. Gerekli uyarıların dikkate alınarak güvenli bir cinsel yaşamın tercih edilmesi, birçok enfeksiyondan korunma sağlayacaktır.

5- Sağlıklı beslenme:

Özellikle kanser riskini arttırıcı beslenme şekillerinden uzak durulmalıdır. Daha çok kanserle savaşan besinleri tüketmek, her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek faydalıdır. İşlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalı ve aşırı kırmızı et tüketilmemelidir. Yeşil yapraklı sebze ağırlıklı beslenme şekli benimsenmeli, şeker ve yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Beslenmenizi doğru yapabilmek ve dengeli bir beslenme yapabilmek için uzman yardımı da alabilirsiniz.

6- Spor yapmak:

Düzenli bir şekilde günde en az yarım saat spor aktivitesi yapmak kalın bağırsak, rahim ağzı kanseri, meme ve prostat kanseri riskini azaltmaktadır.

7- Kilo dengesi korunmalı:

Fazla kilolar meme kanseri başta olmak üzere, birçok kanserin de nedenidir. Yumurtalık kanseri, kalın bağırsak, rahim kanseri, böbrek ve pankreas, yemek borusu ve prostat kanseri aşırı kilolu olan kişilerde daha çok görülmektedir. Fazla kilolardan kurtulmak kanser riskinde düşme sağlamaktadır.

8- Kanser belirtilerini bilmek:

Sebepsiz kilo kaybının olması, yüksek ateş, ağrı ve halsizlik, deride ve idrarda değişiklikler, anormal kanamalar ve akıntılar, geçmeyen yaralar, vücutta kitle, yumru ve şişlikler, hazmetmede zorluk, yutma güçlüğü ve ses kısılması kanserlerin erken belirtilerinden olabilir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı sizde varsa vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir.

9- Kanser taraması yaptırmak:

Bir şikayet ya da yakınma olmasa da belli zamanlarda yaptırılacak taramalar kanserin erken teşhis edilmesini sağlayabilir.

10- Stresle mücadele:

Yaşanılan stres dolaylı da olsa kanseri tetikleyen faktörlerden biri olabilir. Meditasyon ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra grup terapilerine de katılmak stresten uzaklaşmanıza yardım edebilir. Kanserden korunmak için bu uyarıları dikkate almakta fayda vardır.

Leave a Reply