Kanal tedavisi neden yapılır

Kanal tedavisi, dişin içinde olan sinirin enfekte olması ile yapılan diş dolgusudur. Bu sayede, diş çekilmekten kurtulur ve sağlıklı hale gelir. Kanal tedavileri, çürük dişe alınan travmalar nedeni ile yapılır. Kanal tedavisi aslında korkulacak bir tedavi değildir. Biraz uzun sürdüğünden insanlar genelde yaptırmak istemezler. Kanal tedavisi olmayan hastanın dişi, bir süre sonra çekilmek zorunda kalabilmektedir.

Kanal tedavisi ne zaman yapılır?

Kanal tedavisi, diş içinde olan sinirin enfeksiyon kapması ile yapılır. Diş siniri, çürük, travmalar, iç enfeksiyonlar ve kimyasal maddeler nedeni ile meydana gelir. Dişlerde kendiliğinden oluşan ağrılarda, gece yarısı başlayan ağrılarda, dişe vurulduğunda oluşan ani ağrıda, diş köküne baskı uygulandığında oluşan ağrılarda, sıcak bir şeylerle temas olduğunda ağrı artıyor, soğuk temasta da ağrı duruyorsa kanal tedavisi yapılmak zorundadır.

Kanal tedavisi yapılan diş ölür mü? Başarı şansı nedir?

Kanal tedavisi yapılan diş artık ölü bir diştir. Diş kalabildiği kadar vücutta kalır ve çiğnemeye yardımcı olur. Kanal tedavisinde başarı şansı yüksektir. Fakat uygulama sonrası, dişin orada kalıp kalamayacağı asla bilinmez. Diş, kanal tedavisi olduktan bir süre sonra kırılabilir. Kanal tedavisi olan bir dişe hiçbir hekim garanti vermez. Hastanın bünyesinin sağlam olması ve kanal tedavisine verdiği yanıt çok önemlidir.

Dişin çekilmesi ve kanal tedavisi sonrası dişte renk değişimi:

Kanal tedavisi yapılmadan diş çekilirse, yemek yerken sorunlar ortaya çıkacağından çekilen dişin yerine yenisinin yapılması gerekmektedir. Diş çekimi son aşama olarak uygulanmalıdır.

Kanal tedavisi yapılan dişlerde bazen koyulaşmalar oluşabilir. Bunun nedeni, tedavi esnasında dişin içinde kan birikmesidir. Fakat bu durum çeşitli tedavilerle düzeltilebilir.

Kanal tedavisi olan diş üzerine protez uygulaması:

Kanal tedavisi yapıldıktan 1 sene sonra, hiçbir enfeksiyon kapmamış olan dişe rahatlıkla protez uygulanabilir. İyi yapılan kanal tedavisi sonrası, köprü ve protez uygulaması rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Lazerle kanal tedavisi:

Lazerle yapılan kanal tedavisi zor vakalarda uygulanır. Bu tedavide ana amaç, kanalların içinde olan mikroorganizmaların ölmesini sağlamaktır. Kanal tedavisi yapılamayan dişlerde bile, lazerle kanal tedavisi rahatlıkla uygulanabilir.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi, bazen 1 günde bitebildiği gibi zorlu vakalarda 1 hafta da sürebilmektedir. Bu durum tamamen dişin zorluk durumu, uygulanacak yöntem ile belirlenir. Fakat kanal tedavileri, eskisi gibi uzun sürelerde yapılmamaktadır.

Leave a Reply