Kanser riskini azaltan 9 beslenme kuralı

Kanserden korunma ve kanser riskini azaltan faktörlerden biri de beslenmedir. Bundan dolayı, kanserle karşılaşmamak için alınması gerekli olan tedbirlerin en başında sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının uygulanması gelmektedir.

Gerçekleştirilen araştırmalarda, kanser oluşumunda beslenmenin %35’lik bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Vücudun yenilenmesi, gelişmesi ve sağlıklı olabilmesi için, gereken enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasına, dengeli ve sağlıklı beslenme adı verilir. Bununla birlikte gerekli olan miktarlardan daha fazla tüketilen besinler de dengesiz beslenmeye dolayısıyla da şişmanlığa yol açmaktadır. Bunun kalp-damar hastalıkları, gut, diyabet ve kanser gibi hastalıkların oluşmasında önemli bir rolü bulunmaktadır. Aslında alınan besinler, hem kanser yapıcı hem de kanseri önleyici maddeleri bir arada bulundurmaktadır.

Zararlı besinleri sofradan uzak tutun:

Besinlerdeki zararlı maddeler, hatalı saklama ve pişirme yöntemleri sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle kızartılan, tütsülenen, tuzlanan besinlerle birlikte nitrat ve nitrit eklenen besinlerle mangal ateşine çok yakın pişen ve uzun süre tutulan kebaplar kanser riskini arttırmaktadır.

Bu besinlerin yerine, mümkün olduğunca mevsim meyve ve sebzeleri, kuruyemişler, tahıllar, yumurta, yoğurt, yağsız peynir ve çökelek gibi hayvansal besinler tüketilmelidir. Yapılan araştırmalarda bu tür besinlerin kanser riskini azalttığı belirlenmiştir.

Kanser riskini azaltmak için dikkat edilecekler

1- Öncelikle yeterli miktarda ve dengeli beslenmelidir. Yemek öğünlerinde dört besin grubuna ait yiyeceklerin olduğu dengeli bir menü hazırlanmalıdır.

2- Her gün minimum 5 porsiyon kadar meyve veya sebze tüketilmesi gerekir. Bu porsiyonların minimum 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler ya da limon ve portakal gibi turunçgiller olmalıdır.

3- Beslenmede rafine şeker ve tahılların yerine, tam taneli tahılları tercih edilmesi gerekmektedir.

4- Kırmızı et ve ürünlerinin her gün tüketilmemesi gerekmektedir. Bunlarla birlikte tavuk, balık, sebze ve kuru baklagillerin dönüşümlü bir şekilde tüketilmesi büyük önem taşır.

5- Izgarada ve mangalda aşırı şekilde yanmış olan etlerin tüketilmemesi gerekmektedir.

6- Yemeklerde az miktarda yağ kullanılarak, yağ alımının azlatılması sağlanmalıdır. Özellikle et yemekleri kendi yağında yağ eklenmeden pişirilmeli, kızartma veya kavurma yöntemiyle pişirilen yemekler yerine, ızgara, haşlama ve fırında pişirilen yemekler tüketilmelidir.

7- Hazır soslar ve salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketilmemesi gerekir.

8- Sigara ve alkol alımından sakınılmalı, mümkünse bırakılmalıdır.

9- Kansere karşı koruyucu etkisi belirlenmiş olan yeşilçay, domates, brokoli, ceviz, kırmızı biber ve kivi gibi gıdaların ve içeceklerin tüketilmesi gerekmektedir.

Leave a Reply