Kanal tedavisi nedir, Nasıl yapılır?

 

kanal-tedavisi

Kanal tedavisi, dişin kaybedilmemesi için yapılan bir uygulamadır. Dişin iç kısmı temizlenir, sinirler alınır, lenf damarları ve kan alındıktan sonra dolgu maddesi ile kapatılır. Bu şekilde diş yerinde kalır ve çiğnemeye yardımcı olmaya devam eder. Bu nedenle kanal tedavisi çok önemlidir.

Kanal tedavisi kimlere yapılır?

Ağız içinde ilerlemiş çürüklerde kanal tedavisi uygulanmaktadır. Diş çürükleri genelde dişin minesinde başlar ve tedavi edilmediğinde diş sinirlerine kadar ilerler. Bu durum kanal tedavisi ile önlenebilir.

Bazı travmalarda, ani sert darbeler, eski dolgularda diş kökünde enfeksiyon oluşabilir. İlerleyen çürüklerde diş kemiğinde kayıplar oluşur. Bu durumlarda da kanal tedavisi uygulanmaktadır.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Tedavinin başlaması çok önemlidir. Çünkü tedaviye erken başlamak dişin kurtulmasını sağlar. Tedavinin başlaması ile ağrı durur ve enfeksiyonun yayılması engellenir. Kanal tedavisinde lokal anestezi uygulanır. Kanal tedavisinde hasta olan pulpa temizlenir. Diş bu şekilde enfeksiyonlardan arınmış olur. Temizlenen kanallar sızdırmayacak şekilde kaplanır. Tedavi yaklaşık 2 seansta veya 3 seansta yapılır.

Kanal tedavisi sonrası sorunlar

Kanal tedavisi gören dişte bir miktar renk değişimi olabilir. Bu normal kabul edilir. Diş estetik olarak önemli bir yerdeyse estetik açısından beyazlatma işlemi yapılabilir. Kanal tedavisi gören diş canlılığını kaybeder. Bu nedenle diğer dişlere göre çok daha hassas ve kırılgan olur. Bununla birlikte dişler kaplanabilir. Bazen kaplandığı ya da kanal tedavisi yapıldığı halde dişlerde ağrı olabilir. Bunlar dişin içine giren ekstra kanallardan kaynaklı olduğu düşünülür. Bunların doldurulması mümkün değildir. Bazen de diş kökünde eğri kanallar vardır. Bu eğri uçlara ulaşmak mümkün değildir. Tam temizlik yapılmadığından diş kanal tedavisi başarılı olmamaktadır.

Kanal tedavisi sonrası dikkat edilecekler nelerdir?

Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi nedeni ile yanak ve dudaklar uyuşuk olur. Dil ve dudağı ısırmamak için dikkatli olunmalıdır.

Tedavi sonrası iki saat kadar bir şeyler yemeyin ve içmeyin. Geçici olarak diş oyuğuna koyulan dolgunun olduğu kısımda sert bir gıda çiğnemesi yapmayın.

Uygulanan tedavi nedeniyle diş etrafında, ertesi gün veya lokal anestezi sonrası ağrılar olabilir. Bu normal kabul edilir. Ağrı kesici alabilirsiniz. Hatta doktorunuz, işlemden 1.5 saat kadar sonra ağrı kesici almanızı isteyecektir. Ağrı tedaviden iki gün sonra da devam ediyorsa, hemen doktorunuzu arayın. Kanal tedavisi sonrası diş hekimi dişinizi çekmek isteyebilir.

Leave a Reply