Kanola Yağı Nedir, Kanola Yağının Faydaları

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz kanola yağı nedir, faydaları, zararları, beslenme ve sağlıkta önemi nelerdir. Balkanlardan Türkiye’ye gelen kanola bitkisi Türkiye’de yetiştirme alanı Marmara Bölgesidir. Marmara Bölgesinde yetiştirilen ve turpgiller ailesinden olan kanola rapiska ve rapista ismiyle de anılmaktadır.

Kanola Yağı Nedir?

Kolza bitkisel yağı üretilirken bir dönem yağ açığının ortaya çıkması üzerine Balkanlar’dan ülkemize gelen kanola bitkisi önem kazanmaya başlamış ve Kanola bitkisinden yağ yapılmaya başlanmıştır. Bu nedenle de tarım kanola bitkisinin yetiştirilmesine doğru yönelmiş ve yağ açığının kapanması için Kanola tarımına önem verilmiştir.

%38 ile %50 arasında yağ, %16 ile %24 arasında protein barındıran kanola günümüzde bitkisel yağlar arasından üretim olarak üçüncü sırada bulunan yağdır. Senede ortalama 22 milyon kadar kanola üretimi yapılmaktadır.

Kanola yağı çok amaçlı bir yağdır. Kullanım alanı yalnızca gıda sektörü değildir. Kozmetik ürünlerinin yapımında, mum, sabun ve sanayi yağları, böcek öldürücü gibi ürünlerin yapımında da kanola yağı kullanılmaktadır.

Kanola yağı nötr özelliği olan bir yağdır. Bunun için de gıda sektöründe kullanmak önemli avantajlar getirmekte olduğundan kızartmalar, yüksek ısı fırınlamalarında ve konserve yiyeceklerin yapımında kullanılmaktadır.

Kanola Yağı Faydaları Nelerdir?

  • Vitaminler vücut direncimizi sağlamakta ve vücut sağlığına güç vermektedir. Genel olarak vitaminleri sağlıksız beslenmeden kaynaklı olarak alamayan kişiler hazır vitaminler kullanarak vitamin almaktadır. Ancak vitaminlerin besinler yoluyla almak her zaman için daha doğrudur. kanola yağı da vitamin açısından çok zengin olan bir yağdır. Hücreleri koruma görevi olan A vitaminin, antioksidan ve antioksijen olan E vitamini içinde barındıran kanola yağı aynı zamanda D ve K vitaminin de barındırmaktadır.
  • Bol omega 3 içeren kanola yağı, bütün bitkisel yağlar arasında en çok omega 3 barındıran yağdır.
  • Çok düşük oranda doymuş yağ asidi içerirken, doymamış yağ asidi bakımından zengindir.
  • Damar sağlığı, kemik sağlığı açısından yararlı bir besindir.
  • 200 derece kadar yüksek ısıya dayanıklılık gösterme özelliğinde olan kanola yağı özellikle yüksek ısı gerektiren soteleme gibi işlemlerin yapılmasında kolaylık sağlamaktadır.
  • Baştan zeytinyağı olmak üzere diğer bitkisel yağlara göre ekonomik olan kanola yağı kokusu olmayan ve tatsız bir yağdır.
  • Uzun ömürlü olan kanola yağı güneş görmeyen bir yerde 1 yıla kadar saklanabilecek özelliktedir.

Kanola Yağının Zararları Nelerdir?

  • Kalp vücudumuzda sağlığı en önemli organlarımızdan bir tanesidir. Kalp hastalıkları genel olarak vücudun tümünü etkileyecek derecede ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Kanola yağı da çok kullanıldığı takdirde kalbe zarar verecek etkisi bulunmaktadır. Kobay farelerinde yapılan denemelere göre kalpte hasar meydana getirmiştir.
  • Kanola yağının çok çeşitli sebepleri de bulunmaktadır. Kanola yağı kabızlık gibi basit bir etkiye sebep olabileceği gibi halsizlik, hassasiyet ve kansızlık gibi orta derecede önemli hastalıklara ve körlük gibi ciddi sonuçlara da sebep olabilir.
  • Bağışıklık sistemi vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan, vücudumuzdaki zararlı ve yabancı maddelere karşı savaş açan sistemdir. Kanola yağı ise bağışıklık sistemine zarar vererek, bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilir.
  • Ayrıca kanola yağının fazla kullanılması durumunda zararları hiçte hafife alınacak düzeyde değildir. Akciğer kanseri başta olmak üzere, sinir sistemi ve dolaşım sistemine de zararlı olduğu saptanmıştır.
  • Net olarak saptanmış değildir. Ancak kanola yağının titremeye, alerjiye, adapte ve konsantre bozukluğuna, görme ve konuşma bozukluklarına, hafıza kaybına ya da sorunlarına, uyuşmaya ve kalpte ritim bozukluğuna sebep olma ihtimali bulunmaktadır.
  • Özellikle Prof. DR. Canan Karatay kanola yağının ciddi zararlarının olduğunu söylemiş ve kullanılmaması gerektiğinin üzerinde durmuştur.

Leave a Reply